Peste 1,2 milioane euro a pus la bătaie Primăria Bistriţa pentru lucrările de modernizare a Ştrandului municipal Codrişor. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost scos la licitaţie şi curând va fi desemnat şi câştigătorul. Studiul de fezabilitate a fost aprobat anul trecut de consilierii municipali, dar abia după ce documentaţia a fost revizuită.

 

Ani de zile, ştrandul municipal a fost ignorat de administraţia locală bistriţeană, niciunul dintre primarii care s-au perindat la conducere neluând în seamă ideea de a moderniza acest obiectiv. Ovidiu Creţu s-a limitat în a aloca bani pentru igienizarea ştrandului, gândindu-se la faptul că va reuşi să transpună în realitate măreţul său proiect Wonderland, care cuprinde, printre altele, un bazin de înot, de dimensiuni olimpice, dar şi un aqua-park. Până la transpunerea în practică a aqua-park-ului, edilul bistriţean s-a gândit într-un final că nu ar fi rău să facă ceva şi practic pentru bistriţenii care în sezonul cald nu dispun de o piscină civilizată. Vreo doi ani i-a luat să facă promisiuni, iar anul trecut a început să facă paşi concreţi.

 

Un an s-a mocăit cu documentaţia

În şedinţa ordinară din luna iulie a anului trecut, Ovidiu Creţu a retras de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local proiectul care viza modernizarea ştrandului Codrişor, întrucât aleşii locali au fost de părere că preţul estimat al investiţiei este mult prea mare având în vedere durata utilizării obiectivului – două-trei luni – pe parcursul unui an. Majoritatea consilierilor au considerat de bun simţ ca, odată cu modernizarea, ştrandul să fie acoperit, astfel încât să poată fi folosit întreg anul. Iniţial, investiţia a fost estimată la circa 900.000 de euro, după care a crescut la 1,3 milioane euro.

Potrivit documentaţiei revizuite, proiectantul a propus trei variante de acoperire a ştrandului, din care aleşii locali au avut de ales pe cea mai bună. Bună, evident, a fost cea din punct de vedere financiar, nu din punct de vedere tehnic. Cât despre perioada de utilizare a ştrandului, aceasta nu se prelungeşte foarte mult.

Astfel, proiectanţii au propus trei variante de acoperire a ştrandului Codrişor. Una dintre acestea este prin acoperire cu folie. Costurile se ridică la 1.325.895 euro. În afara faptului că se prevede modernizarea celor trei piscine, mare lucru nu se rezolvă în ceea ce priveşte perioada de utilizare a ştrandului, fiindcă aceasta se prelungeşte cu doar 45 de zile, adică din luna mai până în septembrie. Astfel că în mare parte din acest interval, cei care vor veni la ştrand nu se vor putea bucura de soarele binefăcător al verii, ci vor sta sub folie. Faţă de varianta iniţială propusă în luna iulie 2014, cea din septembrie este mai scumpă cu peste 400.000 de euro.

 

Lucrările, abia la toamnă

Săptămâna trecută, primarul Creţu a anunţat că anul acesta bistriţenii nu vor avea parte de un ştrand nou, fiindcă lucrările de reabilitare vor fi demarate abia la finalul sezonului estival, adică în toamnă.

„Am anunţat la începutul anului că dacă procedura se va desfăşura rapid şi va exista posibilitatea ca lucrările să înceapă în luna aprilie, atunci vom închide ştrandul peste vară. Noi suntem abia acum în faza de deschidere a ofertelor pentru lucrări, ne va mai lua cel puţin o lună ca să semnăm contractul cu cel care va fi declarat câştigător. Deci este exclus să începem lucrările în timpul sezonului şi atunci am decis ca în acest an să deschidem ştrandul în forma veche, să începem lucrările în luna septembrie când în mod normal se închide ştrandul, să încercăm să le finalizăm până la anul în iunie. Dar lucrările sunt de anvergură şi am rezerve în legătură cu acest termen. 12 luni pentru realizarea obiectivului este un termen absolut normal, acesta este prins în caietul de sarcini şi câştigătorul poate să solicite termen septembrie anul viitor dacă începe lucrările în septembrie anul acesta. Asta ar însemna ca la anul să fie închis ştrandul. Aş fi preferat să fie închis sezonul de anul acesta şi să începem lucrările în aprilie, nu s-a putut. Deci lucrările încep în septembrie, se vor finaliza realist la anul în septembrie, cu o doză de optimism în iunie anul viitor, ca să nu ratăm niciun sezon la ştrand”, a declarat Ovidiu Creţu.

