Primăria Bistrița alocă anul acesta pentru închiriatul luminițelor care vor împodobi orașul și cartierele aparținătoare în timpul sărbătorilor de iarnă peste 800.000 de lei. Anul trecut, municipalitatea achiziționa luminițe cu 200.000 de lei, iar în 2021 închiria ornamente festive cu 400.000 de lei.

Primăria Bistrița, prin Direcția de Infrastructură și Servicii Bistrița închiriază luminițe pentru iluminatul festiv din timpul sărbătorilor de iarnă. Pentru aceste servicii a alocat peste 800.000 de lei, evident, din fonduri bugetare.

Potrivit caietului de sarcini a licitației, luminițele vor putea fi admirate în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, iar firma care va pune mâna pe licitație va trebui să asigure montajul și racordarea acestora la rețeaua de iluminat public.

„Locațiile/obiectivele din Municipiul Bistrița unde se vor amplasa elementele de iluminat ornamental festiv se grupează pe următoarele categorii: străzi și bulevarde cu traversări și elemente de stâlp sau doar cu elemente de stâlp, parcuri, rondouri, intersecții esplanade, intrări și ieșiri din oraș. Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a alege locațiile unde se vor amplasa elementele de iluminat ornamental festiv. În urma prestării serviciilor solicitate prin prezentul Caiet de Sarcini se va asigura realizarea și funcționarea corespunzătoare a iluminatului ornamental festiv în Municipiul Bistrița și în localitățile componente: Unirea, Slătinița, Ghinda, Viișoara, Sigmir și Sărata”, se mai arată în caietul de sarcini.

De asemenea, firma care va pune mâna pe acest contract generos va fi nevoită să verifice periodic instalațiile de iluminat festiv montate, să întrețină instalațiile de iluminat ce prezintă discontinuitate în funcționare, să repare și remedieze defectele apărute în funcționare și să înlocuiască instalațiile deteriorate în maxim 24 de ore.

Primăria Bistrița vrea figurine luminoase uriașe prin oraș

SRL-ul va fi anunțat până la data de 1 noiembrie cu privire la locațiile unde vor fi montate instalațiile de iluminat ornamental festiv, iar după stabilirea numărului de instalații tipul și modelul acestora pentru fiecare locație în parte, firma are timp până în 25 noiembrie să instaleze ornamentele, astfel ca în 30 noiembrie iluminatul festiv să fie funcțional.

Începând cu data de 10 ianuarie anul viitor, instalațiile se vor decupla de la rețeaua electrică și se va trece la operațiunea de demontare până cel târziu în 10 februarie.

Printre ornamentele cerute de Primăria Bistrița se numără o figurină tridimensională sub formă de mâini cu înălțimea de 5 metri și cu minim 2.500 de puncte luminoase, cadouri luminoase tridimensionale de minim un metru, acadele luminoase de minim un metru, un Moș Crăciun luminos din spumă de minim 2,5 m, un copac luminos de 5,5 m și altul de 4 m, scaunul lui Moș Crăciun de 2,5 m sau spărgător de nuci de 4 m.

„Șiruri luminoase cu lungimea de minim 20 de m, decorate cu minim 120 de Led-uri albe și galbene, interconectabile minim 10 bucăți, se vor monta pentru decorarea de la tulpină până în vârf a minim 27 de copaci naturali din zona de centru aleși de către beneficiar”, se mai arată în caietul de sarcini.

Primăria a cumpărat anul trecut luminițe de 200.000 de lei

Anul trecut, Primăria Bistrița a alocat aproape 200.000 de lei, fără TVA pentru instalațiile luminoase necesare iluminatului festiv. Municipalitatea a achiziționat 200 de șiruri luminoase cu LED-uri de culoare alb-rece și alte 200 de elemente de iluminat festiv pentru stâlpi, tot cu LED-uri.

