Aplicarea noii legi privind verificarea concediilor de boală la domiciliul pacientului a scos la iveală o serie de nereguli în judeţul Bistriţa – Năsăud, în special în rândul medicilor care au fost doar avertizaţi, scăpând de amenzi, cel puţin deocamdată.
Nici bistriţenii nu se mai înghesuie să chiulească de la muncă pentru o răceală reală sau virtuală, ca alte dăţi. Dovadă stau datele centralizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa – Năsăud (CJAS BN), potrivit cărora, în luna iunie a acestui an, numărul concediilor de boală s-a redus la jumătate faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

În 16 iunie, Senatul a adoptat tacit Ordonanţa de Urgenţă cu nr. 36/2010 pentru modificarea şi completarea O.U.G 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Potrivit noilor prevederi legislative, persoanele care îşi iau concediu medical sunt verificate la domiciliu de reprezentanţi ai angajatorilor, ai Casei de Asigurări de Sănătate şi ai poliţiei. Dacă nu sunt găsiţi acasă, „bolnavii” nu mai primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului respectiv. Noul sistem mai impune pacientului să completeze şi o declaraţie pe propria răspundere, prin care se obligă să indice adresa la care poate fi vizitat, între 8.00 şi 20.00, pe toată perioada concediului. De asemenea, prin noul sistem a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronată a acestora se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei. Eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Noua ordonanţă de urgenţă prevede, totodată, că durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, faţă de 45 de zile cât era până acum. Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât, de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale. În perioada mai – iunie, la nivel naţional a avut loc o verificare la sânge a concediilor medicale, control care s-a lăsat cu avertismente, amenzi şi alte sancţiuni drastice.
Bistriţa – Năsăud s-a clasat printre judeţele cu cele mai multe nereguli, fiind date peste 50 de avertismente şi o amendă.
Anul trecut, la nivel naţional, 6% din fondul asigurărilor de sănătate a mers către plata concediilor medicale, suma plătită fiind de circa 923 de milioane de lei, dublu faţă de 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. În 2009, românii şi-au luat 292 de ani de concediu medical, ca număr cumulat de zile nelucrătoare, o cifră demnă de Cartea Recordurilor.

În BN, 53 de avertismente

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), până la începutul lunii iunie, în judeţul Botoşani au fost descoperite cele mai multe nereguli în ceea ce priveşte absenţa de la domiciliu. Aici, din 19 persoane controlate, nouă au lipsit de acasă.
Cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost găsite însă în judeţul Bistriţa – Năsăud. Aici, potrivit MS, la primele verificări, toţi cei trei medici controlaţi nu au respectat prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate că au primit dispoziţii clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua fază a controlului, alţi 22 medici controlaţi au primit avertismente din cauza nerespectării legislaţiei. „Au fost aproximativ 77 de controale, în urma cărora s-au dat 53 de avertismente şi o amendă. Controlul, demarat la nivel naţional, a durat mai bine de două săptămâni şi s-a încheiat la începutul lunii iulie”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Silvia Rusu, directorul executiv Management şi Economic din cadrul CJAS BN. De asemenea, doi bistriţeni care se aflau în concediu medical, nu au fost găsiţi la domiciliu, fapt pentru care li s-a sistat plata concediului de boală, a doua zi, aşa cum prevede noua legislaţie în vigoare.   

Mai lejer cu concediile medicale

În Bistriţa –Năsăud, numărul concediilor medicale a scăzut semnificativ în primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Reprezentanţii CJAS BN recunosc că şi controlul bolnavului la domiciliu a fost un factor important de diminuare a concediilor de boală, însă nu a fost singurul. „La noi în judeţ, anul acesta, numărul concediilor medicale a scăzut de la o lună la alta, faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Acest control nu este singurul factor care influenţează, dar este adevărat că şi această verificare are o influenţă. Dar mai sunt şi alţi factori, de exemplu şomajul… În iunie 2010, la nivel de judeţ, medicii au eliberat 1.669 de concedii medicale, iar în iunie 2009, au fost în jur de 3.300 de concedii medicale”, a explicat Silvia Rusu. Potrivit acesteia, în perioada următoare, controalele continuă la nivel de judeţ ca orice activitate curentă de furnizor de serviciu, şi nu ca tip de acţiune specială.

Un milion de lei, în doar trei săptămâni

În doar trei săptămâni de la intrarea în vigoare a legii privind verificarea concediilor de boală, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu peste 900.000 de lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal.
La cererea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în perioada 19 mai – 4 iunie, reprezentanţii Caselor de Asigurări de Sănătate au efectuat acţiuni speciale de control ce au vizat modul de acordare a concediilor medicale, dar şi eliberarea certificatelor de concediu medical. Dacă în primă fază, până în jurul datei de 28 mai, a fost mai mult o verificare de informare, în cea de-a doua fază a fost un control temeinic, pe lege, în care s-au aplicat sancţiuni drastice pentru cei găsiţi în ilegalitate.
Timp de trei săptămâni au fost verificaţi, la nivel naţional, 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificându-se abateri de la legislaţia în vigoare în cazul a 336 dintre aceştia. Spre exemplu, la fişa pacientului nu au fost anexate declaraţiile acestuia privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedea plata asigurărilor de sănătate sau nu exista ataşată adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni. De asemenea, au existat certificate completate cu coduri greşite sau certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar. Ca urmare, au fost aplicate 222 amenzi contravenţionale în valoare de 859.250 de lei, iar 73 de medici au primit avertismente (n. r – 53 din Bistriţa – Năsăud). Pentru 31 medici, valoarea garantată a punctului a fost diminuată cu 10%. De asemenea, reprezentanţii Caselor de Asigurări de Sănătate au reziliat 28 de convenţii pentru acordarea şi eliberarea certificatelor de concediu medical şi au fost sesizate comisiile de disciplină ale Colegiului Medicilor pentru 10 dintre cadrele medicale găsite în culpă. Au fost respinse/suspendate de la plată 51 certificate medicale, 30 dintre acestea având ca şi consecinţă nerespectarea legislaţiei în vigoare. Restul de 21, au fost cazuri în care bolnavul nu a fost găsit la domiciliu.
Centralizarea făcută de Ministerul Sănătăţii arată că cele mai usturătoare amenzi le-au încasat medicii din judeţul Timiş. În prima fază de verificări, şase medici au fost amendaţi cu 11. 000 lei pentru nerespectarea legislaţiei iar  cea de-a doua fază, din 29 medici verificaţi, 16 au primit amenzi în cuantum de 72.500 de lei. Şi medicii din Alba, la primul control au primit avertismente, iar la cea de-a doua verificare, 10 din 24 de medici controlaţi au primit amenzi de 50.000 de lei. Judeţul Bistriţa – Năsăud, „a scăpat” cu o singură amendă.
Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor, prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate, şi la economii de aproximativ 142.304, 6 mii de lei în acest an, şi peste 189.739, 5 mii lei, anual, în următorii patru ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.