Interese şi miliarde sifonate către jeburile unor cadre medicale! Reţetele bolnavilor mintali eliberate de Centrul de Sănătate Mentală din Bistriţa au produs efecte cutremurătoare în sistemul medical judeţean.
Procurorii au intrat pe fir şi se vor pronunţa în acest caz unde par a fi implicaţi farmacişti, medici şi bolnavi mintali.

Pacienţii sunt acum examinaţi în incinta Policlinicii, iar Centrul de Sănătate Mentală a fost desfiinţat provizoriu, după ce şeful Casei de Asigurări a reziliat contractul cu instituţia. În opinia sa, unii medici ai Centrului de Sănătate Mintală eliberau reţete compensate pe bandă rulantă, pentru a-şi proteja interesele, aceste medicamente fiind livrate preferenţial, doar de unele farmacii din oraş.   
La secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean funcţiona Centrul de Sănătate Mintală, o entitate unde s-ar fi întâmplat mai multe nereguli. Din 1 aprilie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN) a încetat relaţiile contractuale cu instituţia respectivă după constatarea unor nereguli. Practic, Wilhelm Szekely, directorul CJAS BN, a ordonat un control amănunţit a farmaciilor care au oferit medicamente pe baza reţetelor compensate. După cum susţine acesta, el a sesizat că într-un termen foarte scurt a crescut îngrijorător numărul reţetelor compensate eliberate bolnavilor psihici, în condiţiile în care aceste medicamente sunt foarte scumpe şi suportate în integralitate de Stat.
În spatele acestor cazuri psihice s-ar fi dezvoltat o reţea amplă de profitori. Wilhelm Szekely, instalat la şefia CJAS BN anul trecut, a ordonat un control urgent. Controlul comandat de Szekely a fost obstrucţionat, însă, de conducerea farmaciilor care decontau medicamente pe baza reţetelor compensate. În consecinţă, şeful CJAS BN s-a adresat procurorilor, care au demarat anchete în acest caz.
Szekely susţine că toată afacerea a devenit suspectă, în momentul în care numărul bolnavilor psihici s-a dublat în ultimii doi ani. Dacă în 2008 existau 297 de bolnavi înregistraţi, în 2010 s-a ajuns la 566 de bolnavi. Cifrele impuneau un control urgent şi mergând pe fir, şeful Casei Judeţene de Sănătate a cerut conducerii farmaciilor băgate în combinaţie să prezinte documentele, Szekely suspectând că s-au eliberat medicamente care nu au ajuns la bolnavi. Directorul CJAS BN a intuit că s-a format o reţea care drenează bani publici prin intermediul bolnavilor, practic prin subvenţionarea medicamentaţiei care nu s-a mai eliberat. „Procurorii au intrat pe fir şi lucrurile se vor limpezi în scurtă vreme”, crede directorul CJAS.
Primul pas: controlarea comisiei care ţinea evidenţa acestor bolnavi şi înlocuirea doctorului Ilieş Dan, pentru că nu s-ar fi prezentat la întrunirile periodice. În 1 aprilie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a sistat contractul cu Centrul de Sănătate Mintală şi toţi bolnavii psihici care au nevoie de consultaţie periodică au fost transferaţi spre Policlinică.
Statul suportă costuri exorbitante cu fiecare bolnavi mintal, valoarea medie a medicamentelor fiind de aproximativ 2.600 de lei pe an pentru fiecare pacient. În condiţiile în care numărul acestora s-a dublat în doi ani, lucru nemaiîntâlnit altundeva, în ţară.
Conform statisticilor, în evidenţele Centrului de Sănătate Mintală BN, în 2008 existau 297 de pacienţi care beneficiau de reţete compensate în valoare de 613.000 de lei (medicamentele fiecărui bolnav costau aproximativ 2.000 de lei pe an). Cifrele au crescut semnificativ, iar în 2009 se înregistrau 426 de pacienţi, pentru ca în 2010 numărul acestora să ajungă la 566 de pacienţi, cu medicamente decontate în valoare de 1.5 milioane pe an.
„Se ajungea la situaţia absurdă, în care un medic elibera 90 de reţete pe zi, adică un bolnav era consultat în patru minute. Ciudat este faptul că aceştia se îndreptau spre aceleaşi farmacii, de unde îşi luau medicamentele subvenţionate, care sunt foarte scumpe, de altfel. Nu vreau să mă pronunţ, sunt alţii care au aceste atribuţii. Eu vreau doar ca bolnavii să fie beneficieze de servicii corespunzătoare, nu de consultaţii la minut. Normativul prevede clar ca o consultaţie să dureze 30 de minute, nu patru minute cum s-a întâmplat în unele zile la Centrul de Sănătate Mintală”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Wilhelm Szekely, directorul CJAS BN.
După rezilierea contractului, directorul CJAS spune că bolnavii mintali au fost folosiţi ca masă de manevră şi direcţionaţi spre Casa de Asigurări, pentru a se face dreptate. Nu s-a intimidat şi susţine că va continua ceea ce şi-a propus, chiar dacă deranjează pe cei care şi-au creat sisteme paralele şi beneficiază de pe urma afacerii cu reţetele compensate.
Prin această amplă acţiune, Szekely afirmă că nu a vrut să pună în pericol integritatea bolnavilor, ci să oprească fabrica de produs reţete din cadrul centrului de Sănătate Mintală.  
Între timp, bolnavii mintali sunt asistaţi de aceiaşi medici care funcţionează în cadrul Policlinicii, dar CJAS BN poate controla mai bine fenomenul şi a impus un număr maxim de 14 reţete pe zi, pentru fiecare medic. La această oră, trei medici de specialitate eliberează reţete compensate bolnavilor mintali care se înghesuie pe holurile Policlinicii.

