În ultimele săptămâni, Gazeta de Bistriţa a derulat două sondaje de opinie pentru a afla care este cel mai activi deputat sau senator din judeţ. De asemenea, respondenţii au avut oportunitatea de a alege varianta „niciunul” şi mare ne-a fost mirarea cât de multe persoane au ales-o. Astfel că, la alegerile din toamnă bistriţenii vor alege răul „mai puţin rău”.

Exceptând faptul că atât la deputaţi cât şi la senatorii din Bistriţa, publicul s-a arătat nemulţumit de activitatea acestora în ultimii trei ani, adică de la începutul mandatului încoace, totuşi există o ordine în care câţiva dintre aceşti politicieni încă se bucură de încrederea electoratului.

 

Deputatul campion: Doina Pană

Peste jumătate din votanţi au ales la întrebarea „Care consideraţi că sunt cei mai activi deputaţi bistriţeni ?” varianta „niciunul”. Însă 19% din respondenţi au ales-o pe Doina Pană.

Fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană, anunţa în 2014 faptul că sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale urma să fie testat în toată ţara din 21 septembrie şi implementat din 8 octombrie, iar populaţia nu ar fi afectată în exploatarea lemnului pentru uz casnic.

Zis şi făcut. În urmă cu doi an a luat naştere sistemul ce a primit denumirea de „Radarul Pădurilor”. Acest soft, conţinea o bază uriaşi în care era raportata situaţia pădurilor în timp real. Iniţial, până la data de 5 a următoarei luni, agenţii economici şi exploatatori trebuiau să raporteze activitatea.

Clasamentul este urmat de Ioan Oltean, deputatul liberal, ce a fost votat de 13% din cei chestionaţi. Pe ultimele două locuri s-au situatNechita Stelian Dolha şiVasile-Daniel Suciu care au obţinut 10% din voturi, respectiv 6 %.

Cunoscut mai nou ca fiind singurul deputat ce declara că „nu îi este frică de Beciul Domnesc” în momentul în care se afla la un pas de arest preventiv, Ioan Oltean nu este codaş în ceea ce priveşte simpatia bistriţenilor.

Deputatul PNL Ioan Oltean a propus, printr-un proiect de lege, organizarea, trimestrial, în consiliile locale de sesiuni de întrebări orale în care consilierii vor putea, timp de o oră, să pună întrebări primarilor şi viceprimarilor pe teme de actualitate locală.

Proiectul depus de Oltean modifică, în acest sens, statutul aleşilor locali.

Potrivit proiectului, consiliile locale ale localităţilor cu peste 5.000 de locuitori vor fi obligate să organizeze trimestrial o sesiune de întrebări orale pe teme de actualitate locală. Întrebările vor fi adresate exclusiv primarului şi viceprimarilor de către consilierii locali, numărul de întrebări fiind în funcţie de proporţia partidelor reprezentate politic în consiliu. Întrebările vor fi adresate de opoziţie şi putere în mod alternativ, iar debutul va se va face prin tragere la sorţi.

 

DOLHA

Dolha preocupat de alegerile locale

Surse din interiorul partidului susţin că Dolha va candida pentru un nou mandat. Ultima sa declaraţie politică face referiri doar la alegerile locale.

„Trebuie să ne mişcăm foarte repede şi să găsim, acolo unde nu îi avem încă, pe cei cu care vom intra în campania electorală pentru locale. Avem 13 primari, dar pentru a câştiga alegerile la consiliul judeţean, trebuie să ne impunem primari în alte 15 primării. Este o misiune grea, dar nu imposibilă”, a declarat Stelian Dolha, co-preşedintele PNL BN, potrivit Pro Politica.

Noul secretar general al PNL, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a fost prezent săptămâna trecută la Bistriţa. După întâlnirea lui Ilie Bolojan cu Alin Seserman, Dorin Dobra sau cu alţi lideri locali, secretarul general al PNL s-a întâlnit la Complexul Metropolis cu fostul preşedinte şi deputat liberal Ioan Turc. La discuţii au luat parte primarii Ioan Moniţa (Romuli), Dumitru Tomşa (Urmeniş), viceprimarul Năsăudului, Niculae Găitan, dar şi încă câţiva liberali.

 

Cristian Florian

Din trei, Florian e alesul

La senatori, situaţia este similară. Bistriţenii au ales şi în cadrul acestui chestionar ce întreba ”Care dintre senatorii bistriţeni consideraţi că v-au reprezentat interesele?” varianta „Niciunul”.

ÎnsăCristian Florianeste a doua variantă populară. El a obţinut 19% din voturi.

De altfel acesta se poate lăuda cu câteva proiecte de hotărâre gândite pentru comunitatea bistriţeană şi în general pentru români.

Imediat după acesta, Ioan Deneş a fost ales de 10% din respondenţi, iar codaşul la activitate este Dorin Dobra.

Cu toate astea, Florian declară că nu este bătută în cuie o nouă candidatură la Parlament şi că s-ar putea să apară şi pe liste la locale.

„Mandatul meu se încheie la sfârşitul acestui an, fac politică PNL în judeţ. Deocamdată stabilim intenţia candidaţilor la alegerile locale şi nu se discută de cele parlamentare. Avem colegi peste tot la alegerile din vară iar dacă va fi nevoie voi candida şi pe acele liste. La capitolul realizări, consider că acelea ar trebui să le deţină cei de la guvernare. Ca senator am militat pentru mai multeproiecte de hotărâre şi am avut iniţiative de reglementări până şi în sistemul banca, unde am cerut ca trezoreriile să aibă un sistem bancar modern similar cu cel al unei entităţi bancare. Adică, cu alte cuvinte trezoreria să furnizeze şi servicii online deoarece ar reduce costurile de deplasare a primarilor şi a reprezentanţilor politici din unităţile administrativ-teritoriale ale ţării. Un alt exemplu este cel prin care am dorit ca partea de online a Monitorului Oficial să fie gratuită pentru populaţie. În primul rând cetăţeanul e obligat să citească legea din ţara care trece. El plăteşte prin taxe şi impozite existenţa unui aparat ce face legi şi nu vad de ce ar trebui sa plătească şi un abonament la Monitorul Oficial pentru a le consulta.

Mai am un proiect de lege prin care cetăţenii români decedaţi în străinătate şi ale căror familii nu au posibilitate să îi aducă în ţară, să îi înmormânteze, să primească sprijin de la Statul Român. De altfel, românii ce au plecat dincolo au trimis bani aici, susţinând o parte din venitul bugetul”, declară senatorul liberal Cristian Florian.

 

Parlamentarele nu sunt tocmai departe

În contextul în care, toamna anului 2016 reprezintă alegeri parlamentare, clasamentele nu stau favorabil pentru niciunul dintre parlamentarii bistriţeni. De altfel, din cele două sondaje de opinie se deduce faptul că electoratul nu s-a simţit „reprezentat” în instituţia de conducere a Statului Român: Parlamentul României.

Desigur, există şi variata ca niciunul dintre cei ce se află în mandat, să nu mai candideze în toamnă, însă, cert este că pentru a capta alegerea publicului politicienii au nevoie de o schimbare a strategiei şi de „noi promisiuni electorale”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.