Cartierele Bistritei reprezinta o mina de aur, din punct de vedere electoral si tocmai de aceea, administratia actuala duce o lupta puternica pentru cucerirea lor.
Ghinda, Sigmir, Viisoara, Unirea, Slatinita Valea Budacului, Subcetate sunt cartiere ignorate de alesii locali. Drumurile au fost pietruite pe alocuri, in rest nu apar modificari majore in ce priveste lucrarile de infrastructura, cel putin.

Administratia Cretu nu a putut multumi pe toata lumea si fara sprijin guvernamental, cartierele sunt doar intretinute, departe de asteptarile locuitorilor.
La numai un an de alegerile pentru un nou mandat Ovidiu Cretu va da seama pentru lucrarile din marile cartiere ale Bistritei.

Viisoara devine cartier social

Cartierul Viisoara a suferit o puternica dezvoltare in mandatul lui Cretu. Parcul de distractii Heidenfeld a fost modernizat de curand. In zona se construiesc blocuri sociale, iar zona va suferi transformari majore, dupa inaugurarea cartierului social. Aleile au fost asfaltate si Viisoara arata a cartier.
Dupa castigarea mandatului de primar, Ovidiu Cretu a decis desfiintarea oborului de vite si transformarea locatiei. Acum, la Viisoara se organizeaza diverse evenimente: Zilele Bistritei, Toamna Bistriteana, expozitii canine si fel de fel de alte festivitati si concerte.
Propunerea de realizare a acestui obiectiv este inceputul amenajarilor si a modernizarii acestei zone cu un real potential turistic, comercial si cultural, dupa cum sustin reprezentantii primariei. Complexul de agrement Heidenfeld va fi dotat in cursul acestui an cu toalete publice, investitia fiind estimata la 50.000 de euro.
Scoala din Viisoara este primul proiect european care poarta marca Cretu. Cladirea veche a fost complet refacuta: la parter s-au amenajat patru sali de clasa, iar la etaj s-au construit laboratoare de fizica, de biologie si limbi straine, o sala de biblioteca si o sala de calculatoare. Pe langa reabilitarea cladirii, proiectul prevede achizitionarea de echipamente IT si mobilier. Modernizarea scolii din Viisoara a costat 3,7 milioane de lei si a durat aproximativ 10 luni.

Slatinita – un drum asfaltat, dar nefinalizat

Cea mai mare realizare a primarului Cretu este modernizarea tronsonului ce face legatura DN 17 cu cartierul Slatinita.
Licitatia fost castigata de doua firme, si anume SC LPD si SC ARL, care la finalul lucrarilor au primit de la bugetul local aproape 1,5 milioane de lei. Drumul este prevazut cu trotuare, insa numai pe o singura parte.
Lucrarile pentru asfaltarea drumului se fac pe doua tronsoane: o parte este asfaltat de SC LDP pe o portiune de 3,6 kilometri (inspre Slatinita), iar cealalta parte de SC ARL pe o portiune de 1,5 km (dinspre Slatinita spre DN 17).
Cu toate astea, exista o portiune care nu este finalizata si care va fi gata probabil in cursul anului viitor. Drumul urmeaza a fi marcat si astfel administratia Cretu bifeaza un mare proiect de cartier.
Ghinda, cartierul a cunoscut o puternica dezvoltare in ultima perioada, iar strada Valea Ghinzii a fost modernizata. De mai bine de zece ani, insa, iluminatul public este principala problema a locuitorilor. Strada care face legatura intre Bistrita si localitatea Ghinda nu este luminata, desi au existat solicitari adresate in scris primariei. Aleile sunt pietruite, iar planul primariei de asfaltare a zonelor noi de locuit lasa de dorit.

Trotuarele de cartier, pavate cu miliarde de la bugetul local

Trotuarele din localitatile componente ale Bistritei au fost treptat modernizate. Avand in vedere amenajarea necorespunzatoare a trotuarelor in localitatile componente, municipalitatea considera ca este necesara executarea lucrarilor de reparare a acestora, in vederea aducerii la o stare normala de exploatare si care sa asigure siguranta si confortul pietonilor.
Primaria Bistrita a finantat inlocuirea sistemului actual cu pavele de beton, pe strazile principale din localitatile componente Unirea, Viisoara si Sarata. Astfel, s-au construit trotuare in Unirea de la intrare pana la Casa Agronomului, in Viisoara – de la sensul giratoriu pana la benzinaria Gomar Lux si in Sarata, de la intrarea in localitate pana la iesirea inspre Sieu. Trotuarele au fost amplasate pe ambele parti ale drumului, mai putin in Sarata unde vor alterna pe ambele parti ale drumului. Firma care le va amenaja va fi selectata in urma unei licitatii.
Costul estimat al acestei investitii finantate de municipalitate este de 16 miliarde de lei vechi, bani cu care s-au modernizat aproximativ noua kilometri de trotuare.

