Biodiversitatea din Marea Mediterană este grav ameninţată cu dispariţia, după ce s-a confruntat în ultimii 30 de ani cu o ,,prăbuşire”, avertizează oamenii de știință francezi într-un raport publicat luni.

Raportul „Mediterranee vivante” („Mediterana vie”) se bazează pe cercetări aprofundate asupra studiilor publicate în ultimii 30 de ani, reunind monitorizările ce au vizat recensămintele realizate pentru peste 80.000 de populaţii de animale din această regiune a lumii, unde, potrivit autorilor, „modificările climatice sunt mai rapide şi impactul activităţilor umane este mai puternic decât în alte zone”.

Documentul a fost redactat de specialiştii de la Institutul de cercetări pentru conservarea zonelor umede mediteraneene Tour du Valat, situat în sudul Franţei, potrivit Agerpres.

La scară mondială, nivelul mării a crescut cu aproximativ 15 centimetri în secolul al XX-lea, iar creşterea urmează o evoluţie accelerată, potrivit Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

Autorii raportului au constatat că populaţiile de vertebrate din bazinul mediteraneean au scăzut cu 20% între 1993 şi 2016, scăderea fiind chiar de 52% în ecosistemele marine (pelagice şi costiere) şi de 28% în ecosistemele cu apă dulce (zone umede şi râuri).

Dintre toate speciile recenzate în acest studiu, peştii sunt cel mai grav afectaţi, fiind victime ale pescuitului excesiv. Populaţia adultă a tonului roşu a scăzut cu 90%.

Detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.