Pesedistul Adrian Moldovan, fost director coordonator al Clubului Sportiv Municipal Bistriţa, a primit două miliarde şi jumătate de lei vechi de la Primăria Bistriţa pentru Asociaţia Sportivă de Handbal „Omega”, fără a avea vreo echipă.
Fostul director vrea astfel să pună mâna pe echipa de handbal fete, află sub patronajul Clubului Sportiv Municipal – CSM-LPS Bistriţa.

Adrian Moldovan a pus bazele unei asociaţii sportive private denumită „Omega“, care ar trebui să patroneze echipa de handbal feminin din Bistriţa.
Primarul Ovidiu Creţu, coleg de partid cu Adrian Moldovan, a pus umărul la acest demers, trecând prin Consiliul Local un proiect de hotărâre prin care s-a acordat asociaţiei sportive a fostului director al CSM două miliarde şi jumătate de lei vechi, fără însă ca acesta să aibă vreo echipă sub aripa-i protectoare.
De cealaltă parte a baricadei, CSM şi LPS nu vor nici în ruptul capului să cedeze sau să colaboreze cu această structură sportivă.

Dacă poate gratis, de ce să dea bani?

Bazele echipei de handbal feminin CSM-LPS Bistriţa au fost puse în toamna anului 2009. Fetele, aflate sub comanda antrenorului Iuliu Crăciun, au făcut o figură frumoasă în campionatul Diviziei A, iar acestea au devenit o emblemă pentru Clubul Sportiv Municipal (CSM) şi Liceul cu Program Sportiv (LPS). În momentul lansării echipei municipalitatea alocat 140.000 de lei (1,4 miliarde lei vechi), în baza unui proiect depus pe fonduri nerambursabile. La acea vreme şef al CSM era… Adrian Moldovan.
La câteva luni după ce a rămas fără şefia CSM, Moldovan a pus bazele „Asociaţiei Handbal Club Omega”, care are ca dată de naştere oficială, potrivit actelor, 25 februarie. Pe 2 martie, Primăria Bistriţa, cu o mână de ajutor dată de Consiliul Local, mai puţin consilierii PDL, i-a oferit finanţare lui Adrian Moldovan pentru echipa de handbal feminin, echipă care nici măcar nu figurează în scripte decât teoretic, şi nu CSM-ului. Deci, cum Ovidiu Creţu nu este tocmai frate de cruce cu Maria Rus, şeful instituţiei care reprezintă sportul bistriţean, CSM şi LPS ar trebui scoase din schemă. Mai mult, componentele echipei de handbal CSM-LPS, precum şi antrenorul acesteia au contracte ferme. Mai mult, trecerea sub noua siglă nu s-ar putea face decât după terminarea campionatului pentru ca echipa să fie recunoscută.
Astfel, se poate spune că se încearcă forţarea trecerii echipei de handbal CSM-LPS sub patronajul noii asociaţii sportive. Dacă nu s-ar forţa acest „transfer”, pentru a pune bazele unei noi echipe de handbal, fie şi cu fetele care fac parte acum din echipa CSM-LPS, Moldovan ar fi pus în situaţia de a cumpăra jucătoare competitive, pe bani grei. Or aşa, e gratis. Drept urmare, Adrian Moldovan a solicitat o finanţare de la bugetul local în valoare de 250.000 de lei (2,5 miliarde lei vechi). Cum consiliul local este „puţin roşu”, Moldovan a avut câştig de cauză.

CSM nu cedează

Într-un comunicat trimis pe adresa redacţiei, Maria Rus, directorul coordonator al CSM, a precizat: „În urma subiectelor dezbătute în mass-media locală referitoare la situaţia prezentă şi viitoare a echipei de handbal feminin CSM-LPS Bistriţa, CSM doreşte să lămurească această incertitudine şi îşi prezintă punctul de vedere oficial: Echipa de handbal CSM-LPS Bistriţa, înfiinţată în toamna anului 2009 şi angrenată în Campionatul Naţional de Handbal fete, Divizia A, reprezintă şi va reprezenta în continuare CSM şi LPS Bistriţa, fără a semna niciun fel de protocol de colaborare cu o altă entitate sportivă. CSM Bistriţa îşi asumă finanţarea echipei având alocaţi bani din bugetul clubului”.
Contactată telefonic, Maria Rus a precizat pentru Gazeta de Bistriţa: „Părerea mea oficială este cea din comunicatul de presă. Echipa este a CSM-ului. Nu pot să spun ce se întâmplă la alte cluburi, cert este că echipa de handbal-fete este a Clubului Sportiv Municipal şi a Liceului cu Program Sportiv. Nu am competenţa de a vorbi, repet, despre alte cluburi sportive”. Echipa funcţionează pe baza unui protocol semnat între Liceul cu Program Sportiv şi CSM, care asigură cazarea, masa şi deplasările sportivelor, iar finanţarea venea de la bugetul local. Mai mult, Maria Rus spune că CSM va depune un proiect de finanţare a echipei tot din bugetul local şi că sunt alocaţi bani din bugetul clubului destinaţi echipei de handbal feminin.

