Potrivit documentului oficial, începând cu 17 martie va fi interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Executivul precizează că se va mai putea în următoarele locuri:

1. Spaţiile publice în aer liber sau spaţiile de la locul de muncă: fără acoperiş sau cu acoperiş şi cu mai puţin de doi pereţi: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise etc.; delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărduleţe de delimitare,  jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal; care au închideri laterale sau/ şi acoperiş retractabile ce formează temporar pereţi ori acoperiş, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperişul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioşcurile când au jaluzelele, uşile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ închise în totalitate astfel încât spaţiul devine deschis;

2. Peroane, refugii, staţii ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiş şi doar un perete;

3. Parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii;

4. Locuinţă, inclusiv orice spaţiu închis în care nu se desfăşoară activitate economică (nu este loc de muncă);

5. Alte spaţii unde se desfăşoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfăşoară activitate economică).   Legea antifumat, care intră în vigoare joi, interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, excepţie făcând celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Conform acestei legi, spaţiul public închis este orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Sancţiuni

Persoanele fizice care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 100 la 500 de lei, în timp ce persoanele juridice riscă amendă contravenţională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 şi închiderea unităţii la următoarea abatere.   Unde pot fi reclamaţi cei care încalcă legea Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au anunţat miercuri structurile unde pot fi reclamaţi cei care încalcă legea antifumat. Astfel, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală şi Poliţia de Frontieră sunt instituţiile unde se pot face astfel de reclamaţii.

„Recomandăm cetăţenilor ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor”, se arată într-un comunicat emis de IGSU.

În acelaşi comunicat, pompierii amintesc unde nu se poate fuma începând din această noapte de la ora 24.00.

„Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, se arată în document.     Ghid privind implementarea Legii antifumat

Citeste mai mult: adev.ro/o44yoi

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.