Dărnicia Primăriei Bistriţa pare să nu mai contenească. După acordarea fabuloaselor prime de Crăciun, a sporurilor lunare, săptămâna trecută funcţionarii din cadrul municipalităţii au primit banii pentru ţinută. Cei peste 700 de angajaţi au primit sume cuprinse între 1.200 – 1.400 de lei pentru achiziţionarea unei vestimentaţii.

La începutul anului trecut, consilierii locali au votat contractul şi acordul colectiv de muncă, conform căruia salariaţii municipalităţii vor avea salariile dublate de sporuri. La momentul respectiv consilierul din partea PNL, Andrei Rusu, susţinea că acest contract este cumulul tuturor sporurilor posibile care se dau în România. La puţin timp de la adoptarea hotărârii ce reglementa contractul colectiv de muncă a funcţionarilor din cadrul Primăriei Bistriţa, aceasta a fost atacată în contencios administrativ de către Instituţia Prefectului, deoarece prefectul Ioan Szilagyi considera că numărul mare al stimulentelor şi primelor oferite de Primăria Bistriţa va influenţa negativ contractele colective de muncă şi ale altor angajaţi publici.

Fără număr, fără număr…

La sfârşitul anului trecut, mai exact cu puţin timp înainte de Sărbătorile de Crăciun, funcţionarii municipalităţii au în primit atât prima de Crăciun, cât şi stimulentele pe luna noiembrie. Unii angajaţi ai primăriei au plecat acasă cu sume ce depăşeau pragul sumei de 12.000 de lei, iar la sfârşitul lunii trecute funcţionarii Primăriei Bistriţa au încasat şi cel de-al 13 salariu.

Beneficiile bugetarilor din această instituţie însă nu se limitează doar la aceste sume. Funcţionarii municipalităţii şi-au câştigat în instanţă dreptul la sporuri, care la începutul anului trecut au fost considerate prea multe la număr şi mult prea exagerate de către Instituţia Prefectului. Procesul a fost finalizat în favoarea angajaţilor primăriei în luna decembrie a anului trecut, aceştia primind dreptul la nu mai puţin de 16 feluri de sporuri. Printre acestea se numără: spor de 10% pentru relaţii cu publicul, alte 10% sub forma de spor de toxicitate pentru folosirea copiatoarelor, spor de antenă în acelaşi cuantum, sporuri pentru cei care lucrează în arhive, depun muncă de teren sau elaborează proiecte de finanţare, 25% spor de fidelitate, chiar şi indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă pentru angajaţii care se întorc din concediu, echivalentă cu valoarea ultimului salariu încasat.   

Bani de haine

În cursul săptămânii trecute funcţionarii Primăriei Bistriţa au primit, conform contractului colectiv de muncă, banii de costum. Cei peste 700 de angajaţi ai municipalităţii au primit sume între 1.200 şi 1.400 de lei net pentru achiziţionarea de haine. În capitolul III a acelui contract colectiv de muncă, la art. 27 alin. 5 stau stipulate următoarele: „Salariaţii din Primăria municipiului Bistriţa sunt obligaţi să poarte o ţinută decentă pentru achiziţionarea căreia se asigură sume de reprezentare în echivalentul unui salariu mediu brut pe economie impozabil, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, pentru luna anterioară acordării, în vederea procurării unei ţinute decente pe an calendaristic, pentru fiecare salariat. Acordarea acestor sume se face o dată pe an, respectiv în trimestrul I, iar în cazul funcţionarilor numiţi în funcţia publică în cursul anului, după numirea acestora. La acordarea sumelor respective se va ţine cont de data numirii în funcţie în anul în curs coroborat cu timpul efectiv lucrat de la acea data şi până la data acordării. Prin sintagma „ţinută decentă” se înţeleg articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte care să asigure salariaţilor o imagine adecvată în timpul programului de lucru.”

Toate aceste beneficii se acordă în contextul în care edilul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, afirma de curând că primăria Bistriţa funcţionează pe buget de austeritate.

