Dupa ce a investit sume sume consistente pentru reabilitarea sediului, Asociatia pentru copii cu handicap psihic “Lacrima” a fost evacuata fara drept de apel de catre Primaria municipiului Bistrita. Spatiul cu pricina, aflat în centrul istoric, a fost repartizat, în urma unei Hotarâri de Consiliu Local, în vara anului trecut, altor doua organizatii nonguvernamentale, dintre care una condusa de sotia primarului Moldovan. Cu toate acestea, facturile pentru utilitati curg gârla pe numele “Lacrimei”, ultima fiind primita în 21 decembrie 2007

Una dintre proaspetele chiriase, “Clubul Amazoanelor Bistritene” este chiar asociatia condusa de sotia primarului municipiului Bistrita, Vasile Moldovan si are ca scop principal lupta împotriva cancerului de sân.

Cadoul primit de “Amazoane” este împartit cu un alt ONG, “ Pro Apararea pentru Drepturile Omului” (Pro ADO), care avea sediul într-o cladire revendicata.

Necazuri, unul dupa altul

Sediul a fost atribuit Asociatiei “Lacrima”, de Primaria Bistrita în anul 1993, la doi ani dupa înfiintare. Potrivit declaratiei presedintelui asociatiei, Arnold Szorenyi, spatiul era într-o stare deplorabila, cu tencuiala cazuta, igrasie, fara încalzire, apa si canalizare. Drept urmare, spatiul a trebuit renovat în v4edrea desfasurarii unei activitati normale. Astfel ca, din banii strânsi din cotizatia membrilor s-a refacut instalatia de apa, canalizare, s-a cumparat faianta, gresie, teracota, s-au retencuit peretii si s-a înlocuit tâmplaria.

În toamna anului 2004, datorita neglijentei unui chirias care avea sediul deasupra sediului Asociatiei “Lacrima”, este vorba de Cooperativa “Constructorul”, care a lasat într-o noapte robinetul de la apa deschis, tavanul s-a prabusit. Din aceasta cauza spatiul a devenit inutilizabil.

În tot acest rastimp, presedintele Asociatiei “Lacrima” a reusit înfiintarea unei scoli pentru copii cu handicap neuropsihic. Scoala functioneaza în cartierul Unirea, având o filiala si la Nasaud. Ceea ce s-a facut în noul sediu din cartierul Unirea este demn de admiratie, daca ne gândim doar la faptul ca grosul finantarilor nu au venit din partea autoritatilor locale, ci din donatii sau sponsorizari. În plus, peste cei de la “Lacrima” s-a abatut acum câtiva ani buni si napasta, sediul scolii fiind ars din temelii. A fost reconstruit însa si acum este unul de toata frumusetea.

Întrebari fara raspuns

Sediul din str. Liviu Rebreanu era însa în vizorul celor de la “Lacrima” pentru desfasurarea unor alte activitati, tot în scop didactic. Dar nu au mai apucat finalizarea proiectelor. Majoritatea finantarilor s-au dus catre sediul din Unirea, iar sediul din Centrul istoric a ramas un timp cu tavanul cazut. Desi s-au facut interventii pe lânga autoritatile locale în vederea acordarii unor fonduri pentru renovarea spatiului, nimeni nu a miscat un deget. Pentru ca nu putea folosi spatiul de aproape trei ani, asociatia nu a platit chiria aferenta, dar nici autoritatile nu i-au trimis vreo somatie în acest sens. Oricum cei din primarie erau în cunostinta de cauza ca presedintele “Lacrimei” este în cautarea unor fonduri pentru renovarea spatiului. În toamna anului trecut, fara a fi consultat sau macar înstiintat, Arnold Szorenyi a fost informat printr-o adresa primita de la directorul Directiei de Administrare a Fondului Imobiliar din cadrul Primariei Bistrita, Vasile Marina, ca în urma cu aproximativ trei luni spatiul din Centrul istoric a fost atribuit altor ONG-uri si asta din cauza neplatii chiriei aferente perioadei 2005-2007. Neplata acestei chirii a fost explicata de Szorenyi prin faptul ca reprezentantii primariei au facut promisiuni în gasirea unei solutii pentru renovarea spatiului. Dar s-au dovedit doar vorbe goale. “Parintii copiilor au investiti mult în acel sediu. Acolo intentionam sa fac un centru de zi printr-un parteneriat cu Primaria Bistrita”, spune Szorenyi. Dupa atribuirea spatiului asociatiei nevestei primarului Moldovan si celor de la Pro ADO, spatiul a fost renovat în cea mai mare viteza. Însa tot ce era la acea data acolo – gresie, faianta, teracota, tâmplarie si câteva acte –a disparut. Szorenyi nu a mai recuperat asolut nimic.

Recent, presedinta Federatiei Organizatiilor pentru Persoanele cu Dizabilitati Intelectuale din România, Emanuela Leampar, a trimis o adresa primarului Vasile Moldovan, si Consiliului Municipal, în care cerea raspuns la trei întrebari:

Care este motivul pentru care nu s-a prelungit contractul de închiriere al spatiului mai sus mentionat, conform legii, în anul 2005?

Care au fost clauzele nerespectate din contractul de închiriere care au dus la neprelungirea acestui contract?

Cine despagubeste Asociatia pentru pierderile cauzate de neprelungirea contractului (gresie, faianta, canalizare, teracota, grup sanitar, usi, geamuri etc.)?

De mai bine de sase saptamâni nu a primit însa niciun raspuns. Purtatorul de cuvânt al Primariei Bistrita a declarat GAZETEI ca “se va cere un punct de vedere directorului Directiei de Administrare a Fondului Imobiliar, Vasile Marina, dar deoarece scrisoarea este adresata Consiliului Municipal va trebui sa fie analizata în cadrul unei sedinte de consiliu”.

În 2006, Amazoanele Bistritene au reusit sa obtina 150 milioane lei vechi, aflându-se pe locul trei printre cei care au primit bani, iar în 2007, asociatia a fãcut un pas înainte. În luna martie, Consiliul Municipal Bistrita i-a aprobat o finantare în valoare de 200 de milioane lei vechi. Modelul este unul simplu: depunerea unui proiect, care, chiar daca nu are o aplicare practicã, trebuie doar sa placa ochilor si urechilor onoratilor consilieri municipali. Clubul Amazoanelor Bistritene a depus un proiect – Speranta pentru viata – care, se pare, a fost considerat extraordinar. În cursa pentru finantare de la bugetul local au mai participat înca sapte asociatii din municipiu, dar majoritatea au obtinut mai putin de jumatate din suma atribuita Amazoanelor Bistritene.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.