Doi ani plini au trecut de când Mircea Romocea a fost ales primar al oraşului Năsăud, iar aspectul oraşului a rămas în proporţie de 99% acelaşi. Străzi pline de gropi, acum peticite, trotuare pline şi ele de gropi şi neasfaltate de mai bine de 20 de ani, mizerie cât încape.

Este foarte adevărat că promisiunile nu au fost numeroase, Mircea Romocea prezentându-se în faţa năsăudenilor, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012, cu 10 proiecte pe care ar fi urmat să le realizeze în cei patru ani de mandat dacă va fi ales. Şi a fost ales, nu fiindcă năsăudenii au crezut foarte mult în promisiunile sale, ci mai mult fiindcă s-a dorit o schimbare. Numai că de la vorbe până la fapte este un pas foarte mare de făcut, dacă nu mai mulţi.

 

Foarte mulţi dintre alegătorii din Năsăud au întrevăzut o posibilitate de schimbare în administraţia locală atunci şi social-democraţii l-au anunţat drept candidat pentru funcţia de primar al oraşului pe Mircea Romocea. La doi ani însă de la alegerile din 2012, mulţi dintre cei care au pus ştampila pe buletinul de vot în dreptul numelui lui Mircea Romocea se declară total nemulţumiţi şi foarte dezamăgiţi. Singura mare sa realizare mare este reabilitarea sediului primăriei, în care s-au investit circa două milioane lei, din care jumătate au fost primiţi de la Guvernul României, cealaltă jumătate provenind de la bugetul local. S-ar mai putea adăuga reabilitarea Casei de Cultură din Năsăud, însă aici lucrările nu sunt încă finalizate. Dar să vedem care sunt proiectele cu care a venit în faţa năsăudenilor, Mircea Romocea, şi ce a reuşit să realizeze în prima jumătate a mandatului său de primar al Năsăudului.

 

Prima promisiune

„Reabilitarea infrastructurii, a străzilor şi trotuarelor, corelat cu refacerea reţelei de apă şi canalizare acolo unde se impune, concomitent cu demararea tuturor demersurilor către Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România, (CNADR), şi către Administraţia Naţională a Drumurilor, Regionala Cluj, pentru reabilitarea integrală a arterei stradale principale , care traversează oraşul, corespunzător Bulevardului Grănicerilor şi străzii George Coşbuc”.

Realizări: În majoritate covârşitoare discutăm despre lucrări de reparaţii ale străzilor din oraş, mai pe şleau spus: PETICIRI. Mici lucrări s-au derulat pe strada Găgi, stradă care duce spre cabana pe care primarul o are în zona Dealul Cucului, cum este cunoscută de năsăudeni, cabană care potrivit unor surse ar figura pe numele fiului său. Potrivit surselor noastre, va începe curând modernizarea, pe circa 200 de metri, a străzii Emil Rebreanu, deşi iniţial consilierii locali au aprobat în iarna anului trecut modernizarea a 550 m pentru care administraţia locală a estimat că ar fi nevoie de circa 985.000 lei. În urmă cu aproximativ două luni, atât lungimea pe care s-ar interveni cu lucrări de modernizare, cât şi suma au fost micşorate, motivele fiind nu foarte clare.

O stradă neluată în seamă de primarul Mircea Romocea şi care poate fi considerată cea mai urâtă întrucât numai în cătune mai poate fi întâlnit aşa ceva, este str. Valea Caselor, care se întinde de o parte şi de alta a pârâului care poartă acelaşi nume, şi care taie oraşul în două. Pe partea dreaptă a străzii cu pricina, pe când la cârma Primăriei Năsăud se afla Dumitru Mureşan, a fost introdusă reţeaua de canalizare, lucrările fiind finalizate cu puţin timp înainte de finalizarea mandatului acestuia. În mod normal, ar fi urmat lucrări de reabilitare şi modernizare a străzii – carosabil şi trotuare, însă… pauză. De doi ani încoace pe strada respectivă nu s-a schimbat nimic, fiindcă, potrivit surselor noastre, administraţia locală nu găseşte resursele financiare necesare.