Alexandra Roman

10 COMENTARII

  1. Hai mai fratilor! Ce este asa rau in asta. Faceti si voi un calcul simplu: 700×1200=840.000 lei. Daca impartim suma asta la numarul locuitorilor orasului rezulta 14 lei scosi din buzunarul fiecarui contribuabil. Ce, e o suma mare asta? nici vorba. Amaratii de pensionari, somerii si miile de salariati care lucreaza pentru salariul minim pe economie sunt mandrii ca pot contribui si ei la tinuta vestimentara a angajatilor primariei, care si asa au salarii prea mici in raport cu nevoile lor. Propun sa se mareasca toate taxele si impozitele in asa fel incat, angajatilor primariei sa li se poata acorda lunar o indemnizatie de cel putin 1500 lei pentru tinuta vestimentara.

  2. Citat din Mircea Badea: ” un jurnalist care se respecta nu lasa niciodata adevarul sa-i strice o stire buna”. Lucru care se petrece si in articolul de fata, unde pe langa jumatati de adevaruri, mai avem si niste mistificari, pareri personale si ceva presupuneri. De exemplu, sumele pentru tinuta se incaseaza numai de functionarii publici, in numar de circa 200. „Mazeta” spune 700 asa, ca sa fie.In rest, mazetistii vin cu exagerari si ceata multa, ca sa induca impresia unui haos total, a unor furturi de proportii, astfel incat concetatenii sa inteleaga ca fiecare simplu functionar taraste zilnic saci cu bani prin primarie si ii duce acasa.In ce priveste sporurile, dupa cum bine stiu mazetistii, nici un angajat nu ia 16 sporuri la un loc, ci doar 3-4; de exemplu, sporul de asfalt il iau NUMAI muncitorii de la asfaltari. Sporul de relatii cu publicul nu este de 10%, ci numai de 5% si nu se mai acorda de vreo 8 luni ( „Mazeta” stie, dar nu spune), la fel ca alte 2 sporuri ( de mobilitate si de fidelitate). Una peste alta, salariul net al unui functionar de executie in varsta de 30-35 ani, indiferent de pregatire, cu toate cele „16 sporuri”, este intre 700-1000 lei. Este mult, intr-adevar, si ca atare, propun ca o luna sa fie platiti, o luna nu. In plus, drept pedeapsa, sa fie obligati sa cumpere saptamanal cate un exemplar din „Mazeta” pentru fiecare membru al familiei.

  3. Eu zic sa nu citezi din oamenii din showbizz,oamneii care au o scoala si o cariera si sa nu semnezi in numele lor,daca tu esti un NIMENI,nu inventa anumite citate.care nu se regasesc nicaeri,pt a te afirma,ce tare esti ,tu esti aia,ala care citeaza din propria ei imaginatie bolnava,tu l-ai inventat pe Badea analistul bistritean,bravo,dar nu mai semna si cita din imaginatia ta de doi lei.Nu tot ce zboara se manaca,si ce nu zboara se poate verifica usor cu un simplu search pe google.ro,atat de departe nu ai putut gandi pseudo….,si inchei cu un citat celebru ‘…… pt tine ””’ ,,maztarii”.

  4. Sa fie numai 200 de angajati asa cum spui tu, si iata ca rezulta frumusica suma de 240.000 RON, adica 2.400.000.000 lei vechi. Tie ti se pare putin, nu? Oare cate alte lucruri cu adevarat folositoare s-ar putea face cu banii astia?

  5. sugetzi totzi din banu public, iar cand ajungetzi la coada aratatzi cu dejetul pe ala de la tzatza… rusine functionarilor privatzi…ca publici… nu prea par… stitzi de ce nu se folosesc banii europeni NERAMBURSABILI in Romania….pt ca sunt bani controlatzi… si nimeni nu poate sa suga de la CE fara sa „o suga”!!! De aceea o ramas si biserica din centru fara 5 000 000 euro… si de aceea raman neconsumatzi an de an zeci sau sute de milioane de euro…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.