La începutul acestei luni, contractul pentru execuţia de lucrări a fost scos la licitaţie, valoarea estimată a contractului fiind de peste 5,6 milioane lei (4.617.530 lei fără TVA, din care 58.460 lei reprezintă organizarea de şantier,iar 414.461 lei – cheltuieli diverse şi neprevăzute), adică aproape 1,3 milioane euro.

Anul acesta, de la bugetul local a fost alocată suma de 4.280.000 lei.

 

Lucrări propuse

Potrivit memoriului tehnic, în incinta ştrandului Codrişor există în prezent un bazin de înot pentru adulţi, două bazine de înot pentru copii, tribună cu gradene pe latura din amonte a bazinului mare, grupuri sanitare şi trei construcţii provizorii din lemn. Bazinele, grupurile sanitare, precum şi amenajările exterioare existente prezintă degradări. De la data punerii în funcţiune, mai precis din anul 1972, şi până azi sistemul de alimentare şi dezinfecţie a rămas acelaşi, apa din cele trei bazine nefiind recirculată şi filtrată, împrospătarea acesteia fiind realizată prin înlocuirea totală, periodică, a volumului de apă la un interval de timp de aproximativ trei zile. De asemenea, deversarea apei din bazin se face direct în râul Bistriţa. În prezent, ştrandul funcţionează doar pe perioada 15 iunie – 31 august, apa din bazine nefiind încălzită.

Astfel, se propune reamenajarea ştrandului, refacerea şi completarea dotărilor, cu păstrarea celor trei bazine existente, executarea unor lucrări de reabilitare şi finisare pentru acestea, prelungirea duratei de utilizare a ştrandului. Prin urmare, se va realiza un sistem de filtrare, tratare şi recirculare a apei pentru cele trei bazine din cadrul ştrandului, dar şi legarea la canalizare a celor 3 bazine.

„Starea tehnică a bazinelor existente nu impune adoptarea unor soluţii de consolidare structurală sau geotehnică. Se impune adoptarea unor soluţii de impermeabilizare a pereţilor, radierului şi în principal a rosturilor (perete-radier, radier) cu sisteme de hidroizolaţii agrementate. Se vor reface toate finisajele interioare şi finisajele exterioare, amenajările exterioare a celor trei bazine, cu stabilirea zonelor limitrofe bazinelor, a aleilor, realizate din pavele de beton, amenajarea spaţiilor verzi şi vor fi prevăzute dotările cu mobilier urban. Ţinând cont de starea actuală, precară, a pereţilor bazinelor se impune repararea acestora.

De asemenea se va moderniza şi grupului sanitar existent, racordat la canalizare şi dotat cu instalaţii tehnico-sanitare, care va fi dimensionat astfel încât să satisfacă fluxul de clienţi, inclusiv dotarea acestuia cu obiecte sanitare adaptate persoanelor cu dizabilităţi.

S-au mai propus lucrările de amplasare a vestiarelor, care să facă faţă fluxului de clienţi de ambe sexe, duşurile exterioare, dotate cu baterie cu temporizare, chioşcul de intrare în incintă şi panoul de afişaj cu harta Ştrandului Codrişor, iluminatul de incintă, refacerea gardului împrejmuitor care delimitează perimetrul Ştrandului Codrişor, prin înlocuirea gardului existent cu o împrejmuire transparentă”, se precizează în memoriul tehnic.

S-a prevăzut şi reamenajarea terenului destinat jocurilor sportive, prin proiectarea unui teren multifuncţional destinat jocurilor cu mingea (baschet, volei, fotbal-tenis), dar şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii, dotat cu echipamente moderne. Se va amenaja şi o zonă de picnic, cu respectarea cerinţelor funcţionale impuse de Legea Picnicului.

Se propune prelungirea duratei de funcţionare a ştrandului prin varianta de acoperire bazine cu folie şi utilizare panouri solare, se mai arată în acelaşi document.

strand codrisor 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.