Schemele de personal din şapte primării bistriţene vor suferi reduceri masive în urma deciziei Guvernului Boc de a disponibiliza angajaţi ai administraţiilor locale în vederea restrângerii cheltuielilor bugetare.
Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi de la Primăria Bistriţa şi Primăria Năsăud. Nici primăriile câtorva comune nu scapă de reduceri, cum ar fi Lunca Ilvei, Josenii Bârgăului, Şanţ sau Miceştii de Câmpie.

În urma emiterii Ordonanţei de guvern 63/2010, de a reduce numărul angajaţilor bugetari, inclusiv a celor din administraţiile locale şi judeţene, din judeţul Bistriţa-Năsăud şapte primării vor avea în curând schemele mult mai mici.
În total, începând din 1 septembrie, din primăriile bistriţene vor pleca 67 de angajaţi, unii în şomaj, alţii mai norocoşi fiind „transferaţi” în alte instituţii, tot bugetare.

La Bistriţa, cu 23 mai puţini

Primăria Bistriţa trebuie să reducă din organigramă, potrivit instrucţiunilor primite de la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, 102 posturi, însă 72 dintre acestea sunt vacante. Astfel, numărul angajaţilor pe care municipalitatea trebuie să îi disponibilizeze efectiv este de 23. „Prefectura ne-a anunţat, în urma instrucţiunilor pe care le-a avut în baza Ordonanţei 63, numărul de posturi pentru serviciile din cadrul municipiului, o parte dintre ele, cu excepţia Direcţiei de servicii sociale, Direcţia municipală de sănătate şi Ocolul Silvic. Pentru toate celelalte, raportat la numărul de 84.630 locuitori, cât a dat Statistica la sfârşitul anului trecut, avem dreptul la 575 de angajaţi. În plus faţă de aceştia, mai 13 angajaţi în cadrul Serviciului de evidenţa populaţiei, care este raportat la numărul locuitorilor municipiului deşi noi deservim încă aproximativ 70.000 de locuitori din localităţile arondate. Este necorect şi neconstituţional să atribui un număr fix de posturi, chiar dacă ele sunt plătite din bugetul local. Ca să nu afectă restul de localităţi, acest număr de 13 l-am modificat la 16, pentru o perioadă limitată de timp, ca să putem acorda serviciile de evidenţa populaţiei şi pentru cele 22 de unităţi administrative arondate. Cele trei persoane în plus se încadrează în numărul total de 575, aprobat. Apoi, Poliţia Comunitară va avea 85 de posturi şi mai avem opt posturi pentru implementare proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Deci, un total de 681 de posturi”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Ovidiu Creţu. Din numărul total final de posturi, potrivit edilului Bistriţei, 204 revin aparatului propriu al primarului, 18 pentru Direcţia Patrimoniu, 32 pentru Centrul Cultural Municipal, 32 – Direcţia de Administraţie a Pieţelor, 290 – Direcţia de Servicii Publice şi patru posturi pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. „Per total organigramă, tuturor celor care depinde de municipiu, deci completat cu Direcţia de Servicii Sociale – 308 angajaţi, din care 250 asistenţi personali, Direcţia municipală de sănătate, de unde fac parte cabinetele medicale şcolare şi creşa – 107 posturi, şi Ocolul Silvic – 25 de angajaţi. De aici rezultă un total de 1.121 de angajaţi. Acestea sunt organigramele cu care ne-am dus la Bucureşti şi aşteptăm avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor publici”, a mai spus Ovidiu Creţu.

