Gazeta de Bistrița continuă să realizeze o serie de analize asupra declarațiilor de avere, punând accentul acum pe consilierii județeni din Bistrița-Năsăud. Obiectivul acestei serii este să ofere cetățenilor o perspectivă clară asupra evoluției financiare a reprezentanților lor locali, punând în lumină eventuale creșteri sau scăderi ale averilor consilierilor locali.

Această inițiativă joacă un rol esențial în asigurarea transparenței în rândul clasei politice, precum și în stabilirea unor mecanisme prin care cetățenii pot verifica modul în care oficialii își administrează averea și dacă există diferențe semnificative între veniturile și cheltuielile raportate.

Venituri din pensii și indemnizația de consilier

Ulecan Maria, consilier județean PSD, deține două terenuri în intravilan, alături de o casă de locuit, o casă de vacanță și un apartament, toate situate în județ.

Pe lângă aceste proprietăți, în secțiunea activelor financiare, consilierul județean a menționat un depozit bancar în valoare de 93.720 de lei. De asemenea, Ulecan Maria deține două autovehicule.

În ceea ce privește veniturile, Ulecan Maria a declarat în ambele declarații de avere că obține venituri din indemnizația sa de consilier județean, în valoare anuală de 19.705 lei. De asemenea, ea primește o pensie în sumă de 22.200 lei, în timp ce soțul ei a încasat 17.200 de dolari ca muncitor in Chicago la firma Florin SRL, SUA, dar și venituri din pensii, în cuantum de 39.600 lei

Cu apartament nou în declarația de avere

Conform declarațiilor de avere, atât pentru anii 2022, cât și pentru 2023, liberalul Marin-Vasile Rus – medic de profesie – deține un teren agricol în Bistrița-Năsăud, cu o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați, precum și un teren în intravilan, cu o suprafață de 721 metri pătrați, ambele amplasate în aceeași localitate.

Consilierul județean are, de asemenea, o casă de locuit și un spațiu comercial, toate situate în județul Bistrița-Năsăud. În ceea ce privește obligațiile financiare, în ambele declarații de avere nu sunt consemnate datorii sau alte conturi bancare.

Cu toate acestea, în secțiunea venituri, în declarația de avere din 2022, se menționează că Marin-Vasile Rus a obținut un venit anual din salarii în valoare de 16.956 lei. De asemenea, la venituri din activități independente, consilierul județean a primit bani, fiind membru in comisia de evaluare a persoanelor cu handicap (8093 lei), membru in consiliul de administrație la spitalul județean (1404 lei), membru la colegiul medicilor (53.171 de lei) și indemnizația de consilier județean (12.045 lei).

În declarația de avere din 2023, la venituri din salarii a trecut suma de 18298 de lei, păstrandu-si veniturile din activitati independente. De asemenea, la venituri din investiții se menționează că firma condusă de Marin-Vasile Rus, Hard Med Solutions, i-a adus venituri de 316.312 lei. De asemenea, soția sa a înregistrat un venit similar de 316.303 lei din aceeași sursă.

Moștenirea, o adevărată binecuvântare pentru unii consilieri

Ioan-Alin Demian, consilier județean PSD, a experimentat o îmbunătățire considerabilă a situației sale financiare, așa cum se reflectă în declarațiile sale de avere din 2022 și 2023. Evidența primară a acestei schimbări este că, în timp ce declarația din 2022 nu menționa niciun teren deținut de Demian, declarația din 2023 recunoaște posesia asupra a două terenuri agricole, precum și a peste două hectare de teren extravilan; aceste proprietăți au fost dobândite în 2022 prin moștenire.

În plus, în declarația de avere din 2023 se evidențiază achiziționarea unei noi case, de asemenea prin moștenire, în plus față de locuința menționată în declarația din 2022. Un aspect constant în ambele declarații de avere este reprezentat de vehiculele personale ale lui Ioan-Alin Demian: un Seat Toledo din 2005 și un Seat Leon din 2004.

În declarația de avere din 2023, se semnalează prezența unei datorii în valoare de 32.000 de lei, care va fi achitată în același an. În ceea ce privește veniturile, declarația din 2022 indică faptul că Demian a avut un venit din funcția de administrator public la Primăria Comunei Coșbuc (43.800 lei/an), o indemnizație de consilier local (14.234 lei), și în calitate de membru în consiliul de administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița.

În declarația de avere din 2023, este adăugată indemnizația de 6.564 lei de la Asociația de Transport Public Bistrița (ATOP Bistrița). Prin analiza acestor modificări și date, se observă o dezvoltare semnificativă a situației financiare pentru Ioan-Alin Demian între anii 2022 și 2023.

Și donațiile sunt bune….

Din declarațiile de avere ale liberalului Octavian-Mihai Ganea pentru anii 2022 și 2023, reiese că acesta posedă mai multe proprietăți și surse de venit în județul Bistrița-Năsăud. În acest sens, pentru ambii ani, Ganea raportează deținerea unui teren agricol și a două terenuri în intravilan, situate în Tiha Bârgăului și Bistrița. Terenul agricol a fost achiziționat în 2015, iar terenurile intravilane au fost obținute prin donație, în 2010.

De asemenea, el indică faptul că deține o reședință cu o suprafață de 300 de metri pătrați, în Bistrița, și un apartament de 65 de metri pătrați, în Cluj-Napoca, ambele obținute prin donație, în 2010 și 2015.

Cu privire la obligațiile financiare nu se înregistrează nicio datorie în niciuna dintre declarațiile sale de avere. De asemenea, nu se fac referiri la conturi bancare.

În ceea ce privește veniturile, Octavian-Mihai Ganea indică în ambele declarații de avere că își încasează remunerația în calitate de consilier județean. Anul trecut a încasat 22.464 lei.

În plus, el își declară două contracte de muncă: unul cu Instaltermo SRL Bistrița, de unde a încasat 30.600 lei, și celălalt cu Green Imobil SRL Bistrița, de unde a încasat 18.000 lei.

Doar salariul e mai mare

Nicolae-Grigore Lupșan, consilier județean PSD, oferă în declarațiile sale de avere din 2022 și 2023 informații privind proprietățile și situația sa financiară în județul Bistrița-Năsăud. În cuprinsul ambelor declarații de avere, referitoare la anii 2022 și 2023, este indicat faptul că deține un teren intravilan, un teren agricol și diverse terenuri extravilane, toate localizate în Bistrița-Năsăud. De asemenea, deține două apartamente menționate în ambele declarații: unul construit în 1990 și celălalt în 2004.

În ceea ce privește obligațiile sale financiare, declarațiile de avere pentru ambele ani cuprind o datorie de 84.426 de lei, cu termenul scadent în 2026.

În privința surselor de venit, declarația de avere din 2022 arată că primise un salariu anual de 56.545 lei de la Școala Gimnazială Nr. 1 Leșu, precum și o indemnizație de consilier județean în cuantum de 13.140 lei.

În declarația de avere din 2023, Nicolae-Grigore Lupșan menționează aceleași surse de venituri, însă salariul său de la Școala Gimnazială Nr. 1 Leșu înregistrează o majorare, ajungând la o valoare aproximativă de 60.000 de lei anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.