Asta în ceea ce priveşte carosabilul, fiindcă de trotuarele din oraş nu s-a atins mai deloc. Excepţie str. George Coşbuc şi parte din Bulevardul Grănicerilor, unde trotuarele au fost pavate. Proiectul a fost început în mandatul fostului primar Dumitru Mureşan, însă lucrările au fost finalizate în primele luni de mandat ale lui Mircea Romocea.

În rest, trotuarele, indiferent că ne referim la cele din plin centru al Năsăudului sau la cele de pe străzile secundare, sunt pline de cratere, fiindcă nici măcar peticite nu au mai fost de mulţi, mulţi ani. Primarul Romocea nu a uitat însă de trotuarele de pe strada pe care domnia sa îşi are locuinţa. La finele anului trecut, consilierii locali năsăudeni au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea trotuarelor de pe str. Mihai Eminescu, în lungime totală de 820 m. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 850.110 lei (188.913 euro).

Tot la capitolul infrastructură putem introduce, cu indulgenţă, realizarea unui parking auto cu peste 40 de locuri în imediata vecinătate a Palatului de Justiţie din Năsăud, în locul unui loc de joacă pentru copii, care va fi mutat la câţiva metri distanţă în incinta stadionului.

 

A doua promisiune

„Implementarea unui program de curăţenie exigent, prin achiziţionarea unor utilaje specializate precum şi responsabilizarea atribuţiilor.

Redimensionarea spaţiilor verzi, şi eficientizarea activităţii serei oraşului, astfel încât aceasta să producă masa vegetală, respectiv plante ornamentale şi arbuşti, necesară întreţinerii şi extinderii zonelor verzi, şi în excedent”.

Realizări: Utilajul a fost achiziţionat, însă curăţenia de pe raza oraşului lasă foarte mult de dorit.

Cât despre redimensionarea spaţiilor verzi, şi aici putem să spunem că nu s-a întâmplat nimic, deci zero barat. Mai mult decât atât, serele oraşului funcţionează târâş-grăpiş, întrucât costurile de întreţinere sunt foarte mari. Drept urmare, în acest moment nu se poate discuta despre producţia de masă vegetală în excedent.

 

A treia promisiune

„Renegocierea Contractelor cu furnizorii de utilităţi: apă, canal şi gaz metan, şi stabilirea unor clauze contractuale, care să reflecte preţul corect al acestor utilităţi, corelat cu preţul mediu al acestora la nivel naţional”.

Realizări: Nu s-a schimbat nimic, năsăudenii plătesc chiar mai mult pentru utilităţi.

 

A patra promisiune

„Optimizarea relaţiei dintre Instituţia Primăriei, şi instituţiile de menţinere a ordinii publice, la nivel local, respectiv, Poliţia şi Jandarmeria şi constituirea Corpului Poliţiei locale, în vederea creşterii protecţiei şi siguranţei cetăţeanului”.

Realizări: Concret nu se vede mare lucru, având în vedere că Năsăudul este, totuşi, un oraş destul de liniştit din punct de vedere infracţional. Astfel că, poliţiştii stau mai departe liniştiţi în sediu, fără a avea vreun stres.

 

A cincea promisiune

„Identificarea unor soluţii concrete, cu scopul de a crea noi locuri de muncă, prin a pune bazele unui Parc industrial , în care Comunitatea Locală oferă investitorilor toate facilităţile necesare . Avem în vedere acordarea unor facilităţi fiscale, de ordin local, agenţilor economici care vor face angajări , şi atragerea unor societăţi comerciale prospere, din zonele limitrofe, cu posibilitatea colectării taxelor şi impozitelor aferente”.

Realizări: Zero parc industrial, nici măcar intenţia de a fi întocmit vreun proiect cu privire la un astfel de obiectiv! Mai mult decât atât, administraţia locală nu dispune de o suprafaţă de teren care să se preteze pentru construirea unui parc industrial în Năsăud.

 

A şasea promisiune

„Accesarea cu prioritate a fondurilor europene. Sprijinirea şi încurajarea producătorilor agricoli individuali”.

Realizări: Deocamdată, primarul Mircea Romocea se poate lăuda doar cu proiectul cu privire la reabilitarea policlinicii din oraş, proiect întocmit şi depus spre finanţare de fostul edil al oraşului, Dumitru Mureşan. Finanţarea a fost aprobată în primele luni de mandat ale lui Mircea Romocea.

