Castelul de la Posmus, o ruina!
Consilierii USL desconsidera un monument istoric de clasa A

Consiliul Judeţean Bistriţa-Nasaud intenţioneaza sa reabiliteze Castelul Teleki din localitatea Posmus, pentru care s-a prevazut suma de aproximativ sase milioane de euro. Castelul face parte din categoria monumentelor istorice de clasa A de importanţa naţionala.
Consilierii judeţeni ai USL s-au declarat impotriva acestui proiect, majoritatea fiind de parere ca sunt si alte obiective importante de atins in judeţ, cu atât mai mult cu cât castelul este oricum o ruina.

Reabilitarea unor castele care se afla pe raza judeţului Bistriţa-Nasaud au fost aduse in discuţie de foarte multe ori de catre oficialii Consiliului Judeţean Bistriţa-Nasaud. De fiecare data insa, conducerea administraţiei judeţene a fost extrem de reticenta in a face niste demersuri in urma carora sa se concretizeze ceva in privinţa castelelor.
Anul trecut, Liviu Rusu afirma ca intenţioneaza sa reabiliteze castelele de la Posmus si Comlod.
Cum prioritar a fost considerat a fi castelul de la Posmus, CJ BN a alocat peste 1,9 milioane lei, din care circa 450.000 de lei doar pentru proiectare.
Drept urmare, s-a intocmit documentaţia necesara si s-a purces la obţinerea avizelor necesare. Licitaţia pentru intocmirea proiectului a fost câstigata, anul trecut, de firma clujeana SC Utilitas SRL, valoarea finala contractului fiind de 399.925 lei, fara TVA.
Suma rezultata conform proiectantului, suma care va fi necesara pentru reabilitarea castelului de la Posmus este una imensa pentru bugetul judeţului, insa dupa finalizarea lucrarilor castelul va putea fi introdus in circuitul turistic.

Transformare in centru cultural

La sedinţa de saptamâna trecuta, proiectul care vizeaza reabilitarea si restaurarea castelului de Posmus a fost suspus aprobarii consilierilor judeţeni. Chiar daca tonul a fost unul deosebit de calm faţa de sedinţele anterioare, când opoziţia era pusa mereu pe cearta cu puterea din CJ BN si in special cu presedintele Liviu Rusu, discuţiile au fost destul de prelungi pe marginea acestui subiect. Cuiul lui Pepelea a fost suma foarte mare prevazuta pentru lucrarile de reabilitare a castelului de la Posmus. Valoarea investiţiei ar depasi, conform documentaţiei, suma de 26,5 milioane lei – circa sase milioane de euro.
Obiectivul investiţiei este reabilitarea, consolidarea, restaurarea si conversia funcţionala a Castelului din localitatea Posmus in Centru cultural, turistic si de agrement. Lucrarile propuse vor asigura construcţiei rezistenţa, stabilitate, siguranţa in exploatare, condiţii de igiena si reabilitare termica. De asemenea, pe lânga investiţia de baza, este prevazuta asigurarea utilitaţilor – electricitate, apa menajera si de incendiu, canalizare menajera si pluviala; instalaţii interioare de iluminat, curenţi slabi, incalzire ventilare, sanitare -, dar si dotarea cu utilaje si echipamente tehnologice, utilitare, mobilier si accesorii pentru desfasurarea activitaţilor de baza. Incinta castelului va fi imprejmuit, se propune alei carosabile si pietonale, teren de joaca, teren de sport, plantaţii si mobilier urban.
Practic, din totalul sumei prevazuta pentru reabilitarea castelului, circa patru milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea propriu-zisa a castelului, iar restul sumei de aproximativ doua milioane de euro, vor fi cheltuiţi pentru utilitaţile necesare si construirea unei staţii de tratare a apei.

Dorin Popescu: „O ruina care nu produce nimic”