Mureşan se declară total dezamăgit

Primăria Năsăud este obligată să reducă 22 de posturi. Din cei care vor părăsi primăria, doar patru vor ajunge şomeri, întrucât pentru restul s-a găsit o rezolvare. Astfel 13 dintre angajaţii care vor trebui disponibilizaţi se ocupau până acum de curăţenia oraşului, adică măturătorii. Aceştia vor figura de acum încolo angajaţi ai Serviciului de Gospodărie Comunală şi Locativă Năsăud (GCL), societate care are personalitate juridică şi unde primăria este acţionar. Partea proastă este însă că deşi la o primă vedere administraţia locală ar face economii la buget, costurile serviciilor prestate de GCL Năsăud în acest caz vor creşte. Faptul a fost confirmat şi de primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan. „Prin plecarea celor 13, economia ar fi undeva de aproximativ cinci sute de milioane de lei vechi pentru ultimele patru luni ale anului, dar noi vom avea cu mult mai mult de plătit GCL-ului, pentru că acum a crescut şi TVA-ul. În plus, odată cu reducerea de 25% a salariilor noi facem o economie de peste un miliard de lei vechi, dar banii ăştia îi ia statul. Adică noi plătim salariile de la bugetul local, nu vedem un ban de la bugetul statului, şi când facem o economie ni se iau şi nu vedem un ban”, a declarat, dezamăgit, pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Dumitru Mureşan. „În ritmul ăsta în două luni putem închide primăria. Mă declar total dezamăgit, şi o spun cu toată tăria, deşi sunt primar al partidului de guvernământ”, a conchis Mureşan.
În afara celor 13 angajaţi care în curând vor fi salariaţi ai GCL Năsăud, la Primăria Năsăud va fi desfiinţat Serviciul de Pază, care are doi angajaţi. Unul dintre aceştia va fi mutat la un alt serviciu, iar un altul se va pensiona curând. Reduceri de personal vor fi şi din cadrul Casei de Cultură Orăşeneşti „Liviu Rebreanu”, Năsăud, de unde vor fi concediaţi doi angajaţi, dar şi de la Biblioteca Orăşenească, de unde vor fi disponibilizaţi alţi doi. Şi contabilul care făcea statele de plată pentru Casa de Cultură şi Bibliotecă nu va mai putea primi salariul pe statele de plată ale instituţiilor respective, şi va fi nevoit să încheie un contract de colaborare. În acest caz, omul fiind încadrat cu câte o jumătate de normă la fiecare din cele două instituţii, practic cele două jumătăţi erau asimilate de fapt, conform legilor în vigoare, cu două posturi, care potrivit  noilor ordine vor apărea reduse.
Tot pe lista neagră a disponibilizărilor din Primăria Năsăud sunt şi trei angajaţi ai Serviciului de întreţinere a drumurilor şi străzilor, din care doi vor fi mutaţi în sectoare externalizate ale administraţiei locale.
Totodată, de la Serviciul de Evidenţă a Persoanei Năsăud, un angajat va fi transferat la Poliţia Năsăud unde va lucra ca şi poliţist de proximitate. „La evidenţa Populaţiei avem deocamdată opt angajaţi. Aici ar fi fost o mare problemă dacă am fi fost puşi în situaţia în care ar fi trebuit să plece patru sau cinci. Deocamdată rezistăm aşa”, a spus primarul Năsăudului.
Pe lângă cele 22 de posturi pe care primarul Mureşan este nevoit să le taie din schemă, el a mai renunţat la alte 27 de posturi deja vacante, organigrama Primăriei Năsăud rămânând astfel cu un total de 88 de posturi din cele 137 prevăzute şi aprobate la începutul anului de Consiliul Local.

Aleşi să nu se simtă lipsa

Nici la Primăria Beclean situaţia nu este roz. Din totalul de 116 angajaţi pe care îi are la această oră administraţia locală, vor fi disponibilizaţi 12. Astfel, un angajat va fi disponibilizat de la Casa de Cultură, unul de la Asistenţă socială, doi de la Evidenţa Populaţiei, unul de la Starea Civilă şi un post din cadrul primăriei care era blocat de un transfer, iar restul, de şase sunt din cadrul Direcţiei de gospodărire comunală. Potrivit primarului Nicolae Moldovan, economia pe care administraţia locală o face prin reducerea acestor posturi este de circa 12.000 de lei lunar. „Am ales compartimente unde nu se simte lipsa unor angajaţi”, a declarat primarul oraşului Beclean.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.