Totul a plecat de la un banal accident de circulaţie petrecut în cursul zilei de 3 ianuarie 2016, pe o porţiune de drum situată între Galaţii-Bistriţei şi Herina, pe DN15A. Aflat la volanul unui autoturism în drum spre Reghin un individ din Cisnădie, într-o curbă, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a colizionat un alt autoturism în urma căruia au fost rănite trei persoane.

Constatările poliţiei au pus în evidenţă vina cetăţeanului sibian, care pe cale de consecinţă i-au întocmit un dosar penal. Ulterior după o succesiune de evenimente care i-au pus la încercare pe judiciariştii bistriţeni, precum şi alte structuri speciale ale Poliţiei Române, întreaga poveste s-a transformat într-un adevărat episod de film de acţiune, în rolul principal fiind cetăţeanul din Sibiu. După o urmărire plină de peripeţii în care a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, aventura acestuia a fost stopată, iar ”eroul” nostru a ajuns în spatele gratiilor.

 

Accident auto în Dealul Herina

Cornel Eugen Mihu, în vârstă de 38 de ani, acesta fiind numele „supermanului” din Cisnădie, judeţul Sibiu, este absolventul unui liceu cu profil tehnic şi deţine o mică firmă de transport internaţional. Până aici nimic ieşit din comun, în afara unor preocupări mai puţin ortodoxe şi se pare înafara legii şi cu niscaiva „codiţe”, apropo de cazierul judiciar. Încă nu au fost stabilite motivele vizitei acestuia pe meleagurile bistriţene şi graba ieşită din comun care a dus la comiterea accidentului din data de 3 ianuarie 2016 dintre localităţile Galaţii Bistriţei şi Herina.

Cercetarea de la locul accidentului nu a pus în evidenţă consumul de alcool din partea celui vinovat de producerea lui, dar a constatat vina exclusivă a acestuia în producerea evenimentului rutier, cauza principală fiind neadaptarea vitezei la condiţiile de drum. Cercetările s-au finalizat prin întocmirea unui dosar penal, sub acuzaţia de vătămare corporală din culpă, ridicarea permisului de conducere şi eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie.

 

În Bistriţa a ajuns cu taxiul

Practic întreaga poveste începe de aici. După încheierea formalităţilor cu poliţia, Cornel Eugen Mihu a solicitat telefonic un taxi de la o companie de profil din Bistriţa. La bordul acestuia a ajuns în Bistriţa şi a coborât undeva în partea de jos a Bistriţei, în apropierea ATP Exodus Bistriţa, din strada Drumul Cetăţii. Probabil că în mintea lui planul era făcut, aşa că a trecut la punerea lui în practică.

A acţionat nestingherit, ca într-un sat fără câni, dovedind abilităţi demne de un profesionist.

 

A furat o maşină fără să clipească

Fără să şovăie, sigur pe el, a pătruns în spaţiile unei firme vecine cu ATP Exodus, unde a acţionat fără nici o oprelişte. Martorii tăcuţi ai comiterii infracţiunii au fost camerele de supraveghere care au imortalizat acţiunea, dar nu au putut preveni şi opri furtul unei autoutilitare, aflată cu uşa deschisă şi documentele la vedere, inclusiv cheile de contact aflate pe bordul maşinii, atârnate la parasolar. Mai mult, odată cu maşina acesta a sustras şi un card de alimentare cu carburant şi o staţie de emisie recepţie, precum şi o poliţă de asigurare. Cu un sânge rece de invidiat, Mihu a demarat la bordul autoutilitarei aparţinând ATP Exodus fără a fi deranjat de cineva, pe poarta de acces a firmei unde era parcată, lăsată de izbelişte.

 

Infracţiuni, una după alta

Următorul său pas a fost să falsifice certificatul de înmatriculare, pentru a disimula furtul dar şi posibil, spun surse din cadrul anchetei, pentru o valorificare ulterioară a autoutilitarei. Greu de crezut acest lucru, având în vedere că numerele de înmatriculare ale maşinii nu au fost înlocuite cu altele, iar autorul a fost oprit de poliţişti în drum spre Bistriţa, nefiind exclus faptul că acesta să fi intenţionat să returneze maşina, după ce îşi „rezolva” problemele pentru care săvârşise furtul autoutilitarei. Se pare că omul era conştient de faptul că furtul fusese imortalizat video, dar şi că poate fi depistat în trafic, având în vedere traseul parcurs, fiind înregistrat de mai multe camere de înregistrare dispuse în trafic.

Acţiunea de contrafacere a documentelor maşinii din punctul lui de vedere a fost benefică, falsificarea certificatului l-a scăpat şi a indus în eroare o patrulă de poliţie la un control de rutină pe autostrada A 1. Din motive pe care le vor stabili anchetatorii, itinerarul parcurs de Mihu din momentul sustragerii maşini s-a derulat pe traseul Bistriţa-Reghin – Tg. Mureş – Sibiu – autostrada A 1 – Bucureşti şi retur. Aventura a fost stopată la întoarcere în apropiere de Sighişoara la un baraj instituit tocmai în acest scop.

A treia infracţiune, după furtul maşinii şi falsificarea certificatului de înmatriculare, a fost săvârşită în Reghin, când după ce a alimentat cu combustibil la o staţie situată la intrarea în localitate, a plecat fără să achite contravaloarea acestuia. Operaţiunea a fost repetată şi la o altă staţie de alimentare dispusă pe A 1.

 

A „căzut” la un filtru

Poliţiştii bistriţeni au fost anunţaţi despre furtul autoutilitarei în cursul zilei de 3 ianuarie 2016. Cazul a fost repartizat celor de la Investigaţii Criminale din cadrul IPJ BN, care au început imediat ancheta. Speţa a fost rezolvată în proporţie de 50% în momentul în care judiciariştii bistriţeni au stabilit identitatea autorului şi au realizat că acesta este una şi aceeaşi persoană cu cel care a comis accidentul din data de 3 ianuarie 2016. Restul a fost doar o chestiune de răbdare şi de aşteptare.

Plasa întinsă de poliţişti a funcţionat perfect, autoutilitara la bordul căreia se afla Cornel Eugen Mihu a fost depistată în trafic, ulterior acesta fiind oprit la barajul instituit de poliţie şi reţinut în după amiaza zilei de 6 ianuarie 2016.

 

„La căldură” pentru 30 de zile

Autoutilitara în valoare de circa 27.000 lei a fost disponibilizată, ulterior fiind predată părţii vătămate. Imediat după reţinere, cu toate probele obţinute, comiterea a cinci acte materiale, respectiv, 3 infracţiuni de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, a fost prezentat unui procuror specializat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, care a emis o autorizaţie de reţinere pentru 24 de ore. Ulterior Parchetul l-a prezentat Judecătoriei Bistriţa cu propunere de arestare preventivă.

În baza probelor prezentate propunerea a fost însuşită de judecătorii bistriţeni care au dispus arestarea preventivă pentru de 30 de zile, Mihu fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Bistriţa Năsăud. Decizia magistraţilor de la Judecătoria Bistriţa a fost menţinută de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud, unde Mihu a depus contestaţie.

Evident, din punctul de vedere al parchetului cazul nu este finalizat, nefiind exclusă posibilitatea apariţiei unor surprize, având în vedere modul de operare atipic al lui Cornel Eugen Mihu.

La o jumătate de oră după comiterea unei infracţiuni care i-a adus un dosar penal şi intrase în vizorul poliţiei, acesta a comis un şir de infracţiuni care în final au dus la încarcerarea acestuia, deşi era previzibil acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.