Noi matrapazlâcuri cu iz penal comise de gaşca executorului Valerian Dorin Andronesi ies la iveală şi dovedesc faptul că Tino Stern, Mariana Lupşor-Bruj sau Costică Moldovan nu sunt singurele victime ale acestei mafii imobiliare.

Mircea Sângeorzan, un om de afaceri din Josenii Bârgăului, a intrat şi el în strânsoarea braţelor acestei caracatiţe, după ce a contractat un leasing pentru achiziţionarea unui autogreder.

 

În 2010, lucrurile păreau că merg bine pentru Mircea Sângeorzan, care era la acea vreme administratorul de fapt al unei societăţi comerciale – Terasamente Agrieş SRL din Josenii Bârgăului – care se ocupa cu lucrări de pregătire a terenurilor. Drept urmare, omul a încercat să achiziţioneze utilaje noi. Cum nu avea banii necesari la dispoziţie, Sângeorzan a ales calea accesării de fonduri europene, astfel că în acel an a depus un proiect la APDRP, proiect care a primit undă verde. Drept urmare, a obţinut o finanţare de 195.266 euro (circa 849.019 lei).

Însă APDRP, aşa cum este bine cunoscut, efectuează plăţile doar pe baza unor cheltuieli justificative, iar ca să poată achiziţiona utilajul dorit, firma bârgăuană a încheiat, în septembrie 2011, un contract de credit în valoare de 197.190 euro, cu Deutsche Leasing România IFN SA, pentru care s-a garantat chiar cu utilajul pe care dorea să îl achiziţioneze – un autogreder. Creditul urma să fie rambursat în baza finanţării APDRP.

Întrucât autogrederul era mai scump decât valoarea finanţării obţinută prin contractul de leasing, firma a mai pus din „buzunar” încă 80.000 de euro, valoarea utilajului fiind de peste 277.000 de euro.

 

La finele lui 2012, s-a cerut executarea silită

Pe parcursul contractului de credit, firma administrată de Mircea Sângeorzan a înregistrat anumite întârzieri de rambursare, astfel că la finele anului 2012 s-a pomenit că Deutsche Leasing a cerut executarea silită a SC Terasamente Agrieş SRL.

Terasamente Agrieş SRL avea un debit de 21.244 euro, la care s-au adăugat penalităţi de circa 12.280 lei (circa 2.900 euro).

 

Terasamente Agrieş SRL, jupuită pas cu pas

Din acest punct începe calvarul pentru firma administrată de Sângeorzan, dar şi pentru el însuşi. Dosarul de executare silită ajunge pe mâinile lui Valerian Dorin Andronesi care încearcă prin toate mijloacele să jupoaie firma administrată de Sângeorzan.

Astfel, pe data de 14 februarie 2013, Andronesi aplică sechestrul asigurator pe autogrederul achiziţionat de Terasamente Agrieş SRL prin leasing şi în aceeaşi zi mută utilajul în incinta unei societăţi comerciale din Bistriţa pe str. Libertăţii, nr. 47, pe care îl lasă în custodia unei persoane, fiind vorba mai precis de Vasile Gabor.

Evident că, pe lângă suma pe care firma administrată de Sângeorzan o avea de plătit către firma de leasing – cei aproximativ 24.000 de euro – Andronesi l-a mai „încălţat” cu încă 9.061 lei, bani care reprezentau cheltuielile de executare silită. În total, SC Terasamente Agrieş SRL avea de plătit lui Andronesi 21.224 euro şi 21.341 lei.

Dar asta nu este tot, fiindcă odată „depozitat” utilajul şi dat în custodie lui Vasile Gabor, lui Andronesi îi încolţeşte încă o idee în minte, doar ca să mai jupoaie de bani firma administrată de Sângeorzan.

După aproximativ o lună de zile de la data la care utilajul a fost dat în custodia lui Gabor, mai precis pe 18 martie 2013, executorul Andronesi îi mai pune după cap lui Sângeorzan încă 35.144 lei pentru… „pază şi depozitare”, plus încă 4.340 lei – diferenţă onorariu executor judecătoresc.

Paza şi depozitarea erau asigurate, vezi Doamne, de o firmă din celălalt capăt de ţară, mai precis din Bucureşti – SC Staff Security Expert SRL, drept pentru care Andronesi îi vâră lui Sângeorzan sub nas nişte facturi care au fost întocmite de firma respectivă. În realitate însă, firma bucureşteană nu a prestat însă vreun serviciu de pază, în condiţiile în care Vasile Gabor nu era măcar angajatul SC Staff Security Expert SRL.

Practic, Andronesi s-a folosit de nişte facturi nereale întocmite în baza unor servicii fictive doar pentru a împovăra şi mai tare firma administrată de Sângeorzan.

 

Utilaju vândut cu… 80.000 de euro

În aceeaşi zi de 18 martie 2013, executorul Valerian Dorin Andronesi emite şi publicaţia de vânzare a autogrederului achiziţionat prin leasing de firma administrată de Sângeorzan, utilaj pe care îl evaluează la aproximativ jumătate din valoarea sa de cumpărare – 484.959 lei (circa 111.000 euro), deşi respectivul bun abia avea un an de când ieşise de pe poarta fabricii.

Raportul de evaluare a fost întocmit de evaluatorul George Ceuca, acesta menţionând în document faptul că utilajul ar fi fost achiziţionat şi ar fi intrat în exploatare în… anul 2011, partea cu intrarea în exploatare fiind total neadevărată! Utilajul a fost predat lui Sângeorzan pe data de 23 ianuarie 2012, conform procesului de predare-primire semnat de SC Terasamente Agrieş SRL şi firma producătoare din Bulgaria, şi folosit până pe 14 februarie 2013, data la care Andronesi îl mută şi îl predă în custodia lui Vasile Gabor. Or evaluatorul Ceuca precizează în raportul său de evaluare faptul că autogrederul a intrat în folosinţă în septembrie 2011, dată care de fapt corespunde încheierii contractului de împrumut de la SC Deutsche Leasing Romania SA. Astfel că utilajul este evaluat la 65% din valoarea de preţ de barem.

