Abatorul Jupânu` de la Șieu-Măgheruș a fost în sfârșit vândut după ce licitația a fost repetată de mai multe ori de lichidatorul judiciar. La ultima licitație s-a cerut doar jumătate din prețul inițial. Abatorul a fost cumpărat de 3 asociați, toți cu afaceri importante în industria cărnii și a cerealelor.

Pe piața bistrițeană se pregătește să intre rețeaua clujeană Moldovan Carmangerie, după ce o firmă care-l are asociat pe Cosmin Moldovan, care conduce producătorul din Cluj, a achiziționat abatorul lui Ioan Moldovan, de la Șieu-Măgheruș. Tranzacția s-a făcut prin Carna Carpatica SRL.

Ceilalți doi asociați ai Carna Carpatica SRL sunt Samuel Widmer și  Nagy Dionisie, din Alba Iulia. Dacă elvețianul Samuel Widmer deține o afacere tot în domeniul procesării cărnii, Nagy Dionisie deține compania Agropec Dionis, care are domeniu de activitate cultivarea cerealelor și a plantelor leguminoase. Părțile deținute de fiecare asociat sunt relativ egale.

Carna Carpatica SRL a fost înființată în 2016, însă n-a avut mare activitate până atunci. S-a reactivat în 2022 pentru a prelua abatorul de la Șieu-Măgheruș și-a mutat deja sediul în satul Podirei, comuna Șieu-Măgheruș. Noii investitori s-au apucat deja de treabă și au început să modernizeze unitatea.

Lichidatorul judiciar a început procedurile de vânzare a abatorului de la Șieu-Măgheruș acum doi ani, cu un preț de pornire de peste 3 milioane de euro. Se pare că la ultima licitație, prețul a ajuns la 1,8 milioane de euro.

Abatorul se întinde pe 57.000 de metri pătrați. Accesul la abator se face chiar din DN17. Este compus din construcții industriale de tip hală și echipamente tehnologice. La licitație au fost scoase inclusiv mijloace de transport, mobilier sau aparatură de birotică. Abatorul a fost amenajat cu ajutorul fondurilor europene.

Moldovan și-a cerut insolvența în 2019

La final de 2019, Ioan Moldovan a cerut insolvența pentru Combis, Agro-Invest Prod și Hotel Coroana de Aur SRL, optând pentru o cerere comună de intrare în insolvență.

La masa credală s-au înscris peste 60 de entități. Printre ele se numără și Oficiul Registrului Comerțului, Aquabis, Administrația Fondului pentru Mediu, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Primăria Bistrița, Administrația Națională Apele Române sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

Printre cei care speră să recupereze bani de la Ioan Moldovan se numără și mai multe bănci. Pe listă regăsim CEC Bank, Banca Transilvania sau Banca de Export – Import a României Eximbank. Culmea, pe lista de creditori apar și firme de-ale lui Moldovan. Astfel, potrivit bistrițabusiness.ro, Agro-Carn Food Company are de recuperat de la grupul de firme peste 10 milioane de lei.

Agro Invest Prod a fost împrumutată de Banca Transilvania cu 34,8 milioane de lei, Combis cu 14,2 milioane de lei și Hotel Coroana de Aur cu 28,4 milioane de lei. CEC Bank-ul a împrumutat firmele cu 6 milioane de lei.

Și firmele din grupul de insolvență au datorii una la alta. Combis și Hotel Coroana de Aur au de recuperat 14,4 milioane de lei și respectiv aproape un milion de lei de la Agro Invest Prod. Agro Invest Prod are de recuperat 11,3 milioane de lei de la Combis.

Faptul că 2019 a fost un an „negru”, s-a văzut și în raportările financiare ale companiilor lui Moldovan. Pentru 2019, Combis SA a raportat o cifră de afaceri de 32.4 milioane de lei și pierderi de 2,3 milioane de lei. Din cei aproape 150 de angajați, societatea a rămas cu 92 anul trecut. Datoriile firmei treceau de 31,3 milioane de lei.

Pierderi a raportat pentru 2019 și Agro Invest Prod. Mai exact, în 2019 cifra de afaceri ajungea la 28 de milioane de lei, iar pierderile treceau de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 61,5 milioane de lei. Numărul de angajați a scăzut drastic, de la 205 câți erau în 2017 la 73.

Situația nu stă cu mult mai bine nici în cazul Hotel Coroana de Aur SRL, care a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei și pierderi de aproape două milioane de lei. Și în acest caz numărul de angajați s-a redus drastic, scăzând de la  76 (2018) la doar 10.

2019 este primul an în care SRL-ul a înregistrat pierderi, deși datorii are de ani buni. Acestea, însă s-au diminuat în ultimii ani. Astfel, dacă în 2016 datoriile treceau de 6 milioane de lei, în 2019 acestea se apropiau de 3 milioane de lei.

Vila lui Moldovan, vândută cu aproape un milion de euro

Moldovan a fost nevoit să își vândă inclusiv vila de aproape 500 de metri pătrați situată în buricul târgului, la doi pași de Palatul Administrativ, lângă restaurantul Rapsodia.

Suprafața totală de teren ajungea la 925 de metri pătrați, iar vila are un demisol unde a fost amenajată o cramă, o bucătărie, o baie, pivniță, jacuzii și o sală de fitness.

La parterul vilei au fost amenajate un living, o bucătărie, un birou, un hol, o baie. La etaj sunt trei dormitoare, fiecare dotat cu baie proprie și dressing. Casa are și două garaje, iar curtea este amenajată cu pavaj și gazon.

Se pare că clădirea a fost achiziționată de nimeni altul decât fostul preot Cristian Pomohaci. Tranzacția a fost încheiată în 2021, iar Pomohaci ar fi dat pe vilă aproape un milion de euro.

Ioan Moldovan a reușit să vândă și parte din afacerile sale. Astfel, Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța a fost vândut cu 1,6 milioane de euro celor de la Îndemânarea Construct.

Omul de afaceri a mai scos la vânzare halele de la Odyseia, un fost restaurant din zona gării, Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor. Au mai fost vândute Hotel Codrișor, clădirea de la Han, pentru care Moldovan a încasat 700.000 de euro și halele de la Odyseia. Aceasta din urmă au fost cumpărate de omul de afaceri și medicul Gavrilaș Mureșan, care a pus pe picioare rețeaua Sanovil.

Ioan Moldovan a rămas cu hotelul Coroana de Aur. În perioada în care și-a cerut insolvența, afaceristul a deschis încă un SRL, pe care a mutat parte din afacere. Este vorba despre Măcelăria Jupânul SRL.

În primul an de activitate, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei și un profit de aproape 300.000 de lei.

Deja în al doilea an de activitate, în 2020, Măcelăria Jupânul SRL a raportat o cifră de afaceri de 37 de milioane de lei și un profit net de 2,2 milioane de lei. Un an mai târziu, în 2021, Măcelăria Jupânul SRL raporta o cifră de afaceri de 33 de milioane de lei și un profit de un milion de lei. Pentru anul trecut, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 32,2 milioane de lei și un profit net de 2,4 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.