Deși de la incendiul din Colectiv a trecut mai bine de trei luni, efectele acestuia continuă să lovească, inclusiv când vine vorba despre cele sfinte. Așa se face că o biserică din Bistrița s-a pricopsit cu o amendă de peste 10.000 de euro. Protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, atrage atenția că lăcașurile sfinte nu sunt….discoteci.

 

Revoltă mare în rândul reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române din Bistrița-Năsăud. Vizați sunt reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au luat în serios controalele după tragedia din Colectiv.

Prima măsură luată în urma tragediei din clubul bucureștean Colectiv, petrecută în data de 30 octombrie, în urma căreia și-au pierdut viața peste 60 de persoane, a fost înăsprirea sancțiunilor date de către ISU.

Inspectorii ISU pot să aplice amenzi, cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei, și pot să dispună închiderea localurilor, bisericilor, sălilor de spectacole care încalcă legislația în privința măsurilor de securitate la incendiu.

„Modificările au dus la înăsprirea amenzilor și la crearea condițiilor de a putea opri pe cineva dacă nu respectă regulamentele. Și, mai ales, de a nu permite să continue fără autorizație, transformând faptul că, dacă ai continuat fără autorizație sau după ce ți s-a retras autorizație de la Pompieri, atunci devine infracțiune”, preciza secretarul de stat în MAI, Raed Arafat la începutul lunii noiembrie.

Deși și până la noile prevederi legea a fost aplicată cu sfințenie în Bistrița-Năsăud, demonstrându-ne asta raportul anual al ISU, după modificarea legislației și mai ales a valorii amenzilor, sancțiunile au lovit destul de puternic în buzunarele unora.

Astfel, în anul 2015 au fost constatate 4.580 de deficiențe și au fost aplicate 2.846 de sancțiuni, dintre care 2.531 de avertismente (cu 164% mai multe față de anul 2014) și 315 amenzi contravenționale (mai multe cu 360% față de anul 2014) în cuantum de 809.201 lei (înregistrându-se și aici o creștere cu 647% comparativ cu anul 2014).

Anul trecut au fost verificate 25 de unități de cult, fiind aplicate 52 de sancțiuni cu avertismente. Bisericile au scăpat de amenzi, întrucât controalele au fost efectuate în prima parte a anului, înainte să intre în vigoare noile prevederi legale.

Printre neregulile identificate la biserici se numără: depășirea termenului de valabilitate a verificărilor instalațiilor de protecție împotriva incendiilor, nesepararea stațiilor centralelor termice de restul construcției sau deschiderea ușilor de evacuare în sens invers.

Loviturile de grație au fost date abia spre finalul anului și la început de 2016. Primăria Bistrița s-a trezit că nu mai poate organiza evenimente în cortul din apropiere de Pietonalul Liviu Rebreanu, iar de curând a decis să mute concertele care marchează redeschiderea Casei de Cultură în fața instituție, întrucât e destul de greu controlat numărul de participanți.

 

ISU a început cu cluburile și continuă cu bisericile

De asemenea, unul dintre cluburile de fițe din Bistrița, deschis de curând, a fost amendat cu 50.000 de lei, pentru punerea în funcțiune a obiectivului fără autorizație de securitate la incendii. Pare-se că s-au găsit și cu câteva sute de petrecăreți în plus față de capacitatea declarată a clubului.

Acesta a fost doar începutul. Următoarea pe lista obiectivelor amendate cu peste 10.000 de euro a fost o biserică. Este vorba despre Biserica „Sfântu Ilie”, situată peste Podul Budacului, care a fost amendată contravențional la începutul acestui an cu o amendă de 50.000 de lei, tocmai pentru lipsa autorizației PSI, autorizație care, culmea, nu se poate obține până la finalizarea lucrărilor desfășurate la lăcașul de cult.

Potrivit ISU BN, biserica în cauză nu are obținută autorizația de securitate la incendiu, fapt pentru care a fost aplicată sancțiune contravențională conform prevederilor legale.

Constantin Mileșan, preotul care slujește la biserica cu pricina a refuzat să semneze procesul-verbal, care i-a fost trimis prin poștă, însă, în final a achitat amenda, pe care a și atacat-o în instanță.

„Este aberant… am fost verificat de un reprezentat I.S.U. și m-a înștiințat că amenda este de 50.000 de lei. Am refuzat să semnez procesul-verbal, care mi-a fost trimis prin poștă. Am ales ca în 48 de ore să achit suma de 10.000 de lei, dar mă voi dresa instanței pentru recuperarea banilor… Nu este normal, trebuia să fie o cooperare, o înștiințare prealabilă… în situația mea sunt toate bisericile aflate în construcție, păi ce facem îi amendăm pe toți și închidem bisericile?”, își manifesta preotul Mileșan nemulțumirea în cadrul unui seminar teologic.

Situația bisericilor din județ este destul de complicată, mai ales că multe dintre ele sunt în șantier de ani de zile și nu pot să ceară și să obțină autorizația PSI, care i-ar pune la adăpost. Practic, aceste biserici nu pot fi puse în funcțiune până la obținerea autorizației. Majoritatea însă desfășoară slujbe chiar dacă suntîn șantier.

Bisericile edificate înainte de 1998 nu se supun avizării/autorizării, ele funcționând în forma în care sunt, preoții fiind obligați doar să facă o identificare, evaluare și implementare a riscurilor de incendiu. Autorizarea intervine în momentul în care se fac lucrări de modernizare a bisericii și în cazul celor ridicate după 1998.

 

Protopopul Vidican cere modificarea legislației

La fel de revoltat s-a arătat și protopopul ortodox de Bistrița, Alexandru Vidican, care cere o modificare a legislației, care să scoată bisericile din această „oală”.

„Ar trebui făcută o legislație prin care lăcașurile de cult să nu intre în aceeași categorie cu hotelurile, restaurantele sau discotecile. În Biserică nu se fumează și nu se bea precum în discoteci, în biserică lumea vine trează pentru a se ruga Celui de Sus. Nu ne opunem respectării legii, zilele aceste am angajat un specialist care să se ocupe de întocmirea acestor dosare, avem toată bunăvoința, însă trebuie să fim și ajutați pentru acest lucru, pentru că până acum nu ni s-au cerut aceste documente. Să nu confundăm bisericile cu discotecile”, a susținut Vidican în cadrul aceluiași seminar teologic, la care au fost invitați și reprezentanții ISU Bistrița.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.