Moldovan vrea musai echipa

Adrian Moldovan, fondatorul „Asociaţiei Handbal Club Omega”, susţine că singura variantă posibilă pentru ca echipa de handbal feminin să promoveze într-o ligă superioară, în speţă, Liga I, este ca în lot să existe jucătoare de valoare, iar acest lucru presupune o forţă financiară mare, ceea ce, în opinia sa, implică o asociaţie privată. „Într-o logică a lucrurilor, mai devreme sau mai târziu, tot aici se ajungea. Dacă vrem să evoluăm în Liga I de handbal feminin trebuie să avem jucătoare de valoare. Acestea trebuie plătite cu 500-1.000 de euro, iar eu nu ştiu cum în această perioadă, dificilă din punct de vedere economic, se vor înfiinţa 10 posturi de handbaliste profesioniste. În sistemul bugetar se fac restructurări, nu se angajează. Deci este singura soluţie, dacă, evident, vrem performanţă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Adrian Moldovan.
El a mai precizat că şi dacă în momentul actual ar mai fi ocupat funcţia de director al CSM, ar fi optat tot pentru această soluţie: echipa de handbal feminin să fie administrată de către o societate privată. În plus, Moldovan a mai afirmat că handbalistele care fac parte din actualul lot sunt foarte tinere şi au reprezentat doar un început pentru handbalul bistriţean. Totuşi, în timp, aceste fete ar putea ajunge acolo unde orice bistriţean îşi doreşte, adică Liga I. Şi cu bani mai puţini.

Brandul Bistriţei… Omega

În cadrul şedinţei în care s-a dezbătut bugetul local, primarul Ovidiu Creţu afirma: „Dacă vom ajunge să avem pretenţii de primă ligă, va trebui să aducem jucătoare de valoare, care vor trebui plătite diferenţiat. Nu susţinem nici Clubul Sportiv Municipal, nici o asociaţie, ci sprijinim echipa de handbal feminin, care, după brandul turistic al municipiului Bistriţa, se numeşte Omega. Eu am participat la înfiinţarea acestei echipe”. Aşa-zisul brand Omega, după care a fost denumită şi asociaţia lui Moldovan, se pare însă că a fost sugerat de un anumit personaj din Primăria Bistriţa, care se ocupă de probleme sportului la nivel local.
Tot în cadrul aceleiaşi şedinţe, Gheorghe Tuţă, consilier local PDL a afirmat: „Vreau să susţinem activitatea de handbal-fete prin intermediul Clubului Sportiv Municipal. Când era domnul Adrian Moldovan director, am dat banii acolo şi acum când nu mai e, şi-a înfiinţat o asociaţie. Mi se pare un lucru periculos să acordam banii în acest fel, unei asociaţii pe care nu o cunoaşte nimeni”.
Deci, situaţia este cam clară – partidul este partid! Curios este dacă acest clubul era înfiinţat de către un membru al unei alte formaţiuni politice, ce s-ar fi întâmplat? În plus, consilierilor locali nu le-a fost prezentat nici un document pe care să se bazeze această solicitare a noii asociaţii sportive, finanţarea fiind acordată în baza unei simple cereri.

Ideile şefului contează

Practic, Primăria Bistriţa vrea să scoată CSM din schemă şi să ofere, pe tavă, echipa de handbal feminin unei asociaţii private, care, chipurile, să aibă forţa financiară necesară pentru a aduce handbalul bistriţean în Liga I. Denumirea echipei este oare una predestinată, „Omega“, adică, sfârşitul?! Iar fetele care au lucrat la o adevărată „alfa” a handbalului din Bistriţa se văd umilite de o hotărâre bizară a Consiliului Local. Conducerea CSM şi consilierii PD-L s-au opus iniţiativei primarului, dar, cum se spune: „la şef intri cu ideile tale şi ieşi cu ideile lui”.

