Camelia Tabără, inspectorul general al Inspectoratului Judeţean Şcolar Bistriţa-Năsăud, intenţionează să renunţe la funcţie şi să se reîntoarcă la catedră. Decizia Cameliei Tabără pare să fie legată, la o primă vedere de un fost „general” al învăţământului bistriţean, Vasile Negruşeri, căruia i s-ar fi promis o funcţie de conducere în ISJ BN, în schimbul renunţării la calitatea de membru PDL. Profitând de OUG 55/2014, care a permis migraţia aleşilor locali, consilierul judeţean Vasile Negruşeri a devenit „independent”, începând cu luna octombrie, şi face jocurile PSD în legislativul judeţean.

 

Camelia Tabără a cerut de curând Ministerului Educaţiei să fie lăsată să se întoarcă la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, acolo unde este profesor de fizică. Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, decizia Cameliei Tabără de a părăsi funcţia de conducere a ISJ BN a fost una intempestivă, ea neconsultându-se cu conducerea organizaţiei judeţene social-democrate, aspect care ridică unele semne de întrebare printre colegii de partid. Un răspuns clar va da, probabil, după eliberarea sa din funcţie.

 

Îşi vrea înapoi funcţia de director

Potrivit mass-media locale, Camelia Tabără a recunoscut că a înaintat o cere la Ministerul Educaţiei prin care cere să i se aprobe reîntoarcerea sa la catedră.

„Ministerul trebuie să-mi dea ok şi trebuie să mă numească înapoi. În locul meu e o altă colegă şi de-asta nu vreau să agit lucrurile. La noi, pe urmă, lucrurile merg în lanţ. Nu ştiu dacă mă voi întoarce la catedră din ianuarie sau din februarie 2015. Acum e şi perioada aceasta agitată. Mă voi duce în ianuarie la Minister să vedem ce şi cum”, a declarat Tabără, conform Timp Online.

 

O fi altceva la mijloc?

 

În acelaşi timp, Camelia Tabără nu a dat un răspuns clar cu privire la motivul care stă la baza deciziei sale de a părăsi conducerea Inspectoratului Şcolar, mai precis dacă „vinovatul” ar putea fi Vasile Negruşeri despre care se zvoneşte încă din luna octombrie că ar putea fi numit cel puţin inspector general adjunct al ISJ BN.

Parte din apropiaţii Cameliei Tabără susţin că motivul principal ar fi posibila venire în Inspectoratul Şcolar pe o funcţie de conducere a lui Vasile Negruşeri, cu care doamna „general” nu se înţelege sub nicio formă de ceva vreme bună, iar ideea de a conlucra cu acesta nu îi convine absolut deloc. Această variantă nu stă în picioare în totalitate, conform altor persoane din anturajul Cameliei Tabără, care bănuiesc că este cu totul altceva la mijloc, una din posibilităţi fiind aceea că presiunea funcţiei pe care o deţine aceasta este foarte mare.

„Este foarte posibil să îşi fi făcut o analiză a activităţii de până acum care să o fi determinat să reevalueze situaţia. Nu cred că Vasile Negruşeri este motivul. Din câte o cunosc, Camelia Tabără nu este foarte flexibilă, şi poate funcţia a devenit prea grea pentru ea. Probabil a simţit ceva şi preferă să plece de acolo”, susţin surse ale Gazetei de Bistriţa.

 

Negruşeri nu a scăpat nicio oportunitate

Profitând de ordonanţa migraţiei aleşilor locali, consilierul judeţean Vasile Negruşeri s-a debarasat în luna octombrie de haina portocalie pe care a îmbrăcat-o începând cu anul 2009. Până la acel moment a fost membru de frunte al PSD în Bistriţa-Năsăud, formaţiune politică de pe urma căreia a beneficiat de funcţii cheie. Ani buni de zile, Negruşeri a ocupat fotoliul de inspector general şcolar, având grijă ca muritorii de rând din învăţământul bistriţean să execute ordinele partidului pe care îl reprezenta. Aşa se face că la începutul anului 2004, a fost înfiinţată Asociaţia profesorilor social-democraţi în care s-au înscris peste 1.000 de cadre didactice din judeţ. La acea vreme, acţiunea a fost una bine gândită, fiindcă în anul respectiv urmau două rânduri de alegeri – locale şi parlamentarele împreună cu prezidenţialele. Numai că aşa cum spune o vorbă din popor – calculele de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, nici pesediştilor nu le-a ieşit manevra, în 2004 pierzând puterea cu brio.

