Un tânăr de 26 de ani internat la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică a fost tratat mai bine de două săptămâni cu calmante și vitamine pentru o fractură. Faptul că tânărul cu grave probleme psihice nu a ajuns la ortoped cum ar fi normal nu a reprezentat o abatere pentru niciuna dintre cele trei instituții care au anchetat cazul.

 

În data de 3 iulie, Nicolae T., un tânăr de 26 de ani era găsit căzut în curtea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Beclean. Tânărul care are afecțiuni psihice grave a fost lăsat singur în curte, astfel că personalul centrului nu știe exact cum s-a accidentat acesta.

Nicolae a ajuns imediat după incident la UPU Beclean, spitalul funcționând în aceeași curte în care funcționează și centrul unde-și duce zilele tânărul. Acesta a fost văzut de medicul de gardă de atunci, care a constatat că tânărul avea câteva zgârieturi și vânătăi la nivelul capului și a șodului.

Pentru că incidentul s-a produs vineri seara, iar spitalul din Beclean nu are și radiografie de urgență, medicul de gardă a recomandat ca tânărul să facă o radiografie zilele care au urmat în policlinica unității spitalicești.

Zis și făcut, după câteva zile, Nicolae a ajuns la policlinică, unde i s-a făcut o radiografie. Aceasta indica o fractură de col femural fără deplasare. Radiografia a ajuns la medicul de familie al tânărului, Ana Mariașiu, care nu a considerat necesară examinarea unui ortoped și nici măcar consultarea sa.

Medicul Ana Mariașiu i-a recomandat tânărului odihnă, vitamine și calmante la nevoie. Mai bine de două săptămâni tânărul a fost tratat cu vitamine și calmante, până când la centru au ajuns reprezentanții mass-media, care au făcut cunoscut cazul.

După două săptămâni și jumătate, timp în care cazul a fost mediatizat și s-a anunțat demararea anchete interne, Nicolae T. a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde a rămas internat. Acesta a fost consultat și de un ortoped, care se pare că a decis ca tânărul să nu fie operat.

 

Cine a greșit în acest caz?

Toate părțile implicate par să fi greșit în acest caz. Medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Beclean nu s-a gândit să trimită pacientul la Bistrița, unde exista și ortoped, dar și radiografie de urgență.

Pe de altă parte, medicul de familie a recomandat odihnă și vitamine fără să consulte ortopedul.

„Era bine dacă era internat, dar nu-l primeşte niciun spital decât cu însoţitor. La ei e chiar o problemă internarea pentru că nu îi primeşte la spital. În acest caz nu pot să apară complicaţii. Era caz de internare dacă era o fractură cu deplasare”, spune Ana Mariașiu, medicul de familie al tânărului.

Practic, medicul de familie spune că nu l-a trimis pe tânăr la spital pentru că oricum acesta nu putea fi internat fără un însoțitor. Aceasta este o condiție destul de greu de îndeplinit, centrul având pe tură câte un asistent la 10  bolnavi.

Directoarea centrului, Ana Maria Cândrea s-a spălat și ea repede pe mâini, susținând că nu a făcut altceva decât să respecte recomandările medicului de familie.

„Mai mult de atât eu ce pot să fac? Să contest părerea medicului? Mi s-a spus că se sudează, se consolidează fractura cu odihnă. Nu manifestă dureri, nu pare să aibă dureri”, spunea acum două săptămâni Ana Maria Cândrea.

Specialiștii sunt însă de părere că nu așa trebuia acționat în acest caz. Tânărul trebuia dus la Bistrița pentru a fi examinat de un ortoped, iar acesta trebuia să recomande tratamentul oportun.

„Se recomandă în acest caz să se ia legătura cu medicul specialist. În anumite situaţii foarte rare sunt fracturi care pot fi tratate ortopedic fără intervenţie chirurgicală. Asta doar medicul ortoped o poate recomanda. În cele mai multe cazuri se recomandă intervenţie chirurgicală, dar asta doar medicul ortoped poate decide, după ce efectuează toate examinările necesare”, explică ortopedul Emanoil Puşcar.

 

Delia Fontul

Trei instituții i-au absolvit de vină pe toți cei implicați

Cazul a ajuns și la urechile Ministerului Sănătății, care a decis să se demareze o anchetă. Până la anchetă însă, în ochii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud nu s-a greșit cu nimic în acest caz.

„Considerăm că s-au demarat procedurile medicale specifice la timpul oportun și conform prescripțiilor date de medicul specialist, respective medicul de urgență, care l-a examinat pe tânăr imediat după producerea acestui fapt. Dacă va fi necesar vom mai proceda și la alte examene în instituții medicale de profil”, declara Delia Fontul, directoarea DGASPC Bistrița-Năsăud.

Ancheta a fost demarată de către Direcția de Sănătate Publică și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, la o zi distanță de la aceste afirmații, mai exact în data de 20 iulie.

Înainte de anchetă, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Doina Petri părea destul de tranșantă cu privire la acest caz.

„Dacă s-a pus acest diagnostic, tânărul trebuia îngrijit într-o unitate spitalicească. (…) Atitudinea și îngrijirea trebuie să fie aceeași indiferent că e cu handicap, că nu e cu handicap. Atitudinea terapeutică trebuie să fie aceeași și trebuie urmată aceeași cale”, susținea Doina Petri.

Ancheta demarată i-a scos însă pe toți cei implicați basma curată, după cum sugerează și comunicatul de presă remis de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.

„După efectuarea celui de-al doilea control la Spitalul Județean de Urgență, s-a constatat că, fractura fiind compensată, este nevoie doar de servicii de supraveghere permanentă, comportamentul tânărului fiind de respingere a altor forme de suport medical. Aspectele medicale au fost verificate de Direcția de Sănătate Publică, neconsiderându-se nicio încălcare a procedurilor medicale în astfel de cazuri. Controlul desfășurat a vizat verificarea stării de sănătate a tânărului Tinca N., serviciile de care acesta beneficiază, precum și respectarea procedurilor interne pentru incidente deosebite, supravegherea stării de sănătate și protecție împotriva abuzurilor”, se arată în comunicatul de presă remis de AJPIS.

Nicolae are 26 de ani, însă trupul său firav asemănător cu al unui copil de 14 ani îi trădează vârsta. Acesta este încadrat în grad de handicap grav din anul 2007, fiind diagnosticat cu întârziere mentală severă, tulburări grave de comportament și infecție HIV.

Tânărul nu vorbește, cei care în îngrijesc având dificultăți în a-i înțelege nevoile și problemele. Se pare că s-a încercat integrarea în familie, însă afecțiunile grave ale tânărului au determinat rudele să renunțe la această idee și să-l readucă în centru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.