După scandalul de anul trecut, când Universitatea „Spiru Haret” a fost ţinta ministrului Educaţiei în funcţie – Ecaterina Andronescu, un nou subiect de presă aduce universitatea cu pricina în situaţii confuze pentru studenţii şi absolvenţii acesteia.
Reorganizarea unei sesiuni extraordinare de licenţă nu rezolvă problemele legate de recunoaştere diplomelor de către MECTS, interpretarea legii fiind făcută diferit de către cele două instituţii.

A început să devină o obişnuinţă faptul că în perioada înscrierilor absolvenţilor de liceu la facultăţi, fie ele de stat sau private, să apară câte un scandal legat de Universitatea „Spiru Haret”. Costurile reduse şi tarifele percepute de această instituţie de învăţământ superior, puţin peste 1.000 lei anual, atrag mii de studenţi pe întregul teritoriu românesc. Facultăţile „concurente” de pe piaţa universitară, chir dacă nu o recunosc, se confruntă cu un interes scăzut din partea potenţialilor studenţi, mai ales pe fondul unei crize economice care nu dă semne de revenire într-un viitor apropiat.
Dacă taxele percepute inclusiv de instituţiile considerate de stat depăşesc dublul sau chiar triplul taxelor de la „Spiru”, numărul celor care din motive economice se îndreaptă către costurile cele mai scăzute este din ce în ce mai mare, viciind astfel, din punct de vedere concurenţial, nume de marcă a învăţământului superior românesc. Atacurile şi scandalurile pornite împotriva „universităţii xerox” sunt menite să mai domolească din avântul înscrierilor la această instituţie, cu toate că mai există şi alte universităţi care practică acelaşi sistem şi forme de învăţământ, sunt supuse aceluiaşi sistem legislativ şi în mod normal, s-ar confrunta cu aceleaşi probleme ca „Spiru Haret”.

Peste 15.000 de absolvenţi nevoiţi să mai treacă odată prin licenţă

Mărul discordiei dintre Universitatea „Spiru Haret” (USH) şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) este OG 10/2009.
Deşi reprezentanţii Universităţii Spiru Haret au cerut de nenumărate ori MECTS o clarificare în ceea ce priveşte absolvenţii, se pare că lucrurile sunt în continuare neclare.
Interpretarea confuză şi neunitară a Ordonanţei Guvernului 10/2009 de către oficiali ai MECTS, „a condus la nedreptăţirea absolvenţilor Universităţii Spiru Haret atât în ceea ce priveşte participarea la unele concursuri, cât şi în legătură cu cariera profesională”, se spune într-un anunţ postat pe site-ul Universităţii.
„Conform precizărilor MECTS, absolvenţii Universităţii «Spiru Haret» înmatriculaţi în anul I în perioada 2005-2008 (promoţiile 2008 si 2009) la forme de învăţământ considerate neautorizate de către minister vor susţine un nou examen de licenţă. Conform precizărilor ministerului şi în baza art. 4 din OG nr. 10/2009, «Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, s.n.) va recunoaşte diploma obţinută de absolvenţii prevăzuţi în art. 3, care susţin şi promovează examenul de licenţă în condiţiile prezentei ordonanţe»”, se precizează în anunţ.
Drept urmare, toţi absolvenţii formelor de învăţământ ID şi FR ai Universităţii Spiru Haret, în număr de peste 15.000, care au participat la examenul de licenţă în sesiunile programate în anii 2008-2009, inclusiv februarie 2010, vor susţine un nou examen de licenţă, în perioada 15-30 septembrie 2010.
În cazul Centrului Tehnologic Bistriţa, este vorba de câteva sute de „licenţiaţi”, cifra exactă nu a putut fi comunicată de şeful local Adrian Magdea, acesta susţinând că: „nu pot să declar nimic, trebuie luată legătura cu Direcţia Comunicare şi Relaţii cu Presa de la Bucureşti, cu purtătorul de cuvânt al Universităţii. Trebuie redirecţionată presa către acesta, îmi pare rău”.

