Companiile străine extrag din România profituri de 5 mld. euro pe an

93

De când au început investiţiile străine în România la un nivel semnificativ, ieşirile de capital au fost mai mari cu aproape 2 miliarde de euro decât intrările în 2016 şi 2017, arată analiza „Capitalul privat românesc”, ediţia 2018, potrivit flux24.ro

Astfel, veniturile din investiţii directe, care înseamnă profiturile extrase de companiile străine care au investit de-a lungul timpului în România, au fost de 5 mld. euro în 2016, în timp ce participaţiile la capital, adică banii „aduşi” de investitorii străini, au fost de 3,1 mld. euro.

Pe primele 11 luni din 2017, ieşirile de capital au fost de 5,6 miliarde de euro, iar intrările de doar 3,5 miliarde de euro.

Au fost comparate prin aceşti doi indicatori: „venituri din investiţii directe” şi “participaţii la capital” exclusiv fluxurile de intrare prin participaţii la capitalul social, deci un angajament pe termen lung al investitorului străin şi nu un credit care poate fi retras intempestiv, şi ieşirea de investiţii străine prin plata de dividende, adică profitul extras de pe piaţa locală care apasă balanţa contului curent.

Dintr-o dată, România devine în ultimii doi ani o ţară exportatoare de capital net, a­dică ieşirile de investiţii străine, respectiv ex­tra­­­gerile de profit, sunt mai mari decât in­tră­rile de investiţii străine, adică participaţiile la capital. Şi în 2013 s-a mai manifestat acest fenomen, dar la o proporţie mult mai redusă. În acel an, veniturile din investiţii directe au fost de 2,9 mld. euro, cu 200 de milioane de euro mai mari decât participaţiile la capital.

4 COMENTARII

  1. Pai, nu asta ne-am dorit ? Nu asta am facut strigand la Revolutie ( pardon … Palitura de Stat ) … ” Oleeeee….oleeeee… Ceausescu nu mai eeeeee…. Ole…. oleeee…. ! ? Acuma toti nata.raii care urlau atunci pe strazi, cauta pita muceda prin containerele dintre blocuri… zdrentzarosi si cu nadragii rupti in c.ur … de parca s-au luptat cu niste cainii de la o stana … !
    „Oleeeee…. Oleeeee… ! „

  2. Sub masca faptului ca ne fac locuri de munca ( cica) statul asta prost, ii scuteste de tot felul de impozite si taxe, iar pe romanii noastri de „acasa ” , efectiv ii ” ingroapa ” in datorii ! Asa este . „Oleeee… Oleeee… ” !

LĂSAȚI UN MESAJ