O lună mai târziu, Andronesi cere şi băncii la care Terasamente Agrieş SRL avea conturile, o poprire a acestora în limita sumei de 39.484 lei.

În martie 2013 este organizată prima licitaţie pentru vânzarea utilajului, însă nu se prezintă nimeni. Aşa cum nu s-a prezentat nimeni nici la a doua, o lună mai târziu.

Însă, pe data de 22 martie 2013, firma administrată de Sângeorzan reuşeşte să plătească întreg debitul pe care îl avea către SC Deutsche Leasing Romania IFN SA, inclusiv cheltuielile de executare silită stabilite iniţial, cei aproximativ 9.000 lei care îi reveneau lui Andronesi, mai puţin cheltuielile de executare stabilite pe 18 martie, considerate de omul de afaceri total ilegale.

Andronesi nu ţine cont de asta şi scoate la licitaţie autogrederul. Astfel, în iunie este organizată cea de a treia licitaţie cu strigare, preţul de pornire fiind de …cruciţi-vă şi minunaţi-vă!!!… doar 80.000 lei. Şi asta doar pentru a-şi recupera cheltuielile suplimentare cu executarea.

 

Autogrederul, cumpărat de un acolit de-al lui Andronesi

Cine credeţi însă că este cumpărătorul utilajului. Un alt personaj din reţeaua lui Andronesi, şi anume Bogdan Rob. Despre acest personaj, Gazeta de Bistriţa a scris în urmă cu aproximativ două săptămâni, precizându-vă modul în care funcţionează caracatiţa executorului Andronesi.

Într-o înregistrare video, pe care Gazeta de Bistriţa a postat-o pe ediţia online, Robu mărturisește toată procedura prin care câștiga zeci de mii de euro. Din aceste sume, ca să fie acoperit, îi plătea onorarii posibilului evaluator și mai aloca o sumă importantă, executorului Andronesi.

În schimbul favorurilor financiare, Robu era declarat de Andronesi ca fiind singurul licitator fără concurenți. Şi aşa s-a întâmplat şi în cazul de faţă, Rob fiind singurul licitator.

 

Judecătoarea Vrânceanu nu putea lipsi din peisaj şi face jocurile lui Andronesi

Până să îi vândă Andronesi utilajul, Terasamente Agrieş SRL contestă în instanţă executarea silită, dosar înregistrat pe rolul Judecătoriei Bistriţa pe data de 1 martie 2013.

Pe mâna cărui magistrat credeţi că a ajuns… „aleatoriu” dosarul? Pe mâna judecătoarei VOICHIŢA VRÂNCEANU!!!! Aceeaşi Voichiţa Vrânceanu despre care vă spuneam în numărul trecut al publicaţiei noastre că judecase contestaţia la executare a omului de afaceri Tino Stern.

Cu toate că avocaţii SC Terasamente Agrieş SRL învederează în contestaţie şi faptul că există cheltuieli de executare nejustificate, în august 2013, judecătoarea Vrânceanu respinge acţiunea formulată de firma administrată de Sângeorzan.

 

Tribunalul răstoarnă sentinţa judecătoarei Vrânceanu

Evident, demersurile firmei au mers mai departe, decizia judecătoarei Vrânceanu fiind atacată în recurs la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Aici, situaţia se dovedeşte alta, completul de judecată condus de judecătorul Virgil Checec arătând că acele cheltuieli suplimentare cu executarea silită sunt total nelegale.

 

A ajuns în insolvenţă

Trebuie să precizăm că în momentul în care a fost declanşată executarea silită a SC Terasamente Agrieş SRL, aceasta a mai primit o lovitură zdravănă. Mai precis este vorba faptul că APDRP a solicitat returnarea sumelor primite drept finanţare, cei 849.018 lei. Întrucât firma nu a dispus de suma necesară pentru a restitui finanţarea, APDRP a declanşat şi ea o executare silită, şi mai apoi a cerut, în 2014, insolvenţa firmei.

2 COMENTARII

  1. ERA PLATIT INTEGRAL ,DUPA DOI ANI DE JUDECATA SA ARATAT CA SA VINDUT FRAUDULOS.EL TREBUIE SA CUNOASCA LEGEA.UN JAponez SI AR FI FACUT HARA CHIRI PENTRU UN ASA FURT ,DIN COMUNITATEA EUROPEANA 80%,20%DIN STATUL ROMAN DIN 200000 EURO SI INCA 80000 EURO DE LA O PERSOANA JURIDICA,UN OM DE RIND AVEA DJA DE ISPASIT 10 ANI .EL INCA MAI PROFESEAZA LA ASA GRESEALA [FURTURI SI PRIMIRE SI DARE DE MITA}MAS FI LASAT DE MESERIE SI AS FI INCHIS FIRMA ALTI SIAU DAT DEMISIA.Pentruca a vindut un autogreder nou,cu pretul de 18000 EURO cind el a costat 280000 euro. ERA PLATIT INTEGRAL CIND A FOST VINDUT SI STIA ACEST LUCRU ,si el Andronesi care imi spunea” CA E SINGURU EXECUTOR DIN JUDET CARE ARE COLOANA VERTEBRALA ”.A adus o factura falsa,de paza si protectie de la o firma din Bucuresti. sincer imi pare rau,din ambitie,lacomie,inselatorie si prostie ,o familie se auto distruge .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.