Banca Transilvania anunță că amână majorarea de comisioane la operațiunile cu numerar, măsură pe care o planificase inițial începând cu data de 1 ianuarie 2024, și susține că nu există legătură între decizia de majorare de comisioane și măsurile fiscale decise de Guvern. Banca nu a dat un nou termen pentru aplicarea măsurii. Amintim că anunțul privind majorarea de comisioane a venit după ce Guvernul a decis, prin măsurile fiscale, să limiteze plățile cash pentru firme și populație și ca băncile să plătească, începând de anul viitor, o taxă de 2% pe cifra de afaceri. Analiștii au avertizat că băncile vor transmite acest cost către clienți. Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește, luni, cu reprezentanții băncilor, pentru a discuta despre limitarea plăților cash, scrie economedia.ro.

„BT a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar”, arată un anunț al băncii.

Banca susține că nu există nicio legătură între ajustarea comisioanelor măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar).

„Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant”, arată reprezentanții băncii.

Banca Transilvania mai menționează că are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru companii. Banca susține că are cea mai mare rețea de ATM-uri din România (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv din zona rurală), peste 500 de unități (care aproape toate) procesează cash și o rețea de acceptare formată din peste 120.000 de terminale POS. BT mai transmite că a crescut numărul de bancomate și a menținut numărul unităților care operează cash, în condițiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operațiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual.

„Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar. Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului”, transmit reprezentanții băncii.

Comisioanele anunțate de Banca Transilvania
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, anunțase săptămâna trecută noile niveluri ale comisioanelor, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Banca Transilvania dorea să majoreze în special comisioanele pentru operațiunile cu numerar la ghișeu precum:

retragere de numerar de la ghișeu lei: de la 0,8% la 1%
retragere de numerar de la ghișeu valută: de la 0,8% la 1%
depunere numerar la ghișeu: de la 0,3% la 0,5%
plăți intrabancare cu OP la ghișeu: de la 5 lei la 10 lei
plăți intrabancare urgente cu OP la ghișeu: de la 16 lei la 30 lei
Totodată, pentru firme, majorează comisionul de administrare a contului de lei/valută de la 5 lei pe lună la 10 lei pe lună. Comisionul de internet banking crește de la 20 la 25 de lei/lună, dar include și mobile bankingul, care anterior se plătea separat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.