Războiul „afirmaţiilor cu rang de declaraţii”

Deranjat de faptul că îşi face datoria, Corneliu Toader, purtător de cuvânt al USH, sare la gâtul jurnaliştilor care doresc să afle informaţii legate de acest subiect, motivând că deja s-a dat publicităţii un comunicat pe site-ul universităţii, semnat chiar de rectorul acesteia prof. univ. dr. Aurelian Gh. Bondrea, şi s-au făcut deja „afirmaţii cu rang de declaraţii” pe un alt canal media. Nu ştim dacă aceste afirmaţii şi declaraţii au fost făcute cu titlu de exclusivitate, dar faptul că şi alte publicaţii se interesează de subiect îl deranjează pe Toader. „Şi ce doriţi acuma, să vă confirm eu ceea ce s-a spus deja?!”, a spus purtătorul de cuvânt al ISH, fără să mai conteze faptul că poate se doreşte aflarea altor informaţii decât cele date deja publicităţii, particularizarea pentru centrul din Bistriţa fiind imposibilă, după spusele acestuia. Cu toate acestea, Toader a afirmat că „manifestarea este opţională din partea absolvenţilor, conform OG 10/2009, aceştia au la dispoziţie patru ani pentru clarificarea acestei poziţii cum spune MECTS, iar «Spiru Haret», venind în întâmpinarea absolvenţilor noştri care au avut parte de tratamente abuzive din partea diferitelor administraţii pre-universitare din învăţământul românesc, a venit şi a obţinut o aprobare din partea MECTS pentru organizarea acestei sesiuni extraordinare de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010”.
De cealaltă parte, reprezentantul MECTS, Gabriel Ispas este de altă părere. „Legea îmi spune clar la ce formă de învăţământ se organizează programele de studii. Orice e făcut în afara legii atrage răspunderea universităţii. Ministerul recunoaşte orice studiu care se face la programe de studiu organizate la forme de învăţământ autorizate şi acreditate şi trecute în hotărârile de Guvern. Universitatea i-a şcolarizat, universitatea să le spună ce să facă. Dacă universitatea a încasat taxe să le spună cât de legale sunt programele respective. Dacă sunt legale sau consideră universitatea că sunt legale să cheme în judecată Ministerul şi promit că ne judecăm repede”, a afirmat Ispas, adăugând faptul că MECTS a aprobat organizarea unei sesiuni extraordinare care dacă se susţine în aceleaşi condiţii ilegale, nu va avea niciun efect juridic.

Deocamdată, absolvenţii care lucrează în învăţământ sunt în regulă

O mare problemă s-ar putea ivi în acest caz în privinţa absolvenţilor USH ce au urmat specializări cu profil pedagogic, deci care se puteau titulariza în învăţământ. Iar în Bistriţa-Năsăud sunt multe cazuri.
Pe plan local, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) – Mihai Mureşan declară, însă, că nu se confruntă cu cazuri de ilegalitate a diplomelor de licenţă emise de USH. „La ISJ BN nu s-a primit niciun fel de hârtie din partea ministerului, legat de o astfel de chestiune, iar în privinţa titularizării licenţiaţilor de la «Spiru Haret», în metodologia de validare a dosarelor, nu s-au găsit situaţii care să fi fost sau să contravină legalităţii din momentul actual”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mihai Mureşan.
Atâta timp cât absolvenţii USH nu sunt viciaţi în momentul folosirii diplomelor de licenţă, toată această poveste va rămâne la nivelul unui război declarativ între MECTS şi USH, menit să discrediteze atât instituţia de învăţământ superior cât şi pe absolvenţii acesteia. Confuzia generată în aceste cazuri nu-i sperie pe conducătorii USH, aceştia susţinându-şi punctul de vedere precum şi legalitatea actelor pe care le deţin şi emit, şi, conform purtătorului de cuvânt USH, „cine vrea să intre în confuzie, e dreptul lui, şi la chiromanţie se duce fiecare de capul lui dacă vrea”.
Într-adevăr, avem drepturile noastre, iar în momentul în care dorim să informăm, fără a face doar copy-paste, avem dreptul să fim informaţi chiar şi din guriţa celui însărcinat să facă această treabă, fără să fie deranjat de acest fapt, domnule Corneliu Toader!

