Cinematograful Dacia a fost preluat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în urma unui protocol semnat de administraţia Liviu Rusu.

Primarul Bistriţei şi-a dorit imobilul respectiv şi a anunţat cu surle şi trâmbiţe că va muta Casa de Cultură în spaţiile cinematografului, dar, până la urmă, proiectul i-a fost suflat de sub nas.

 

 

Sălile A şi C au fost date în folosinţa Consiliului Judeţean, iar sala B a rămas în cadrul Regiei de Film, în vederea amenajării unui Caffe Cinema 3 D.

 

Centrul Judeţean de Cultură îşi face sală de spectacole, la Dacia

 

CJ alocă 33 de miliarde şi face sală de spectacole pentru Centrul Judeţean de Cultură. După un an jumate de mandat, Radu Moldovan resuscitează proiectul şi dă bani pentru modernizarea imobilului. Astfel CJ va amenaja o sală de spectacole în incinta sălii A, vestiare şi sală de repetiţii în locul sălii C, iar ansamblul “Dor Românesc” îşi va muta activitatea în incinta spaţiilor modernizate.

 

Cinematografele Bistriţei au dispărut, pe rând

 

În timpul regimului comunist, în Bistriţa existau trei cinematografe, însă timpul le-a eliminat pe două dintre ele – Cinematograful „Bulevard” de pe Bulevardul Republicii nr.39, fost „23 August” şi Cinematograful „Tineretului” de pe strada Gheorghe Şincai.

În Cinematograful „23 August” a funcţionat imediat după 1990 o sală de Bingo, însă cum acest gen de afaceri nu prea au mai avut succes în rândul bistriţenilor, a fost pus lacătul, clădirea rămânând a nimănui.
În ceea ce priveşte fostul Cinematograf „Tineretului” de pe strada Gheorghe Şincai, situat într-o clădire din secolul XIX, problema e ceva mai complicată, imobilul fiind revendicat de către fostul proprietar.

La ora actuală, doar „Dacia” mai funcţionează, iar proiecţiile se fac într-o singură sală. Din cauza condiţiilor nu tocmai bune pe care le oferă, puţini sunt cei care îi mai trec pragul, bistriţenii preferând să vizioneze filme acasă sau să meargă în alte oraşe, unde există cinematografe dotate „ca la carte”. Consiliul Judeţean face sală de spectacole şi nu are intenţia de a moderniza cinematograful propriu-zis. Fără o investiţie serioasă în aparatură modernă, judeţul va rămâne fără niciun cinematograf, în scurtă vreme.

 

Creţu nu-i curios şi “23 august” devine o epavă, pe Bulevardul Republicii

 

Pe hârtie, planurile municipalităţii sunt multe şi ambiţioase, iar unul dintre acestea face referire la restaurarea fostelor cinematografe. Potrivit unui raport anexat la un proiect de hotărâre care face referire la aceasta problema, fostul cinematograf „23 August”, situat pe Bd. Republicii, nr. 39, monument de arhitectură, care a funcţionat ca sală de spectacole şi de cinematograf încă din perioada interbelică, ar fi posibil să ia destinaţia de centru cultural al naţionalităţilor. Deocamdată Creţu nu s-a implicat în acest proiect şi clădirea se degradează pe zi ce trece.

În vechiul cinematograf al „Tineretului”, (construcţie care datează din secolul al XIX-lea, îmbinând elemente arhitecturale specifice stilului eclectic) s-ar putea contura un spaţiu de spectacole. Poveşti de adormit copiii, deoarece imobilul este retrocedat şi Primăria Bistriţa nu s-a implicat în vederea închirierii imobilului pentru o destinaţie de utilitate publică.

 

După multă gargară, Radu Moldovan preia proiectul fostei administraţii

 

Administraţia Liviu Rusu şi-a asumat modernizarea cinematografului, dar proiectul nu a mai fost dus la capăt. Cum a luat şefia judeţului, Radu Moldovan a comandat un audit economic la nivelul instituţiei şi a contestat o serie de investiţii ale fostei administraţii. Luca Iancu a fost şi el vizat pentru sumele cheltuite pe proiectul “Dacia”.

Fostul vicepreşedinte a comandat o expertiză tehnică, în valoare de 12.000 de euro pentru modernizarea cinema Dacia, sumă fabuloasă în opinia lui Radu Moldovan.

Luca Iancu, artizanul acestui proiect a declarat la acea vreme că suma este una normal pentru acest gen de investiţii:

„Expertiza a fost făcută de SC Edil Concept SRL. După ce a fost finalizată şi s-au făcut calculele, Consiliul Judeţean ar fi trebuit să le plătească circa 12.000 de euro plus TVA, dacă îmi amintesc exact. Nu este o sumă mare, mi se pare una extrem de corectă, fiindcă expertiza a fost făcută într-un mod foarte serios. Au fost şi oameni de la Cluj, ca totul să fie în regulă”, a spus fostul vicepreşedinte al CJ BN.

Mai mult decât atât, Radu Moldovan îl acuza pe Luca Iancu, fostul vicepreşedinte al CJ BN, că ar fi semnat factura pentru plata serviciilor firmei care a întocmit expertiza, fără a avea vreun drept.

„Preşedintele comisiei de recepţie – Luca Iancu – scrie pe factură „bun de plată”, fără să aibă dreptul. Ca noroc că nu s-a plătit”, a afirmat Radu Moldovan într-o emisiune televizată la TV Bistriţa.

De cealaltă parte, Luca Iancu susţine ca nu a semnat vreun astfel de document, care de altfel trebuia semnat de preşedintele CJ BN de la acea dată, Liviu Rusu.

„Este vorba de documentaţia de expertiză întocmită de Edil Concept SRL. Aceasta a trebuit aprobată în comisia tehnică din care au făcut parte nouă oameni. Toţi au fost de acord cu expertiza şi au semnat. Eu, în calitate de preşedinte al comisiei, am semnat ultimul, pentru care evident am făcut menţiunea bun de plata. Dar nu era vorba de nicio factură. Documentaţia respectivă am trimis-o în mapa preşedintelui Liviu Rusu, singurul care putea să semneze factura pentru plata expertizei. Nu a mai apucat însă să o facă. În plus, documentaţia de expertiză aprobată în comisia tehnică stă la baza studiului de fezabilitate care ar trebui făcut mai departe”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Luca Iancu, fostul vicepreşedinte al CJ BN.

Au existat contre pe marginea acestei expertize, dar într-un târziu Radu Moldovan a hotărât să continue proiectul fostei administraţii şi să transforme încăperile în săli de spectacole pentru Centrul Judeţean de Cultură.

Instituţia condusă acum de Ţărmure deţine un alt proiect paralel ce prevede construcţia unei săli de spectacole în incinta sediului CJC de pe Grigore Bălan. Se pare că iniţiativa a fost dată uitării şi 33 de miliarde vor fi investiţi în imobilul de la Dacia.

 

Cosmin Botezat

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.