După mulți ani în care balastierele, și mai ales ilegalitățile comise de acestea, au fost tolerate tacit de către cei care au condus Garda de Mediu, se iau primele măsuri împotriva acestor teroriști ai râurilor. Deși primele amenzi au fost usturătoare, acestea au „atins” doar patru din cele câteva zeci de balastiere care-și fac de cap în județ mai mult sau mai puțin legal.

 

În urmă cu o lună, comisarii Gărzii de Mediu au luat la puricat balastierele  din Bistrița-Năsăud, după ce instituția a fost bombardată de sesizări de către cetățeni.

În ciuda faptului că în Bistrița-Năsăud funcționează zeci de balastiere, cele mai multe fără autorizațiile necesare, Garda de Mediu a ajuns doar la 13 dintre ele. Dintre acestea 4 au fost sancționate cu amenzi contravenționale, iar una a scăpat doar cu un avertisment.

Amenzile date de către comisarii Gărzii de Mediu ajung la 190.000 de lei. Două dintre firme au încasat câte o amendă în valoare de 50.000 de lei, una de 30.000 de lei, iar alta de 60.000 de lei.

 

Firmele care-și fac de cap în județ raportează cifre de afaceri însemnate

Firmele amendate sunt: ARL din Cluj-Napoca, CPC Celsie din Beclean, Muflonul Agrosort din Chiuza, Man Transinpex din Bistrița și Forest Gosen din Sângeorz-Băi.

ARL din Cluj-Napoca este una dintre firmele pe care le vedem tot mai des în Bistrița-Năsăud, câștigând licitații pe bandă rulantă în ultimii ani. Antrepriza de Reparații și Lucrări s-a ocupat de Parcul Industrial ce se pregătește lângă Bistrița, de reabilitarea mai multor drumuri județene, iar mai nou lucrează la pavarea trotuarelor de pe diverse străzi din municipiu.

De asemenea, Antrepriza de Reparații și Lucrări s-a ocupat în ultimii ani de diverse drumuri naționale, județene și alte obiective din Cluj, Maramureș și Satu Mare.

Firma a fost înființată în anul 1997 și are aproape 300 de angajați. Potrivit informațiilor oferite de către ANAF, cifra de afaceri raportată în anul 2014 trecea de 188 de milioane de lei. Profitul raportat este 0, iar pierderile trec de 20 de milioane de lei. Datoriile totale înregistrate de către ARL Cluj ajung la 127 de milioane de lei.

Pe lista amendaților se află și CPC Celsie, o firmă cu doar doi angajați din Beclean. În anul 2014, firmulița înființată în 2007 a raportat o cifră de afaceri de 123.000 de lei, profit de 6700 de lei și pierderi 0. Datoriile firmei trec și ele de 467.000 de lei.

Muflonul Agrosort din Chiuza are 23 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 5 milioane de lei. Profitul ajunge la 570.000 de lei, iar pierderile sunt 0. Datoriile nu lipsesc nici ele, trecând de un milion și jumătate de lei.

Forest Gosen a fost înființată în 2002 și are 52 de angajați. În anul 2014, firma din Sângeroz-Băi a raportat o cifră de afaceri de 13 milioane de lei, un profit net de 66.000 de lei și pierdere 0. Datoriile înregistrare de către firmă trec de 4,5 milioane de lei.

 

Balastiera 1

Gropile lăsate de balastiere răpesc vieți

Printre neregulile constatate de comisarii Gărzii de Mediu se numără exploatare fără permis, nereguli la documentația necesară exploatării, precum și nerefacerea condițiilor de mediu. Nerefacerea condițiilor de mediu este, de altfel, cea mai întâlnită problemă și cea mai periculoasă pentru mediul înconjurător.

Potrivit legislației, după ce-și încheie activitatea, balastierele au obligația să lase mediul înconjurător cum l-au găsit. Gropile trebuie acoperite, terenul nivelat și eventual semănată iarbă.

Nerefacerea condițiilor de mediu nu este un pericol numai pentru vietățile din râuri, ci și pentru om. Nu de puține ori copii sau adulți și-au pierdut viața după ce au încercat să se răcorească scăldându-se în apropierea balastierelor. Gropile, care ajung și la 5 metri adâncime, lăsate neacoperite formau vârtejuri care-i trăgeau la fund și pe cei mai experimentați înotători. Adesea aceștia nu au mai putut fi salvați, fiind descoperiți la câteva zile de la incidente în râuri.

La începutul lunii iunie, un adolescent în vârstă de 15 ani a dispărut în apropiere de balastiera dintre Bața și Reteag. Acesta a dorit să traverseze Someșul, când a fost tras la fund, se pare, într-una din gropile lăsate de balastiera care-și desfășura activitatea acolo. În zona respectivă, adâncimea gropilor lăsate de balastiere ajungea și la 5 metri.

 

Teanc de sesizări împotriva „protejatelor” Comlorela și Îndemânarea Prod Com

Controalele care vizează balastierele ce-și desfășoară activitatea pe teritoriul județului vor continua. Vizate ar fi chiar două dintre firmele preferate și protejate ale autorităților locale și județene.

„În ultimele două săptămâni am avut mai multe sesizări împotriva societății Comlorela S.A., dar și împotriva Îndemânarea Prod Com, pentru exploatări ilegale. În maxim 30 de zile rezolvăm poblema și în cazul lor. Amendăm, desigur, oriunde se impune!”, a declarat pentru Radio Someș Cristian Niculae, șeful Gărzii de Mediu.

Este vorba despre Comlorela și Îndemânarea Prod Com. În Bistrița, Comlorela câștigă licitații încă de pe vremea PDL-istului Vasile Moldovan. Firma a reabilitat drumuri județene și forestiere, a ridicat vestita cruce de la Tihuța, a pavat centrul orașului Bistrița și s-a ocupat de parcările ecologice, care nu și-au demonstrat eficiența nici măcar la câțiva ani de la amenajare.

Cifra de afaceri înregistrată de CML.RO este uriașă. Aceasta ajunge la 50 de milioane de lei. Firma nu a înregistrat pierderi, dar are datorii de 30 de milioane de lei.

 

O ordonanță din 2013 vine în sprijinul balastierelor

După cum a scos în evidență în primăvara acestui an Gazeta de Bistrița, balastierele sunt încurajate și de o ordonanță care datează din 2013. Un ordin de ministru de pe vremea Luciei Varga dă mână liberă agenților economici să exploateze legal, sub umbrela protectoare a primăriilor.

Această ordonanță de urgență permite primăriilor localităților aflate pe râuri și afluenții acestora să primească gratuit, timp de 5 ani, cantități însemnate de pietriș, nisip și balast. Primăriile au dreptul să exploateze maxim 5.000 de metri cubi anual, dintre care 1.000 de metri cubi gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.