Negocieri de taină pentru reînfiinţarea Centrului de Sănătate Mintală

Până în data de 1 iulie 2011, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud va încheia un nou contract cu Centrul de Sănătate Mintală. Asta numai dacă vor fi îndeplinite condiţiile impuse de Szekely, care susţine că el vrea doar servicii de calitate pentru bolnavi, nu numai reţete pe bandă rulantă. Directorul CJAS BN promite că va extinde controalele şi spre alte secţii ale Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru a identifica alte combinaţii pe reţete compensate.
„Eu nu sunt comandat politic şi nu am niciun interes în această chestiune. Vreau doar să oferim contribuabililor servicii de calitate. Poate alţii au interese ca Centrul de Sănătate Mintală să funcţioneze ca şi până acum, lucru care nu se va întâmpla, vă garantez eu”, a declarat Wilhelm Szekely
Directorul CJAS BN îl aşteaptă pe managerul Spitalului Judeţean, dr. Gelu Buta, la negocieri pentru a redeschide Centrul de Sănătate Mintală. Cu mult tupeu, Szekely impune condiţii şi doreşte evidenţă electronică a bolnavilor, consultaţii ca la carte şi maxim 14 reţete pe zi eliberate de fiecare doctor specialist, ceea ce obligă la o consultaţie de 30 de minute, conform normativelor.

Miliarde peste miliarde pentru termopane şi alte accesorii

Cele două pavilioane ale Secţiei de Sănătate Mintală au costat 15 miliarde, după cum susţine dr. Gelu Buta, coordonatorul direct al lucrărilor de modernizare.
Lucrările de modernizare a Secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean BN sunt supraevaluate. 15 miliarde s-au alocat acestei investiţii, în condiţiile în care infrastructura era existentă. Din aceşti bani s-au schimbat termopanele, s-au modernizat băile, s-a montat gresie şi faianţă, iar instalaţia de încălzire a fost înlocuită. Totodată, au fost modernizate saloanele, s-au creat circuite noi, bucătăria, geamurile şi grupurile sanitare au fost înlocuite.
Modernizare a început în urmă cu patru ani şi s-a realizat pe etape. Deşi şeful secţiei de Psihiatrie, dr. Dan Ilieş, a propus mansardarea clădirii şi realizarea unor birouri, acest lucru nu s-a întâmplat. În plus de asta, clădirea nu a fost termoizolată, iar lucrările la reţeaua de canalizare au avut costuri exorbitante. Rotary-enii s-au implicat în modernizarea Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean şi au demarat un proiect de amenajare a spaţiului social, în valoare de 7.000 de dolari.
Una peste alta, clădirea în care s-au băgat 15 miliarde va fi inaugurată în maxim două săptămâni.
„Banii au venit pe două direcţii, o parte de la Consiliul Judeţean şi o parte de la Ministerul Sănătăţii şi cred că în maxim două săptămâni o să inaugurăm Secţia de Psihiatrie modernizată integral”, susţine dr. Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.