Un fost brigadier, acuzat că dă iama prin pădurile şi terenurile sătenilor în zona comunei Chiuieşti!

290

Huta, aflată pe raza comunei clujene Chiuieşti era – până nu demult – un loc mirific unde fagii uriaşi, de aproape o sută de metri înălţime, dominau aşezarea. Acum, prin pădurile din zonă mişună în voie samsarii iar codrii în care prin anii `50 – `60 se ascundeau de braţul lung al autorităţilor luptătorii anticomunişti sunt atât de rari încât în ei poţi întoarce TIR-ul. Puţini din rândul populaţiei zonei – îmbătrânită şi timorată – mai au curaj să vorbească de jaf. Totuşi, un bărbat originar din sat, exasperat că pădurea moştenită de la moşi-strămoşi îi scade de la o zi la alta rupe, indiferent de urmări, legea tăcerii impusă prin frică de către “lotri”.

 

“Fostul brigadier comunist devastează pădurile”

Tănase Ciupe este un fiu al satului Huta, în vârstă de 58 de ani, care trăieşte de mulţi ani în municipiul Cluj-Napoca însă acesta se întoarce periodic acasă, locul unde până în urmă cu un an trăia mama lui şi mai are o mulţime de rude. Povesteşte că marea dramă a familiei sale e faptul că fostul brigadier comunist al zonei, Costan Petruţ, zis “Costanu` Şuşterului”, posesor al unui gater ilegal, exploatează fără autorizaţie pădurea sătenilor – inclusiv a sa – prin intermediul nepoţilor săi Costan Georgiu, Ioan Georgiu şi Marius Georgiu şi vinde, profitând de izolarea aşezării, lemnele, la persoane “bazate” şi bine orientate.  Explică bărbatul: “Deşi are 78 -79 de ani, bătrânul e ager de tot şi şi-a creat această echipă operativă, care taie în voie, transportă şi comercializează, în interes personal, fără a opera în regim silvic. Ca fapt inedit, Petruţ ăsta, fostul brigadier silvic din timpul regimului comunist, are şi ale “calităţi” care întregesc profilul unui om arţăgos şi conflictual, cu un trecut – dar şi prezent – teribil de neguroase. De pildă, prin anii `60 – `70, la o discuţie banală cu un consătean, nefiind de acord cu opinia acestuia, efectiv a scos un cuţit şi i-a secţionat bietului om fruntea. Iar victima nu era altcineva decât Partenie Georgiu, ginerele lui Nechita Georgiu, un fruntaş al satului, împuşcat de comunişti prin anii `50.” Arată mai departe că, în urmă cu circa o lună a fost informat, de către un sătean, că-n locul numit “Tabla Huţii”, unde mama sa avea pădure, nepoţii lui Petruţ Costan au intrat abuziv şi au tăiat, transportat şi apoi vândut nu mai puţin de treizeci de fagi uriaşi aproape seculari. Au utilaje, tractoare şi tot ce trebuie, lovesc te miri unde şi apoi se bucură de rezultatul hoţiei lor. “Imediat după ce m-a informat persoana aceea – care de teamă nu a vrut să vină cu mine la poliţie să depună mărturie – m-am prezentat la locul respectiv, s-au făcut nişte fotografii şi apoi am sesizat poliţia din Chiuieşti asupra furtului, nu înainte însă de a avea o discuţie lămuritoare cu bătrânul. El a susţinut tot timpul că a tăiat din pădurea sa. Într-adevăr, are în zonă un teren, dar acesta e lipsit de pădure. Asta, când noi n-am tăiat niciodată din pădurea noastră strămoşească, care se întinde pe o suprafaţă de 60 de ari. De aceea nu acceptăm ca alţii să ne jefuiască moştenirea, în condițiile în care nu ni s-a emis încă titlu de proprietate pe ea. Aşadar, am sesizat poliţia şi ne-am prezentat la constatare şi măsurători, împreună cu acuzatul Petruţ Costin, dar şi cu inginerul topometrist din comună. Iar în momentul când am ajuns cu poliţia la locul cu pricina acesta a zis că, într-adevăr, e locul mamei, dar el n-a tăiat acolo. A zis asta abia când poliţia era lângă el. Aşa că pe 25 octombrie am făcut o plângere penală împotriva lui şi a nepoţilor săi şi, se pare, dosarul îşi urmează acum cursul”, mărturiseşte Tănase Ciupe.

