De mai mulţi ani, Dimex 2000 Company SRL încearcă să facă bani din piatră şi agregate din piatră. Deşi pare greu de crezut, cea care le pune beţe în roate este Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, care a respins patru astfel de proiecte în ultimii doi ani.

 

Compania Dimex 2000 Company SRL, controlată de omul de afaceri Ioan Scurtu, deşi oficial acum firma figurează pe numele soţiei Neluţa Lucreţia Scurtu, este pe primul loc într-o top cel puţin indezirabil. Societatea comercială a reuşit să bifeze cele mai multe proiecte respinse de Agenţia pentru Protecţia Mediului în ultimii doi ani: 4.

Deşi nu pare un număr mare, nicio altă companie sau administraţie locală nu a reuşit să bifeze atâtea respingeri din partea instituţiei care veghează la protejarea mediului. Acest lucru nu face altceva decât să indice faptul că societatea comercială nu prea este interesată de protejarea mediului înconjurător.

Culmea, toate proiectele respinse vizează fie exploatarea pietrei, fie exploatarea balastului. Instituţia pare să respingă proiectele, deoarece compania depune la Agenţia pentru Protecţia Mediului dosare incomplete, din care lipsesc avize, evaluări ale impactului proiectelor asupra mediului şi acorduri ale celorlalte instituţii implicate.

Primul proiect a fost respins în luna februarie a anului 2016. Acesta presupunea exploatarea pietrişului şi nisipului din albia minoră a râului Someşul Mare, în localitatea Salva.


„Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

-proiectul este amplasat în RoSCI393 Someşul mare, pentru care a fost emis anterior datei solicitate de mai sus, Avizul Natura 2000 nr. 5 din 13.09.2013.

-întrucât actul de reglementare emis are valabilitate pe toată durata desfăşurării lucrărilor proiectate, s-au solicitat, prin adresele nr. 8335/17.07.2015 şi nr. 141/7.01.2015, date actualizate privind evoluţia speciilor şi habitatelor specifice sitului adică punctul de vedere al evaluatorului – Unitatea de Suport pentru Integrare Cluj-Napoca, elaboratorul de facto al studiului de evaluare adecvată. Termenul limită de prezentare a datelor: 8.02.3016.

-până la data prezentei nu au fost prezentate datele solicitate” , se arată în motivarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.


Dimex 2000 a vrut şi carieră de piatră în Tureac

Patru luni mai târziu, Agenţia pentru Protecţia Mediului mai respinge un proiect depus de Dimex 2000 Company SRL. De data aceasta, compania voia să amenajeze o carieră de piatră în comuna Tiha Bârgăului, localitatea Tureac, perimetrul „Pârâul Prislopel”.


„Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

-prin adresele nr. 878/27.01.2016 şi nr. 5067/09.05.2016 v-am comunicat că perimetrul de exploatare a fost identificat ca fiind amplasat în fondul forestier UP I Tihuţa-Colibiţa, administrat de Ocolul Silic Tihuţa Colibiţa şi v-am solicitat completarea cu documentaţie de obţinere a acordului de mediu pentru scoatere teren din fond forestier, termenul fiind 9.06.2016.

-până la data prezentei nu au fost prezentate datele solicitate”, se arată în hotărârea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.


În anul 2017, Dimex încearcă din nou, de data aceasta la Rebra şi Feldru. Prima respingere vine chiar în luna martie a acestui an, când Dimex 2000 încearcă să obţină un acord de mediu pentru exploatarea pietrişurilor şi nisipurilor din balastiera „La Moară 3” propus a fi amplasat în localitatea Nepos, comuna Feldru.

Pentru prima dată, societatea comercială Dimex 2000 este respinsă pentru că doreşte acest lucru. Ce înseamnă asta? Dimex 2000 a înaintat o adresă Agenţiei pentru Protecţia Mediului prin care solicită renunţarea la obţinerea actului de reglementare pentru proiectul respectiv.

APM BN

Dosare incomplete şi în 2017

Patru luni mai târziu, Dimex 2000 Company SRL încearcă iar să obţină un acord de mediu, de data aceasta pentru exploatarea pietrei şi amenajare de şantier în Rebra. Astfel, societatea comercială solicită acordul de mediu pentru exploatarea pietrei şi amenajare şantier în comuna Rebra, perimetrul Pârâul Oltoi, iar solicitarea este respinsă în luna iulie.

Nici de data aceasta Dimex nu se prezintă la instituţie cu dosarul complet şi nici nu achită tariful aferent etapei de încadrare de 400 de lei:


„Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

-Poriectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, fiind încadrat în Anexa 2 la punctul 2, lit. a) „cariere, exploatări miniere de suprafaţă şi de extracţie a turbei, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1”;

-prin Decizia etapei de evaluare iniţială nr. 225/22.05.2015 s-a solicitat completarea documentaţiei cu:

  • a) memoriu de prezentare, completat conform conţinutului cadru prevăzu în Orinul comun M.M.P./M.A.I./M.A.D.R/M.D.R.T. nr. 135/84/76/1284 din 2010, Anexa nr. 5, pe suport de hârtie şi în format electronic;
  • b) dovada achitării tarifului de 400 de lei, aferent etapei de încadrare.

-Până la data prezentei nu au fost transmise cele solicitate”, se arată în hotărârea instituţiei.


 

Oficial îi merge bine!

De curând, Dimex 2000 Company SRL a cerut un acord de mediu şi pentru un hotel cu 5 etaje la Colibiţa, proiect pentru care a primit avizele necesare de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Nici nu ne miră faptul că Dimex 2000 Company SRL vrea să se extindă spre exploatarea pietrei şi chiar turism. În anul 2016, Dimex 2000 Company SRL a raportat aproape 240 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 75.261.168 de lei, cu un profit net de peste 7,9 milioane de lei, dar şi datorii de peste 18 milioane lei.

După cum arăta Gazeta de Bistriţa în luna ianuarie a acestui an, contractele cu statul au burduşit pur şi simplu conturile Dimex. Aproape 70 de milioane de euro a încasat din bani publici compania lui Ioan Scurtu – Dimex 2000 Company SRL din Rebrişoara, începând cu anul 2007.

Mare parte din sumă, peste 66 de milioane de euro, sunt bani din contracte câştigate în urma licitaţiilor organizate de administraţiile locale, cele mai multe din Bistriţa-Năsăud.

Astfel, în perioada 2007-2015, Dimex 2000 Company SRL şi-a adjudecat nu mai puţin de 119 contracte din licitaţiile publice organizate de autorităţile locale şi judeţene, dar şi instituţii ale statului din judeţ şi din ţară. Valoarea totală a acestor contracte este 66.259.843 de euro. Alte 9 contracte au fost obţinute prin atribuire directă, valoarea acestora fiind de 87.729 euro.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.