Bistriţenii care deţin în proprietate case în zona istorică a municipiului vor fi obligaţi în curând să le reabiliteze pe banii lor. Decizia vine şi în urma păţaniei unui consilier local care a trăit experienţa neplăcută „uite ţigla, cum îţi sparge capul”.
Măsurile care se vor impune, vor viza, de asemenea, acordarea de beneficii fiscale prin care proprietarii acestor imobile să fie încurajaţi să le modernizeze, iar în caz contrar, să fie sancţionaţi.

Primăria municipiului Bistriţa a pregătit un proiect de hotărâre ce presupune luarea unor măsuri pentru reabilitarea caselor din zona istorică a oraşului. Proiectul va fi discutat în şedinţa de Consiliu Local din această săptămână, urmând să fie suspus aprobării prin luna octombrie a acestui an.
Propunerea de adoptare a unei hotărâri în Consiliul Local vine şi din partea consilierului democrat-liberal, Filip Moisil, care a simţit în pe propriul cap cât de tari sunt ţiglele de pe acoperişul unui imobil situat la intrarea pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”.
În forma iniţială, proiectul prevede ca, în vederea reabilitării şi punerii în valoare a Centrului Istoric al municipiului Bistriţa, să se stabilească, în sarcina beneficiarilor, executarea lucrărilor de reabilitare a monumentelor istorice. Intervenţiile pe clădirile în cauză se vor face sub supravegherea strictă a Direcţiei de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană – Serviciul Monumente Istorice, în baza avizului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Etapele de reabilitare se vor stabili prin acte normative emise de Consiliul Local Bistriţa. De asemenea, municipalitatea, şi-a propus să acorde proprietarilor acestor case, şi o serie de stimulente fiscale pentru ai determina să se implice activ şi financiar, în reabilitarea lor. Dacă proprietarii nu se vor conforma, ei riscă să fie amendaţi. Totodată, conform proiectului, beneficiarii vor trebui să înştiinţeze în scris Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, despre intenţia de a înstrăina monumentul istoric, în vederea exercitării dreptului de preemţiune al statului sau, după caz, al unităţii administrativ – teritoriale, în condiţiile legii. Proiectul a fost postat pe site-ul municipalităţii pentru a primi sugestii de la cetăţenii interesaţi, urmând a fi supus aprobării  în şedinţa de Consiliu Local din luna octombrie.  

Cu capul prins în copcii!

Consilierul local democrat-liberal, Filip Moisil, este unul dintre păţiţii care au avut de-a face cu întâmplarea „hopa ţigla-n cap”. Mai pe înţelesul tuturor, lui Moisil i-a căzut drept în cap o ţiglă, care a alunecat de acoperişul unei case situată în zona istorică. După ce în luna martie, Moisil s-a văzut cu capul spart şi plin de copcii, în următoarea şedinţă a şi făcut o interpelare prin care a solicitat luarea unor măsuri pentru imobilele din această zonă. „A fost chestiune nefericită! Cam prin luna martie, aşa a fost… Mi-a căzut în cap ţiglă şi nu mai ştiu ce, undeva la intrare în Centrul Istoric. Nu a fost un accident atât de grav, doar că mi-au pus trei copcii. A fost neplăcut pentru că mi-a curs mult sânge şi a trebuit să ajung la Urgenţă. Apoi, în şedinţa din martie am făcut o interpelare la domnul primar şi am cerut să se găsească o soluţie şi să se facă un proiect de hotărâre prin care, în zona Centrului Istoric, să fie impuse nişte reguli în privinţa aceasta, a clădirilor vechi, nemodernizate. Adică, să se ia nişte măsuri, dar nu neapărat se să aplice şi amenzi, că dacă dai unui proprietar o amendă, nici cât a făcut nu mai face! Oricum, de mult era în discuţie, şi noi am tot amânat-o, şi uite, colac peste pupăză, mi s-a întâmplat mie. Sunt lucruri mărunte, dar pot să te coste mai târziu. Dacă era un bătrânel sau un copil? E destul de urâtă treaba…”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, consilierul local Filip Moisil. Acesta mai susţine că dintre oraşele transilvane care au zonele vechi nemodernizate, cam Bistriţa a mai rămas la coadă. „În rest, Cluj, Mediaş, Sibiu şi alte oraşe, cam peste tot sunt renovate zonele vechi. La noi însă, nu”, a mai spus Moisil.

