Rezolvarea poliției bistrițene pentru cazurile complexe pare să fie „autor necunoscut”. Nu puține sunt cazurile care au fost lăsate în aer, pentru că poliția, dar nici procurorii nu au niciun suspect sau nicio probă. Să fie oare infracțiunile comise în Bistrița-Năsăud perfecte sau oamenii legii mai au de învățat?

 

Cazurile complexe din Bistrița-Năsăud par să nu mai aibă rezolvare. Câte astfel de cazuri au fost lăsate în aer? Nu se știe, pentru că Inspectoratul de Poliție Județean Bistriţa-Năsăud nu a făcut public numărul AN-urilor înregistrate anul trecut, nici măcar în bilanțul anual.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri care a rămas în aer de este seria de jafuri din Năsăud, Bistrița, Telciu și Salva. Incidentele s-au petrecut în toamna anului 2014, iar polițiștii nu au reușit să lege nici la această oră pe nimeni de aceste incidente.

Jafurile au avut loc în perioada 20-24 septembrie 2014, hoții sustrăgând diferite sume de bani și bijuterii din şase locuințe, situate în Bistrița, Năsăud, Salva și Telciu. Prejudiciul oficial anunțat atunci ajungea la 372.000 de lei. Atunci a fost prădată inclusiv pescăria de la Fiad.

Dacă în aceste cazuri hoții au acționat când proprietarii nu erau acasă, în dimineața zilei de 24 septembrie, între orele 3:00 și 4:00, patronul unei păstrăvării private din Romuli, Gabriel Rus, a fost tâlhărit chiar în mijlocul drumului.

Omul se îndrepta spre Bistrița, iar între localitățile Romuli și Fiad, pe DN17 C, câțiva indivizi înarmați și cu cagule pe față l-au oprit și i-au furat ci 20.000 de lei pe care îi avea asupra sa, după care s-au făcut nevăzuți.

Și în cazul jafurilor din locuințe hoții s-au dovedit a fi foarte bine organizați. Unul sau doi intrau în case și luau obiecte de valoare, de obicei bijuterii și bani, care puteau fi valorificate fără a lăsa urme, unul supraveghea casa din afară, iar altul era pe urmele proprietarilor, pentru a se asigura că nu se întorc până la finalizarea operațiunii. Hoții acționau de regulă la pont, ajungând doar în casele unor oameni de afaceri, care, culmea țineau și sume importante de bani în locuință.

Printre cei păgubiți atunci s-au numărat administratorul Păstrăvăriei Fiad, care își ținea acolo și banii personali. Seiful unității a fost luat pe sus de hoți, asta deși păstrăvăria avea paznic.

În 8 octombrie, la două săptămâni de la jaf, poliția a efectuat 15 percheziții pe raza județului. Deși au fost mobilizați în jur de 70 de polițiști pentru această operațiune, poliția tot nu a reținut atunci pe nimeni. Nici la această dată nu pare să se știe cine este în spatele acestor jafuri desprinse parcă din filme.

 

Femeie lăsată aproape în comă în plină stradă: o fi sau nu agresiune?!

La finalul lunii mai, o contabilă de 51 de ani din Bistrița este atacată, în stradă, la doi pași de casa sa. Totul s-a întâmplat la ora 24:00, când femeia se îndrepta spre casă de la muncă.

La doi pași de casă, femeia este atacată. Aceasta a fost lovită în zona capului și a rămas fără geanta pe care o avea asupra sa. Femeia a fost găsită o oră mai târziu, de proprietarul unui magazin non-stop din zonă.

Contabila era semi-conștientă și confuză, ajungând în stare gravă la spitalul județean de urgență Bistrița și mai apoi la o clinică de specialitate din Târgu Mureș.

Deși urmele pe care femeia le avea pe corp indicau clar o agresiune, iar absența poșetei nu făcea altceva decât să întărească acest lucru, poliția avea dubii: oare să trateze cazul ca o agresiune sau un accident?! Nici în acest caz încă nu a fost reținută și nici măcar identificată nicio persoană.

În zonă nu sunt camere de supraveghere, iar femeia nu poate să dea niciun indiciu despre agresor, asta pentru că era cu spatele la persoana în cauză când a atacat-o.

hotul de la raifeissen

Jaful de bancă „perfect” s-a petrecut la Bistrița

Ultimul incident cu șanse de a intra pe lista jafurilor cu autor necunoscut este cel petrecut săptămâna trecută chiar în centrul Bistriței. Marți dimineața, într-o zonă extrem de aglomerată din Bistrița, zona Han, un individ intră într-o agenție Raiffeisen Bank stă câteva secunde la coadă, după care scoate un pistol, le spune celor prezenți că este un jaf și pune arma la capul uneia dintre casierițe.

Individul îi cere acesteia să pună toți banii din casierie într-un rucsac pe care-l avea asupra sa. În nici un minut de la intrarea în bancă, individul se face nevăzut. Paguba produsă este de nici 20.000 de lei.

Hoțul viza o sumă mult mai mare, doar că a avut mici probleme de sincronizare. Autoturismul de transport valori care trebuia să alimenteze banca a întârziat vreo jumătate de oră, ajungând după producerea jafului.

Banca în cauză a pus la dispoziția polițiștilor imaginile de pe camerele de supraveghere în mai puțin de o oră. Cu imaginile cu hoțul în buzunar, polițiștii în loc să le dea presei și să ceară ajutorul populației le țin pentru ei până la ora 20:00, când hoțul putea fi deja în altă țară.

În cursul serii de marți, un individ este reținut la Vama Siret din Suceava și adus la Bistrița pentru audieri. Asupra bărbatului, care voia să treacă granița în Ucraina, s-a găsit o sumă de bani.

Se pare că bărbatul a fost eliberat o zi mai târziu, polițiștii nereușind să îl lege de jaful de la Bistrița.

Fără nicio pistă clară, poliția tot nu cere ajutorul populației, asta deși are și tehnică și, culmea, și specialiști în domeniu. În 2013, Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud își școlea un om în portrete robot.

Cursul era susținut de Lois Gibson de la poliția din Texas. Acesta este considerat cel mai bun în domeniu, intrând chiar în cartea recordurilor, după ce a obținut performanța de a realiza portrete robot care au dus la prinderea a peste 1200 de infractori.

Cu această ocazie, Inspectoratul de Poliție Județean a primit și un laptop și o tabletă grafică cu softuri speciale de editare, pe care polițistul în cauză a și învățat să le folosească.

În acea perioadă, poliția bistrițeană se și lăuda că tehnica și angajatul respectiv vor duce la prinderea infractorilor. Tehnica respectivă ar fi trebuit să îi ajute pe polițiști să îmbunătățească imaginile prelucrate de pe camerele de supraveghere, dar și fotografiile neclare. Ei bine, poliția nu considerat necesară folosirea acestei tehnici și a specialistului în portrete robot în acest caz…

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. degeaba face scoala de politis si ce fel de scoala mai fac ca sa ajung politis ca politia din bistrita no fost in stare sa prinda un hot de la banca Raiffeisen Bank pana la urma nici nu lo prins din pacate. politia din bistrita asteapta sa le vina salarii grosolane ma refer de la mic la mare comandant sefi superior

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.