Consilierul judeţean Dorin Popescu a fost cel care a deschis cutia Pandorei in privinţa castelului de la Posmus, costul reabilitarii fiind enorm in opinia acestuia. Ba mai mult decât atât, liberalul a facut o comparaţie cu suma pe care Primaria Bistriţa o va cheltui pentru reabilitarea Centrului Municipal de Cultura „George Cosbuc”, care se ridica la circa patru milioane de euro.
„Este o problema legata de bani. Aţi platit pâna acum o suta de mii de euro, proiectarea, bani seriosi. (…) Si bagam sase milioane de euro in Posmus. Gândiţi-va ca Primaria Bistriţa baga patru milioane de euro in Casa de Cultura, care e obiectiv adevarat. Bani europeni! Daca veneaţi cu bani europeni pe acest proiect, nu aveam nimic impotriva. Dar sa bagaţi din bugetul judeţului nostru sase milioane de euro pentru o chestiune care nu ne ajuta cu nimic, este aberant. (…) Daca ar fi pe autostrada Bistriţa – Sieu as zice ca merita, dar asa e la dracu-n praznic, nu are nicio legatura cu nimic, este o construcţie acolo, in care probabil trebuie spalaţi niste bani (…) Mi se pare o bataie de joc pentru judeţ sa bagi sase milioane de euro intr-o ruina care nu produce absolut nimic”, a afirmat Dorin Popescu.
De altfel, si ceilalţi consilieri ai opoziţiei din CJ BN au fost impotriva acestui proiect de hotarâre in care miza este reabilitarea unui monument istoric de clasa A. Pe lânga suma foarte mare care va fi cheltuita pentru reabilitarea castelului, o alta durere a consilierilor opoziţiei din CJ BN a fost si cine va administrat obiectivul dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare.
„A aloca, poate anul acesta cinci milioane, anul viitor zece milioane de lei, exclusiv din bugetul judeţului, pentru un asemenea obiectiv, care trebuie facut, credem ca este, cel puţin in momentul de faţa, o faza depasita. Nu avem cum sa ne permitem sa bagam sase milioane de euro in castelul de la Posmus. Apoi e o discuţie legat de ce se intâmpla cu acest obiectiv. Nu vom putea noi, cei de la Consiliul judeţean, sa il administram. Probabil, el va fi dat in administrarea altcuiva. Pai daca va fi dat in administrarea altcuiva dupa ce CJ BN si bistriţenii baga sase milioane de euro in el, inseamna ca nu gândim limpede. Nu cred ca ar trebui sa facem noi investiţia aceasta si sa se bucure altcineva de ea. Stiu ca acum vreo doi ani de zile acest obiectiv era propus pentru concesionare sau vânzare, dar nu a interesat pe nimeni”, a spus consilierul social-democrat Daniel Suciu.

Traind cu speranţa ca banii vor cadea din cer

Reabilitarea castelului de la Posmus, dar si a celui de la Comlod, au fost luata in discuţie si in mandatele lui Gheorghe Marinescu. La acea vreme, Marinescu susţinea ca introducerea in circuitul turistic este destul de dificila de realizat, deoarece este nevoie de o reabilitare serioasa a celor doua castele. Soluţii nu s-au gasit nicideunele, astfel ca ambele castele au ramas, de mai bine de 10 ani, mai departe in ruina, starea de degradare avansând tot mai mult.
Opinia lui Gheorghe Marinescu nu s-a schimbat nici acum.
„Vreau sa va spun ca aceste castele care sunt niste ruine, au fost preluate de noi (n. r. – CJ BN) in 2002 – 2003. Atunci ni s-a oferit sa preluam inclusiv castelul de la Urmenis, despre care acum pot spune ca bine am facut ca nu l-am preluat. Stiam atunci, si datorita profesiei mele, in ce stare erau. Preluarea lor s-a facut atunci in ideea ca, odata, judeţul va avea posibilitatea sa le reabiliteze si sa le foloseasca in scopuri turistice sau economice in condiţii de finanţare nu doar a judeţului. Aceasta a fost speranţa atunci si aceasta trebuie sa ramâna speranţa acum. Inţeleg ca pe fonduri europene nu mai putem conta, de aceea proiectul poate fi util intr-o tentativa ulterioara de execuţie”, a spus Gheorghe Marinescu.
In 2007 a fost aprobat un proiect de hotarâre care viza chiar preluarea acestui castel de catre Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. Chiar rectorul universitaţii a purtat discuţii cu presedintele de atunci, Gheorghe Marinescu, insa totul s-a oprit aici.

 

Castelul de la Posmus, construcţie de secol XVIII

Castelul Teleki din satul Posmus, comuna Sieu, dateaza din 1752, secolul XVIII, si este un monument istoric de importanţa naţionala. Castelul a aparţinut familiei nobiliare Teleki, si nu a fost revendicat de urmasii conţilor. In anul 1999, terenurile aferente castelului Posmus au fost preluate de catre Consiliul Judeţean si parcul aferent pentru a-l intreţine si exploata, dar nu s-a facut nimic in acest sens.

Utilitas, un nume cunoscut

Firma care a intocmit studiul de fezabilitate aferent proiectului de reabilitare si restaurare a castelului de la Posmus este SC Utilitas SRL din Cluj.
Societatea clujeana nu este la primul proiect de acest fel privind construcţiile monument istoric de pe raza judeţului. Printre acestea se numara proiectele pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, si cel al reabilitarii Colegiului Naţional „Andrei Muresanu”.
SC Utilitas SRL este deţinuta de Szabo Balint Gyorgy si Kirizsan Imola, primul dintre acestia fiind printr-o pura coincidenţa tatal lui Hegedus Csilla, consilierul personal al lui Kelemen Hunor, ministrul Culturii.


Liana Muresan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.