Raimond PETRUŢ

1 COMENTARIU

 1. Ma numesc X si locuiesc in orasul Y….
  Intamplator sau nu….imi pasa de soarta acestui oras…Acum o saptamana mi-a cazut in mana articolul : “Adrian Moldovan “ DELAPIDEAZA” Bistrita, respectiv Adrian Moldovan vrea musai echipa de handbal fete a CSM”, din ziarul dvs. Am fost intrigata de tonul ironic al articolului precum si de atacurile care au urmat, ulterior acestuia, atat in presa cat si in televiziunea locala. Asta deoarece, il cunosc pe Adrian Moldovan de cand s-a nascut, cum de altfel ii cunosc pe toti cei din famila Moldovan, cu calitatile si defectele lor, mai mult sau mai putin. Ceea ce se poate gasi la ei e spiritul de unitate si de scrificiu ceea ce rar se mai gaseste in zilelele noastre…De aceea mi-am permis sa raspund cumva atacurilor malitioase care i s-au adus in ultimul timp, cred eu nejustificat.
  Asa, deci, cum spuneam il cunosc pe Adi’ de cand s-a nascut; ii cunosc toata evolutia atat pe plan profesional cat si politic.Stiu ca functia de director al CSM Bistrita a ocupat-o in 2001 prin concurs si a luat examenul pe buna-dreptate, adica „fara pile” si fara implicatii politice, intrucat la acea vreme nu facea parte din nici o formatiune politica. Ca “are cap”…o dovedesc atat performantele obtinute cu tenisul de masa si halterele, cat si faptul ca, a rezistat in functia de director al CSM pana in anul 2009 si abia cand a inceput sa deranjeze pe „unii” a fost demis abuziv, dupa mai multe incercari esuate in acest sens. Insa cum “Doamne-Doamne“ nu doarme, Adi’ a castigat in instanta procesul declansat impotriva MTS pentru demiterea abuziva de la CSM Bistrita, astfel ca a ajuns din nou un ghimpe in spatele conducerii actale a clubulului amintit, ceea ce a declansat alte atacuri din partea unora tocmai pentru a-l discredita in ochii opiniei publice si a-l face sa renunte la initiativele sale pe plan sportiv. Asta, pentru ca unii nu stiu ca performanta in domeniul sportiv se realizeaza cu multa munca, pregatire si nu in ultimul rand cu “bani”. Asa ca, de ce sa nu “dam in cap” celor care au obtinut rezultate in domeniul sportiv ca cele ale lui Adi si au o vechime in munca de atatia ani….si sa aducem “cu pile” pe unii ca Maria Rus …care e mai mult onorific pusa acolo, intrucat d-l Zanca face toata treaba si la “propriu si la figurat”. Ce sa ne ascundem atat dupa degete, nu a deranjat pe nimeni faptul ca Adi a “primit” de la Primaria Bistrita aceasta finantare ci faptul ca cei care il ataca, fiind “preocupoati” de altceva, nu s-au gandit ei primii cum sa puna mana pe acesti bani. Ce trist….Cand la unul ii merg rotitele si mai ales cand e vorba de Adrian Moldovan, care “renaste din propria cenusa”, toti se gandesc: “nu mai scapam de asta!. Atunci pentru a-si dovedi si mai mult incapacitatea, trec la atacuri in presa, televiziune pentru ca la atat se rezuma cunostintele lor. Si mai dureros e cand il ataci pe cel care ti-a intins prima oara mana in domeniul muncii…Pentru ca Maria Rus, la initiativa lui Adi’ a fost angajata pentru prima data (6-7 ani in urma), cu carte de munca , pe firma care a fost a d-lui Vasile Moldovan (tatal lui Adi’), respectiv “CRAMA TOHANI”. Se pare ca dansa a uitat de unde a inceput….Dar cum totul in viata se plateste, mai devreme sau mai tarziu v-a plati si ea ….la fel ca noi toti…
  Performantele sportive obtinute de Adi cu tenisul de masa, haltere etc…nu pot fii contestate de nimeni, cu atat mai mult de cei care conduc actualmente CSM Bistrita.
  Ma intreb de ce nu ne vedem fiecare de “oile noastre” si sa dam “Cezarului ce e al Cezarului”, adica; sa lasam adevaratii oameni de sport sa faca sport si nu sa “vorbeasca sport”; pe politicieni sa faca doar politica si nu altceva, iar pe juristi, sa constate dansii daca o fapta intruneste sau nu elementele constitutive ale vreunei infractiuni, cum este cea de” DELAPIDARE”, incetand a mai ne juca, cu cuvintele, intrucat totul are o limita…..

  Cu deosebita consideratie “un cetatean” care mai crede in oamenii care gandesc cu adevarat in tara asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.