Lupta dintre primarul Şerban şi Adrian Tarniţă se acutizează! Edilul de Uriu s-a mai ales cu o plângere penală pentru abuz în funcţie

2467

Scandalul iscat la Uriu după ce primarul Petru Şerban a demolat forţat o construcţie în care funcţiona un bar pe motiv că respectiva construcţie era ilegală, este departe de a se potoli. Din contră, ia amploare în condiţiile în care, Adrian Tarniţă, soţul proprietarei barului cu pricina, i-a făcut primarului plângeri la Parchet, iar acuzaţiile sunt grele. Anterior acestui episod, Tarniţă, care este şi consilier local, iar în campania de la alegerile locale din anul trecut i-a fost contracandidat lui Şerban, a trimis o plângere şi la DNA. Acuzaţiile din plângerea respectivă sunt cu mult mai grave, Tarniţă vorbind acolo cu subiect şi predicat despre abuz în funcţie, trafic de influenţă şi spăgi.

 

Aşa cum arătam în urmă cu două săptămâni, Petru Şerban, primarul comunei Uriu, a scos securea la foştii săi contracandidaţi de la locale, la propriu. Acesta a evacuat un bar deţinut de fostul candidat ALDE la funcţia de primar al comunei Uriu, pentru că localul nu avea autorizaţie de construire. Culmea, barul cu pricina a fost tolerat de acelaşi primar Petru Şerban mai bine de două decenii.

 

Demolare pe motiv de piaţă agroalimentară

Primarul s-a transformat în executor în baza unei hotărâri de consiliu local, care a fost aprobată în luna martie a acestui an. Proiectul de hotărâre presupune demolarea tuturor construcţiilor de pe teritoriul comunei, care nu au autorizaţie de construire.

Culmea, doar trei „construcţii” sunt în această situaţie: două garduri şi barul cu pricina. Un gard a fost demolat deja, iar proprietarii barului ar fi fost şi ei înştiinţaţi încă din luna mai a anului curent că au termen până la data de 1 iunie să-şi demoleze singuri clădirea.

Doar că înştiinţarea cu pricina se pare că n-ar fi ajuns la actualii proprietari, ci la foştii proprietari. Primarul spunea că el a trimis documentul la cine ştia că deţine barul şi că habar n-avea că s-a schimbat proprietarul, asta deşi el a fost cel care le-a emis oamenilor o autorizaţie de funcţionare, fără a le cere şi o autorizaţie de construcţie.

Mai mult, Petru Şerban susţine că a discutat undeva prin luna aprilie cu fosta proprietară a barului, care vânduse afacerea de ceva vreme, care nu doar că a luat la cunoştinţă înştiinţarea de demolare, ci l-ar fi asigurat pe primar că va demola singură construcţia.

Cu toate acestea, pe 22 mai a.c., fosta proprietară a construcţiei, Simona Maria Barta, a trimis o notificare primăriei prin care înştiinţa administraţia locală de faptul că respectivul bar fusese vândut societăţii comerciale Dreams Melody SRL.

Într-o postare pe contul său de Facebook, primarul Petru Şerban susţine că „În şedinţa de Consiliu local din data de 23.05.2017, d-l Tarniţă Adrian (consilier local ALDE) spune că a cumpărat această construcţie , dar conform Legii nr. 50/1991, şi dacă va fi înştiinţat de Dispoziţia nr.44/2017 a primarului , va demola construcţia, lucru care nu s-a şi întâmplat.

În data de 24.05.2017, d-l Tarniţă Adrian primeşte sub semnătură adresa nr. 939/24.05.2017 prin care i se comunică Dispoziţia nr. 44/2017 de demolare care îşi face efectul şi îl sfătuim să o mute de pe domeniul privat dacă a cumpărat-o, arătând faptul că indiferent de proprietar, va fi demolată iar pe teren conform Hotărârii Consiliului local se va construi o Piaţă agro-alimentară”.

De cealaltă parte însă, Adrian Tarniţă susţine altceva. Într-adevăr a făcut afirmaţiile respective în şedinţa de consiliu local, însă nu a primit nici un act pe care să îl semneze.

„Vreau să văd şi eu actul acela despre care vorbeşte domnul primar. Să ni-l arate”, spune Tarniţă.

 adrian tarnita

La momentul demolării exista atât o plângere prealabilă, cât şi o acţiune înregistrată în instanţă

Ceea ce a făcut primarul, frizează însă abuzul în funcţie din mai multe perspective. Dacă demolarea propriu-zisă a avut loc pe data de 27 iunie, însă cu 20 de zile mai devreme, urmare a discuţiilor din cadrul şedinţei de consiliu local din 24 mai, Adrian Tarniţă a depus la Primăria Uriu o plângere prealabilă în care solicita primarului să anuleze dispoziţia de demolare, dar şi suspendarea efectelor deciziei întrucât, în condiţiile în careurma să depună şi o acţiune în acest sens. Ceea ce de altfel s-a şi întâmplat, pe rolul Judecătoriei Beclean fiind înregistrat în aceeaşi zi, 7 IUNIE 2017, dosarul nr. 1201/186/2017 cu obiect constatare contract de vânzare/cumpărare şi obligaţia de a face.Astfel că, primarul Petru Şerban ar fi trebuit să aştepte până la soluţionarea cauzei.