alt arbore taiat

“A rămas tipul brigadierului C.A.P.-ist care crede că totul i se cuvine”

Arată că nu numai el este păgubit de către acesta, ci şi alţi oameni din sat, prin alte metode, ale căror terenuri le declară, la APIA, ca fiind ale sale beneficiind de sumele de bani care le acordă statul. Iată ce ne-a declarat una din victime, Petruţiu Ustina, o femeie în vârstă de 67 de ani care acum locuieşte la Dej, dar deţine terenuri în Huta: “Ce mi s-a întâmplat cu el: dacă io am fost slăbănoagă şi nu mi-am curăţat terenul, aflat lângă al lui “Şuşterul“, departe de sat, unde ajungi doar cu jeep-ul atunci s-a apucat de curăţit el terenul meu, ca să-i “crească” şi să capete mai mulţi bani de la APIA. M-am certat cu el prin telefon şi mi-a spus că eu nu ştiu, numai el ştie unde mi-i terenul, c-o fost brigadier pe vremea comuniştilor şi că spun prostii. Şi m-am convins că-i aşa cum zic, astă primăvară, când am fost la curăţat terenul şi am constatat că o parte era deja curăţat de către el. Apoi l-am sunat şi, Doamne, ce-o mai făcut cu mine, o zis că mă dă în Tribunal. I-am zis să mă dea, deşi ştiu că are relaţii mari peste tot pentru că le dă la toţi lemne”. Îşi continuă Ciupe mărturia: “Ce-am observant eu, acum când comunismul a dispărut, dar nu însă şi în conştiinţele oamenilor: e o groază teribilă a sătenilor în fața lui şi a nepoţilor lui deoarece îi intimidează prin atitudinea şi relaţiile pe care se laudă că le are la toate nivelurile. Practic, a rămas tipul brigadierului C.A.P.-ist care crede că totul i se cuvine şi lumea trebuie să joace după legea instaurată de el”. 


Punctul de vedere al lui Costan Petruţ zis “Costanu` Şuşterului”

“Păi, în 25octombrie am fost la faţa locului şi am văzut că s-a tăiat acolo. Dar nu de către mine, ci de către sora lui – încă de acum trei – patru ani, ca să aibă lemne de foc. Îs vecin cu locul lui dar nu m-am atins de fagi, cum să tai eu fagi vechi de peste 70 de ani? Omul e nebun complet, nu trebuie să vă luaţi după el. El e plecat din sat de când era în clasa a V-a, de unde să ştie că eu am fost cel care i-a tăiat fagii? Dacă tăiam, io m-aş fi întâlnit cu cineva şi acesta m-ar fi văzut dar nu m-o văzut nimeni. I-am şi zis, în faţă că nu s-o tăiat din familia noastră şi ştiu ce zic fiindcă am fost brigadier aici mulţi ani şi ştiu pădurea bine. Ce, dacă n-am fost noi, cum să zic că noi am tăiat”?


Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

“Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Chiuieşti au fost sesizaţi de către un bărbat cu privire la tăierea ilegală a unor arbori de pe un teren care i-ar aparţine.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au efectuat verificări, în continuare fiind derulate cercetări pentru stabilirea exactă a împrejurărilor în care au fost tăiaţi arborii, urmând a fi luate măsurile legale care se impun”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Sorin Grecu

LĂSAȚI UN MESAJ