Unirea, zona rezidentiala cu strazi in paragina

In cartierul rezidential Unirea doar strazi principale sunt asfaltate, iar lucrarile de pietruire a aleilor lasa de dorit. Lipsa spatiilor de joaca si gramezile de moloz aduc un minus de imagine zonei considerata rezidentiala. Lipsa unei viziuni de urbanism face ca totul sa fie ingramadit, in haos. In acest cartier ar fi absolut necesara construirea unei scoli moderne si a unui parculet.
Valea Budacului este o alta zona ignorata total de municipalitate. Practic dezvoltarea a explodat odata cu realizarea cartierului „La Hill”, exclusiv din banii angajatilor firmei RAAL, fara niciun sprijin din partea autoritatilor locale.
Zona a suferit o puternica dezvoltare in ultimii ani, insa retelele de utilitati, apa canal, gaz, curent au fost suportate de locuitori, fara vreun sprijin din partea autoritatilor. Drumurile laterale sunt pietruite periodic, desi administratorul drumului avea obligatia sa asigure periodic buna circulatie. In ultimii ani, municipalitatea nu a executat mari interventii in aceasta zona, iar principala problema o reprezinta canalizarea prost executata pe strada Mihai Viteazu, care sufera de fiecare data cand ploua torential.

Subcetate

Cartierul Subcetate s-a dezvoltat in ultima perioada, in special dupa finalizarea locuintelor ANL. Locuitorii din zona beneficiaza de locuri de parcare, alei asfaltate, iluminat stradal si locuri de joaca, insa problema canalizarii nu a fost rezolvata deocamdata si la fiecare ploaie torentiala, beciurile din Subcetate sunt pline ochi de apa, spre nemultumirea locatarilor.
Un alt ghimpe-n ochii locuitorilor il reprezinta blocurile sociale. Recent, primarul Cretu a impartit personal cheile celor 40 de familii care s-au mutat aici, nemultumite totusi ca nu este amenajat un loc de joaca.

Sigmir, cartier ochit spre dezvoltare. Lipsesc doar banii

In cartierul Sigmir, Primaria Bistrita va moderniza Caminul cultural. Pe langa aceasta investiti, primaria promite si o baza sportiva moderna.
Viceprimarul Avram a fost prezent personal la inaugurarea lucrarilor de modernizare a bazei sportive din Sigmir, investitie estimata la 500.000 de lei, din care 450.000 vor veni de la Guvern si restul de la Primaria Bistrita. Baza sportiva, situata in spatele scolii din localitate, va avea o suprafata de 1.000 de metri patrati, pe care se va realiza un teren sintetic si vestiare.
Odata cu cadastrarea generala a municipiului, locuitorii cartierului Sigmir au beneficiat de extrase de carte funciara, inmanate personal de primarul Cretu.
Primaria Bistrita cheltuieste cateva miliarde pentru reabilitarea Caminului cultural din Sigmir. La aceasta ora, cladirea se afla intr-o stare de degradare avansata, motiv pentru care municipalitatea considera ca este absolut necesar sa demareze investitia. Astfel, acoperisul va fi inlocuit, se vor realiza toalete si vestiare, se vor monta geamuri termoizolante, iar scena va fi inlocuita.
Lucrarea este estimata la 14 miliarde lei vechi, banii fiind alocati din bugetul local.

Proiectele fantastice de asfaltare, in asteptare

Ovidiu Cretu continua proiectele fictive de asfaltare a strazilor din zonele noi de locuinte. Vizate sunt o parte din strazile nou create odata cu extinderea orasului. Din fondurile bugetului local se pregateste o noua investitie, de modernizare a aleilor pietruite din cartierele rezidentiale. Elaborarea documentatiei de proiectare a acestor strazi a costat 165.000 de lei. Deocamdata cu proiectul tehnic in executare, administratia locala va demara cat de curand reabilitarea mai multor strazi:
Zona Unirea: str. Grigore Moisil, str. Aviator Berbecariu, str. Miron Cristea, str. Viile cu Pomi, str. Remus Cristian Bucur, str. Labirintului;
Zona Viisoara: str. Armoniei, str. Dinu Lipati, str. Gheorghe Dima, str. Valea Sigmirului, aleea Rasaritului, aleea Orizontului, aleea Trifoiului, str. Tudor Jarda, str. Sergiu Celibidache;
Zona Subcetate: str. Drumul Dumitrei Vechi, str. Bradului, str. Caisului, str. Castelanului, str. Vasile Lucaciu, str. Nucului, str. Bastionului, str. Huniazilor, str. Poienii;
Alte zone : str. Cocorului, str. Valea Castailor, str. Secundara 8 Ghinda.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.