O nouă propunere legislativă, adoptată tacit de Senat, în ședința din 22 aprilie, aduce modificări la Legea nr. 35/2008 – cea care stabilește regulile pentru alegerile parlamentare.

„Votul este obligatoriu pentru totț cetățenii români cu drept de vot. Fac excepție (…) cetățenii români în vârstă de peste 80 de ani și cetățenii români cu boli cronice (boli cu evoluție lentă și de durată – n.r.)”, potrivit proiectului.

Persoanele care nu vor putea să se prezinte la urne la secția la care sunt arondate vor avea posibilitatea de a vota la alte secții, caz în care alegătorii vor primi un act din care va rezulta că au votat la altă secție decăt cea la care sunt arondați.

Proiectul de lege adoptat tacit de Senat prevede și amendarea cu 1.000 de lei a celor care nu se prezintă la urne.

„Prin introducerea votului obligatoriu în România, ar putea fi certificată și obligația civică a cetățenilor de a-și alege reprezentanții. Astfel, fiecare cetățean și-ar manifesta opțiunile și și-ar îndeplini o obligație civică față de societatea în care trăiește. De asemenea, acest lucru poate fi privit și ca o metodă de a responsabiliza cetățenii, determinându-i să se implice în desemnarea viitorilor conducători”, se arată în expunerea de motive anexată proiectului.

Potrivit expunerii de motive, șase state din Uniunea Europeană au introdus votul obligatoriu, iar patru dintre acestea sancționează absenteismul.

„Conceptul de alegere nu poate fi asociat celui de obligativitate. Dar dreptul de a nu alege poate fi diferit de dreptul de a nu participa la vot, iar «votul alb» ar putea exprima această diferență. Așadar, odată cu introducerea votului obligatoriu, pe buletinele de vot trebuie introdusă o căsuță pentru așa-zisul «vot alb» (ca de exemplu: Suedia). Un astfel de vot ar reprezenta o sancțiune pentru clasa politică, care ar deveni mai responsabila față de cetățenii ale căror interese le reprezintă”, explică inițiatorii.

Dacă voturile alegătorilor din patrulaterul alb cu sintagma „Niciunul dintre candidați nu corespunde” vor ajunge la 50% plus unu, autoritățile vor fi nevoite să organizeze un nou tur de scrutin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.