Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, la începutul ședinței de Guvern că pensiile vor crește la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% iar încă o dată la 1 septembrie 2024 în urma finalizării procesului de recalculare conform legii.

El cere miniștrilor responsabili de avizarea legii pensiilor să o prioritizeze, pentru ca până pe 20 noiembrie să fie adoptată de Parlament, având în vedere că renegocierea PNRR în privința eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii depinde de acest termen. „Pensiile vor crește anul viitor de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin indexarea cu 13,8% și a doua oară la 1 septembrie în urma finalizării procesului de recalculare conform legii. Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem o condiție de îndeplinit, să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie. De aceea fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp. Renegocierea PNRR în privința eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Nu aș vrea ca din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau, și mai grav, pensionarii români să aibă pensiile înghețate, cum au trecut unii în PNRR, până în 2070. La fel, îndeplinirea jaloanelor din PNRR nu este opțională pentru niciun minister. Sunt câteva jaloane restante și vreau să rămânem după ședința de Guvern pentru a discuta fiecare jalon în detaliu. Trebuie să finalizăm cererea de plată numărul 3 și să o trimitem la Comisie”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, premierul a mai afirmat că astăzi Executivul va adopta memorandumul având ca temă investițiile publice prioritare pentru anul viitor, „document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024”. „Tot astăzi va fi prima ședință de Coaliție, împreună cu domnul ministru al Finanțelor, cu tema bugetului pe 2024. Îmi doresc să susținem ritmul din acest an în ceea ce privește marile proiecte și chiar să-l depășim. Avem exemple de bună practică în mai multe ministere, cu adevărat în principal în Ministerul Transporturilor și vreau să construim acest buget pe proiecte”, a mai spus Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.