Istoria liberală în Bistriţa-Năsăud este una cât se poate ciudată, oarecum tulbure, la şefia organizaţiei judeţene perindându-se o serie de personaje mai mult sau mai puţin lideri politici. Încercarea de excludere a lui Mihai Bumbu din partid ar putea arunca în aer stabilitatea PNL BN, dar se pare că scandalul îl va aduce pe Antonescu la Bistriţa după mai bine de 12 ani.

De la doctorul Anton Constatin, Pavel Vila, Dorin Popescu, Aurel Onigaş, Dan Constantinescu  sau Sabin Ilieşi la Ioan Turc, Gelu Muthi, Stelian Dolha sau Dorin Dobra, luptele intestine din interiorul partidului, nu atât de vizibile în cei douăzeci de ani de existenţă liberală în Bistriţa-Năsăud au avut doar un singur rezultat – scorurile obţinute în campaniile electorale, unele de neînţeles.
Primele lupte vizibile în presă au fost cele dintre Dorin Popescu şi Sabin Ilieşi, bătălie finalizată cu schimbarea lui Popescu din funcţia de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud dar şi cu pierderea şefiei PNL Bistriţa-Năsăud, sigur, asta ceva mai târziu. Domnia lui Sabin Ilieşi, a fost una în care liberalii şi democraţii ceva mai costelivi au constituit defuncta Alianţă DA. De asemenea, tot în vremea respectivă, fosta opoziţie din Consiliul Judeţean şi, din care făcea parte şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Liviu Rusu, s-a retras din plen lăsând PSD şi pe Gheorghe Marinescu să-şi facă de cap. Vorbim de una din cele mai mari gafe politice ale defunctei Alianţe DA, gafă manageriată şi de liderii liberali dar şi de cei democraţi.

–    Turcul şi Ţinteanul

Cum Sabin Ilieşi a ales să plece după Teodor Stolojan la decedatul PLD (n.red. – Partidul Liberal Democrat), conducerea interimară a PNL este preluată, din mers, de Ioan Turc, cel care va prinde cel mai funcţionabil şi profitabil mandat în fruntea PNL, atât ca viceprimar dar şi ca deputat. Politic vorbind, cu un PNL la putere administrat de Călin Popescu Tăriceanu, PNL Bistriţa-Năsăud va scoate la alegerile locale din vara lui 2008 numai puţin de 9 primari, o parte dintre aceştia nu se vor mai găsi probabil pe listele acestui partid la localele din 2012. Luptele pentru putere au debutat cu ceva înainte de algerile parlamentare, atunci când Ioan Ţintean îşi anunţa candidatura pentru Colegiul 4 iar Ioan Turc candidatura pentru Colegiul I. Votul a stabilit un singur câştigător din tabăra PNL: Ioan Ţintean. Era începutul sfârşitului pentru gruparea Turc din interiorul PNL Bistriţa-Năsăud. Cireaşa de pe tort avea să fie pusă de europarlamentarele, obiectivul impus de centru nefiind îndeplinit de organizaţia judeţeană a PNL. În cele din urmă, Ioan Turc a fost ras de la şefia filialei, iar apropiaţii acestuia, îndepărtaţi, unul câte unul. Înlocuirea întregului Birou Politic Teritorial se va produce la conferinţa judeţeană de alegeri, eveniment politic care va oficializa şefia lui Ţintean.

– Războiul din Consiliul Judeţean: după faptă şi răsplată

După alegerile din iunie 2008, PNL şi Ioan Turc îl propunea pe Mihai Bumbu pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, acolo unde, graţie celor peste 40 de mii de voturi, Liviu Rusu a fost ales preşedinte: războiul de uzură dintre PDL vs PSD, respectiv PNL începuse la cele mai sângeroase cote, prima „victimă” a războiului fiind Gheorghe Marinescu. Blocada instituită de majoritatea pesedisto-liberală avea să se încheie prăpăstios, pesediştii Vasile Marc şi Vasile Negruşeri schimbând culoarea roşie cu cea portocalie. Trădătorii şi-au prmit răsplata: Marc la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Negruşeri pe funcţia de administrator public al judeţului. A urmat un şir îndelungat de procese, răstimp în care, proiectele lui Liviu Rusu treceau fără prea mari probleme, după care a venit rândul liberalilor să ajute PDL şi pe Liviu Rusu. Primul căruia i s-a cerut ajutorul a fost Mihai Bumbu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, co-interesaţi fiind Luca Peter şi Anton Vlad. După mai multe şedinţe în care cei trei au votat alături de PDL, şefii bistriţeni ai PNL i-au ameninţat cu excluderea. Bomboana pe colivă a fost pusă de proiectul de hotărâre care viza aprobarea organigramei instituţiei conduse de Rusu: atunci conducerea PNL BN a decis excluderea celor trei din partid. Dacă în cazul lui Anton Vlad şi Luca Peter, lucurile au fost mai simple, fiind nevoie doar de votul Delegaţiei Permanente Judeţene, în cazul lui Mihai Bumbu a fost nevoie de votul Delegaţiei Permanente Naţionale.

–    Buturuga mică răstoarnă carul mare

Ca şi exclus din PNL, Bumbu a fost prezent la Bucureşti unde şi-a susţinut cauza în faţa întregii Delegaţii Permamente formată din 140 de persoane. Scorul a fost pe măsură: 110 voturi contra deciziei de excludere, faţă de 30 care au avizat respectiva hotărâre a liberalilor bistriţeni.
Hotărârea luată la Bucureşti a aruncat în aer echilibrul încă fragil al situaţiei politice din interiorul organizaţiei PNL Bistriţa-Năsăud. Potrivit unor surse din PNL, deputatul Ioan Ţintean şi-a depus mandatul de preşedinte al PNL BN, doar că preşedintele Crin Antonescu nu a acceptat respectiva demisie, anticipând posibilul uragan care s-ar putea abate asupra organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud. Respectivele surse mai spun că scandalul izbucnit în jurul lui Bumbu îl va aduce la Bistriţa pe însuşi Crin Antonescu.
În privinţa lui Mihai Bumbu, acesta spune că nu vrea dezgroparea securii războiului în filiala judeţeană PNL BN: „ Doresc un dialog cu actuala conducere, o discuţie cât se poate de sinceră cu privire la viitorul meu politic”, spune Bumbu.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.