Au venit zile nu prea bune pentru Vasile Negruşeri, între 2004 – 2008 fiind nevoit să se mulţumească doar cu mandatul de consilier judeţean. La alegerile locale din 2008 a mai prins un mandat de consilier judeţean, însă în toamna acelui an s-a produs o ruptură între Vasile Negruşeri şi conducerea social-democraţilor din Bistriţa-Năsăud. Potrivit comentariilor din culisele partidului condus de Radu Moldovan, Vasile Negruşeri şi-a dorit foarte mult să candideze pentru un mandat de parlamentar într-unul din colegiile din judeţ. Aceeaşi poveste a fost şi în cazul lui Vasile Marc, un alt membru al PSD la acea vreme, care ulterior a părăsit partidul pentru PDL.

Una peste alta, simţind că lucrurile nu merg în direcţia dorită, Vasile Negruşeri s-a pus bine cu şeful de atunci al CJ BN – Liviu Rusu – astfel că în ianuarie 2009 a fost ales vicepreşedinte al administraţiei judeţene. Nu a stat foarte mult în funcţie, din cauză că foştii săi colegi din PSD au cerut încetarea mandatului de consilier judeţean, atât pentru Vasile Negruşeri, dar şi pentru Vasile Marc.

Democrat-liberalii nu i-au lăsat pe cei doi de izbelişte, fiindcă nu după mult timp Vasile Marc a ajuns inspector general şcolar, iar Vasile Negruşeri, după un scurt periplu pe la Cancelaria Instituţiei Prefectului, a aterizat în fotoliul de administrator al judeţului, special înfiinţată pentru el, unde a stat bine mersi până în vara lui 2012. Între timp, Vasile Negruşeri a ajuns unul dintre personajele cu influenţă în organizaţia condusă în Bistriţa-Năsăud de Ioan Oltean, liderul democrat-liberal având în ultima vreme mare încredere în fostul pesedist. Drept urmare a figurat pe lista de consilieri judeţeni a PDL, astfel că în urma alegerilor locale din 2012 prinde un nou mandat de ales judeţean.

Însă cum puterea s-a schimbat din 2012 încoace, PSD dominând judeţul şi ţara, Vasile Negruşeri a început să devină nostalgic după vremurile în care făcea parte dintre social-democraţi, cu atât mai mult cu cât în afara mandatului său de consilier judeţean nu a mai prins nicio funcţie importantă. Ordonanţa migraţiei politice i-a deschis însă oportunităţi nesperate, cu atât mai mult cu cât majoritatea consilierilor lui Radu Moldovan din CJ BN era pe muchie de cuţit. Şi cum în politică, precum în tenis contează doar avantajul ori avantajele, şi Vasile Negruşeri şi-a făcut oarecare calcule. De la PDL nu mai avea nimic de câştigat, el având de altfel şi experienţa celor patru ani din PSD, între 2004 – 2008, când a stat pe tuşă. „Filmul” începuse să se repete, fiindcă timp de doi ani, din 2012, a trebuit să sufere în tăcere. Târâş-grăpiş, însă, a început să facă din nou jocurile PSD în Consiliul Judeţean. După demisia din PDL, Vasile Negruşeri a ales, vezi – Doamne, independenţa, asta ca să nu dea prost pentru el, dar şi pentru Radu Moldovan pe care l-a trădat în 2008.

 

Negruşeri, invocat prea des! De unde nu-i foc, nu iese fum

Cum liberalii au plecat de la guvernare la începutul anului, în luna septembrie a fost zburat din funcţia de adjunct al ISJ BN, Mihai Mureşan. Acesta a fost însă îndepărtat din funcţie doar după ce i s-au făcut oferte insistente pentru a se înscrie, fie în PLR, fie în PSD. Cum Mureşan a preferat să rămână în PNL, brusc cei din Ministerul Educaţiei au constatat că îi încetase mandatul de inspector general adjunct. Culmea, nu a fost şi cazul inspectorului general şcolar Camelia Tabără, care şi ea deţine funcţia de inspector general şcolar tot cu mandat. Dar domnia sa are o calitate importantă: este membru PSD!

Începând cu 1 septembrie, funcţia de inspector general adjunct a fost preluată de Balázs Dénes, membru al UDMR, omul despre care se spune că a avut grijă să îl sape pe Mihai Mureşan cât acesta a fost secundul Cameliei Tabără.

Însă imediat după ce a fost numit ca adjunct în ISJ a început şi bursa zvonurilor despre iminenta schimbarea lui Balázs Dénes… cu Vasile Negruşeri. Zvonurile au devenit şi mai puternice odată cu plecarea din rândul democrat-liberalilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.