Un alt aspect este şi faptul că acelaşi primar Petru Şerban a eliberat ani la rând autorizaţie de funcţionare pentru barul respectiv, indiferent că vorbim de fost proprietar Barta sau noul proprietar Tarniţă. Ori, pentru a fi eliberată o astfel de autorizaţie de funcţionare unui solicitant, acesta trebuie să aibă actele de la dosar în bună regulă, inclusiv o construcţie ridicată în mod legal.

Pe de altă parte, autorizaţia de funcţionare eliberată de primarul Şerban lui Tarniţă pentru barul în cauză era valabilă până la finele lunii iulie. În plus, SC Dely SRL, firma fostului proprietar al barului, fusese radiată încă din 2014 din evidenţele Registrului Comerţului, şi deci nu mai plătea nici primăriei taxele şi impozitele aferente.

 

Supărare de ordin politic

De unde şi de când a pornit tot acest război? Simplu! Din cauza orgoliului primarului Petru Şerban care a fost vădit deranjat de faptul că în 2016 Adrian Tarniţă a candidat pentru funcţia de primar al comunei Uriu. Potrivit lui Tarniţă, intrarea în cursa electorală pentru funcţia de primar nu a fost una dorită, însă a acceptat în urma conducerii ALDE BN.

„Eram conştient că nu câştig, fiindcă prima şansă o avea primarul în funcţie Petru Şerban. Şi sincer nici nu mi-am dorit foarte tare”, mărturiseşte Adrian Tarniţă.

local Uriu

Prima dată a încercat să-l dea afară dintr-un alt spaţiu

Bărbatul devoalează şi cum a început toată tărăşenia. Tarniţă are un spaţiu închiriat tot de la Primăria Uriu, în subsolul unei clădiri, unde funcţionează o discotecă. În urma unei inspecţii a celor de ISU BN care a avut loc după tragedia de la Colectiv, lui Tarniţă i s-a impus să „doteze” spaţiul respectiv cu încă o uşă, pentru evacuarea de urgenţă în caz de necesitate. Dar pentru aceasta avea nevoie de avizul proprietarului, adică al primăriei. Cum intrase în competiţia electorală, primarul l-a refuzat categoric, fără vreun motiv legal la bază. Mai mult, a încercat să îl scoată pe Tarniţă din spaţiul respectiv deşi exista între cele două părţi un contract de comodat, încheiat în martie 2014 şi care este valabil până în ianuarie 2019. Contractul însă avea la bază o condiţie: faptul ca Tarniţă să susţină prin sponsorizări echipa de fotbal a comunei Uriu, ceea ce s-a şi întâmplat. Primarul nu s-a lăsat cu una cu două şi cu toate că echipa de fotbal înregistrase rezultate foarte bune, a venit cu o propunere în consiliu local în vederea retragerii acesteia din campionatul judeţean. Iar aleşii locali din Uriu au aprobat. Retragerea echipei din campionat avea însă o altă ţintă, fiindcă odată ce aceasta nu mai avea activitate competiţională, Petru Şerban s-a gândit că astfel şi clauza din contract nu mai stă în picioare şi drept urmare nici contractul încheiat cu Tarniţă care ar fi fost obligat în aceste condiţii să părăsească spaţiul. Numai că Adrian Tarniţă l-a dat în judecată pe primarul Şerban.

Mai mult decât atât, Adrian Tarniţă i-a făcut lui Petru Şerban şi o plângere la DNA, iar acuzaţiile sunt din cele mai grave. În conţinutul documentului înregistrat la DNA, Tarniţă vorbeşte despre atribuiri preferenţiale de contracte de lucrări unei societăţi din Beclean, de către primarul Petru Şerban, dar şi de faptul că acesta ar fi avut oarecare beneficii ilegale. Toate acestea însă vi le vom prezenta pe larg în ediţia de săptămâna viitoare.

4 COMENTARII

  1. Vedeti cine este acest derbedeu cu 10 clase ? Care se bucura de o furtuna intr-un pahar cu apa . LA cate dsare are ( a se vedea in linurile de mai sus ) , in curand o sa ajunga inapoi la puscarie unde a fost multa vreme . Puteti sa credeti ca acest individ este un contra candidat al primarului ? Cand o sa-si prezinte cazierul si certificatul de la medic ca este apt o sa mai aiba dreptul de a vorbi , pana atunci ramane un puscarias si un hot , de tigari de multe tigari . Pe langa alte spargeri bineinteles .

    • Dovezi?sau esti doar un papagal pus de primar,cele 10 dosare care sunt pe portalul Judecătoriei sunt toate civile si majoritatea se referă la infracțiuni contra regimului circulații…Nu fi ipocrit,ca se vede de la posta ca esti mâna in mâna cu primarul toporas.:)))

LĂSAȚI UN MESAJ