Eugen Farcaşiu

7 COMENTARII

  1. Domnule Farcasiu,ati prezentat foarte bine situatia, este inutila aceasta (re)licentiere!Celebra ordonanta este data mult dupa examenul de licenta al absolventilor 2009.Nu se intelege un lucru:examenul de licenta se da pe profilul facultatii,nu pe forma de invatamant absolvita de student.Niciun alt examen nu poate sterge calitatea de cursant la una din formele contestate:ID sau FR.De ce? ASE Bucuresti fac reclama acestei „moderne forme de invatamant”,ID-ul de la USH,cu ce este mai prejos? Se tot vorbeste de grila,oare nu se stie ca aceasta este o modalitate de evaluare a cunostintelor(test tip grila),la fel cum este proba orala,scrisa s.a.Este un joc politic murdar care pateaza fata invatamantului romanesc…Sa ne amintim ce s-a intamplat dupa celebrele interventii anti-USH ale d-nei Andronescu.Iata unde am ajuns: scoli inchise,profesori ramasi fara norma didactica,mansarde neterminate,saracie in scoli,marirea numarului de copii la clase…Mai continui?

  2. Pertinent articolul, fara ,,aplecaciuni ” de o parte sau de alta a taberelor!
    Scandalul apare intotdeauna in perioada inscrierilor.
    Eu absolvent de Spiru 2009 (Adm. Pbl – FR ),
    din O.G.10/2009,inteleg:
    –….de a continua studiile……
    dau diferente , ma inscriu in anul 4 la Drept, si dau licenta la Drept.O sa fiu licentiat in Drept si semi-licentiat in Adm. Pbl.
    No comment!!!

  3. D-zeu mi-e martor nu am nimic cu absolventii de la Spiru Haret si sunt sigura ca sunt si copii bine pregatiti care fac fata la locul de munca S-a intrecut insa masura in ceea ce priveste numarul absolvantilor si modul in care a fost abordat sistemul de invatare si evaluare a studentilor in unele centre Ma refer la Bistrita Am ramas uimita cand am vazut cine a absolvit facultatea de psihologie cu nota 10.E o lele de sub Tibles cu ifose si aere dar de o incultura si ignoranta crasa.In acelasi an fiica unei cunostinte studenta la Babes Bolyai tot la psihologie nu s-a putut prezenta la licenta din cauza unei materii ,materie ,la care la Bistrita, nulitatea luase nota 10 si era pe deasupra si la f.f. Deci la facultati serioase mergi la scoala in fiecare zi; cheltui bani cu chirii si alte hangarale ;iar altii merg doar la examene unde trec ca gasca prin apa,iau note mari si-ti rad in nas chiar daca sunt aceleasi zerouri sociale ,doar ca acum sunt zerouri licentiate Astia au sticat imaginea Univ. Spiru Haret si lumea are dreptate sa se revolte in cazu acesta

  4. E absolut imoral sa te pretinzi ,,licentiat”fara ca macar sa intocmesti o lucrare de licenta!Rusine celor care pretind ca au diploma!O astfel de diploma nu are valoare nici macar in BUDA!Facultate de CLICURI!Stiu personal cativa absolventi,nulitati de-a dreptul care si-au luat cica ,,LICENTA”cu note de 9,90;9,80; etc.dar despre care licenta e vorba?nu au sustinut o lucrare,nu au dat un examen serios….Ar trebui sa dea macar un examen la BABES BOLYAI la CLUJ,si apoi sa vorbeasca de facultate.Din pacate nu pot spune ca am cunoscut pe cineva care a absolvit la Spiru si e cat de cat la un nivel…..Rusine!Rusine!Rusine!!!!!!!!!!!!!!

  5. Cum e posibil asa ceva?ma tot mir ce facultate au facut cei de la Spiru.Sa e prezinti la un examen,sa dai niste clicuri pe niste raspunsuri gata primite pe net,si sa te intorci cu nota 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Rusine sa va fie!!!!!!!!!!!!!!Spiru scoate absolventi la kg.

  6. Puneti mana si invatati ca daca dati licenta la stat a-ti ous-o!Acolo trebuie sa stiti nu va da nimeni raspunsurile cu cateva zile inainte!Macar un examen serios sa dati si voi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.