Stimulări fiscale pentru… buzunare goale

Potrivit primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, propunerea de proiect a fost postată pe site-ul municipalităţii şi prevede, în esenţă, stimularea proprietarilor de clădiri, din zona Centrului Istoric, şi adiacentă Centrului, să reabiliteze aceste imobile. „Aici, referinţa este la un cvartal de locuinţe din zona istorică, cuprins între Bulevardul Republicii, până la Coroana, apoi, de acolo, Piaţa Petru Rareş, strada Bistricioarei, ne întoarcem puţin pe Liviu Rebreanu, pe Ecaterina Teodoroiu, Aleea Alexandru Misiuga, strada Odobescu, Independenţei până la Spital şi strada Gării până la Bulevard. În acest perimetru, pe baza unor etapizări cu termene, am propus aprobarea, prin hotărâre de consiliu, a unor acţiuni care trebuie să fie întreprinse în conformitate cu legea, de către proprietarii de clădiri”, a precizat edilul. Creţu asigură că, la fel ca şi până acum, municipalitatea le va acorda proprietarilor de imobile consultanţă şi asistenţă, dar nu numai. „Vom merge şi cu stimulare fiscală, în sensul ca taxele de autorizare pentru reabilitarea respectivelor clădiri să le anulăm, apoi, impozitul pe clădiri, pentru cei care le renovează, inclusiv pentru agenţii economici, să fie diminuat sau anulat, depinde varianta care o vom accepta în Consiliul Local. Şi vor mai fi stimulente pentru încurajarea deschiderii spaţiilor interioare ale curţilor, în sensul că respectivele curţi sunt sau au fost ocupate până de curând de magazii de lemne şi tot felul de improvizaţii. Vom stimula să se realizeze magazine în interiorul curţilor, sau terase de alimentaţie publică, astfel încât să lărgim practic zona de acces a publicului în partea centrală a municipiului. (…) Persoanele care nu se vor conforma, vor suporta rigorile legii”, a mai spus primarul.

La Patrimoniu nu se ştie încă nimic…

Directorul interimar al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bistriţa-Năsăud, Camelia Târnovan, spune că instituţia pe care o coordonează nu a fost informată deocamdată cu privire la proiectul municipalităţii de a încuraja proprietarii caselor din Centrul Istoric, să le reabiliteze. „Nu am fost înştiinţaţi cu privire la aceste măsuri. Deocamdată, la noi nu se ştie nimic. (…) În prezent, proprietarii acestor imobile trebuie să le conserve şi, bineînţeles, sunt mai multe obligaţii ale lor, cuprinse în Legea 422”, susţine Târnovan.

Experimentul „poarta”

Tot în privinţa imobilelor din zona istorică a Bistriţei, municipalitatea şi-a propus şi un experiment cu privire la porţile vechi din lemn, degradate. „Vom face zece porţi prin Direcţia de Servicii Publice, Atelierul de Tâmplărie, cu asistenţă din partea Serviciului de Monumente, pentru reabilitare sau pentru construcţia unor porţi noi, acolo unde acestea sunt distruse total. Vom forma şi vom menţine echipa care lucrează, astfel încât să execute în continuare la preţuri modice şi pentru persoanele particulare care vor dori să-şi modernizeze accesul în zona istorică”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Conform proiectului postat pe site-ul primăriei, până la şedinţa ordinară din luna octombrie, prin grija Direcţiei de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană, a Direcţiei de Administraţie Publică, Juridic şi a Poliţiei Municipiului Bistriţa se va întocmi şi o strategie de punere în valoare a Centrului Istoric al municipiului Bistriţa, în vederea promovării turismului în municipiu.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.