„Toate produsele trebuie să fie proiectate pentru montaj exterior. Produsele trebuie să fie interconectabile și să fie echipate cu adaptor de tensiune 220 V. Toate produsele vor fi echipate cu surse de lumină de tip LED, astfel încât să asigure un consum mic de energie electrică și o durată mare de viață. Pentru fiecare produs se va depune împreună cu oferta și o mostră din produsul ofertat”, se arata în caietul de sarcini al licitației organizate anul trecut de Primăria Bistrița.

În 2021, în prejma sărbătorilor de iarnă, primarul Ioan Turc spunea că pune mare accent pe iluminatul festiv, mai ales dacă nu s-au putut organiza toate evenimentele așteptate de bistrițeni, în context pandemic. Așa că Primăria Bistrița a închiriat luminițe și ornamente pentru iluminatul festiv în valoare de 420.000 de lei. În suma aceasta intra închiriatul echipamentelor, dar și montajul și racordarea acestora la rețeaua de iluminat public și punerea lor în funcțiune.

Și atunci au fost luate în calcul mai multe zone, inclusiv localitățile componente, Ghinda, Sigmir, Slătinița, Unirea, Viișoara și Sărata. Luminițele au fost puse în funcțiune de Ziua Națională și demontate la finalul lunii ianuarie.

Dacă e să îl ascultăm pe primarul Ioan Turc, inclusiv luminițele și ornamentele de pe vremea fostului edil Crețu încă sunt folosite. Și primarul Ovidiu Crețu dezvoltase o mică pasiune pentru iluminatul festiv și spărgea sute de mii de lei anual pentru acest capriciu consumator de energie.

„Elementele de iluminat festiv achiziționate de către Primăria Bistrița în perioada 2017-2019 sunt instalate în fiecare an pe arterele importante și în parcuri, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai puțin cele deteriorate și care nu mai pot fi reparate, adică aproximativ 5-7%”, preciza Primăria Bistrița, într-un răspuns la o solicitare înaintată de Gazeta de Bistrița.

Municipalitatea nu a spus la acea dată și câte luminițe și ornamente de pe vremea lui Ovidiu Crețu încă există în depozit și mai sunt folosite. Măcar nu mai dăm banii și pe depozitarea lor, acestea fiind găzduite de unul dintre depozitele Direcției de Servicii Publice a Primăriei Bistrița.

„Elementele de iluminat ornamental festiv sunt depozitate pe perioada când nu sunt instalate, în depozitul Direcției Servicii Publice situat pe strada Simpozionului nr. 2. Nu putem să estimăm exact cheltuielile cu depozitarea strict pentru aceste produse, deoarece în locația respectivă sunt depozitate multe materiale și se asigură paza pentru întreg depozitul”, explica municipalitatea anul trecut.

Și fostul primar Ovidiu Crețu obișnuia să aloce sume consistente pe iluminatul public. În 2019, de exemplu, Primăria Bistrița aloca pentru iluminatul festiv nu mai puțin de 500.000 de lei. În 2018, Primăria Bistrița cheltuia peste 310.000 de lei pentru achiziționarea de figurine și elemente pentru iluminatul festiv. Cu un an mai devreme, în 2017, pentru iluminatul festiv se aloca suma de 200.000 de lei.

Cât consumă aceste beculețe? Mult! Este răspunsul oferit acum câțiva ani în urma unui studiu realizat de InfoCons. Potrivit datelor de la acea vreme (anul 2019), luminițele instalate în Bistrița consumau, zilnic, curent în valoare de 200 de euro. La ce preț s-a ajuns odată cu scumpirea constantă a electricității? Nu se știe!

Dacă în 2018, Primăria Bistrița aloca 374 de lei pe zi pentru electricitatea necesară funcționării iluminatului festiv, în 2019, suma a crescut de aproape de trei ori. Nu mai puțin de 890 de lei (aproape 200 de euro) a dat Bistrița zilnic pentru iluminatul festiv.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.