 

A şaptea promisiune

„Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe , utilizând resurse financiare guvernamentale ca şi reabilitarea integrală a căilor de comunicaţie din cartierul de blocuri al oraşului”.

Realizări: În cartierul de blocuri al oraşului Năsăud nimic nu este schimbat, prima impresie fiind aceea că te afli într-un ghetou. Asta mai ales din cauza garajelor şi lemnăriilor construite de locatarii din zonă, pentru a căror demolare consilierii locali au aprobat recent un proiect de hotărâre. Nu s-a pus în aplicare fiindcă, deh, a fost campanie electorală, iar alegătorii nu trebuie supăraţi în momente critice.

Cât despre reabilitarea termică a blocurilor primarul Mircea Romocea nu a dat de ştire că face demersuri pentru obţinerea de fonduri din resurse guvernamentale, nici măcar despre demararea unui astfel de proiect. În ceea ce priveşte căile de comunicaţie, acestea arată ca şi cele din restul oraşului, vai de mama lor.

 

A opta promisiune

„Demararea unor investiţii, prin care să creştem numărul spaţiilor de şcolarizare : săli de clasă, laboratoare, cabinete şcolare la unităţile de învăţământ preuniversitar, modernizarea infrastructurii Spitalului Orăşenesc , ca şi reabilitarea termică a imobilelor care deservesc aceste instituţii”.

Realizări: Spaţiile de şcolarizare sunt aceleaşi, nimic în plus, asta ca să nu mai discutăm despre populaţia şcolară în descreştere, şi nu numai în Năsăud.

În ce priveşte infrastructura Spitalului Orăşenesc Năsăud, aici putem contabiliza doar proiectul mai sus amintit cu privire la policlinică. În rest, spitalul se zbate într-o sărăcie cruntă, cu datorii de peste 200.000 de lei în acest moment, fără medici specialişti suficienţi. Mai mult decât atât, nu ar fi exclus ca această instituţie să fie transformată într-un centru multifuncţional. Despre reabilitare termică a imobilelor care deservesc aceste instituţii – şcoli, respectiv spital – în cei doi ani de mandat care au trecut, primarul Romocea nu a adus în discuţie un astfel de subiect.

 

A noua promisiune

„Identificarea unor soluţii concrete, de către Instituţia Primăriei şi Consiliul local, în vederea sprijinirii şi întrajutorării categoriilor sociale defavorizate, cum ar fi : copii orfani, persoane în vârstă rămase singure, precum şi înfiinţarea unui Club al pensionarilor, ca şi încurajarea programelor de voluntariat”.

Realizări: A retras Asociaţiei „Lacrima” Năsăud, respectiv Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) „Lacrima” Bistriţa, dreptul de administrare a unui apartament pus la dispoziţie de fosta administraţie a oraşului în urmă cu aproximativ 10 ani. Apartamentul cu pricina, primarul Mircea Romocea a intenţionat să îl închirieze unui medic specialist din cadrul Spitalului Orăşenesc Năsăud. Consilierii locali au respins proiectul de hotărâre care statua evacuarea copiilor cu dizabilităţi de la „Lacrima” Năsăud şi au găsit o altă soluţie pentru cazarea medicului. Deocamdată apartamentul este încă utilizat de cei de la „Lacrima”, însă dreptul de administrare a spaţiului este în continuare suspendat.

 

A zecea promisiune

„Construirea unui complex de agrement, în parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la o mie de locuri , Primăria şi Consiliul local, punând la dispoziţie terenul şi utilităţile aferente, iar compania privată, realizând investiţia”.

Realizări: Un efort deosebit depus de Mircea Romocea pentru a-i convinge pe aleşii locali să aprobe achiziţionarea unei suprafeţe de teren al cărui proprietar a devenit amicul său Ionel Horj. Asupra acestui subiect nu insistăm foarte mult, întrucât Gazeta de Bistriţa a relatat în mai multe rânduri despre această afacere.

nasaud 3 nasaud 2 Nasaud 1

1 COMENTARIU

  1. toti politicienii sunt la fel, doar ca unii nu se mai sinchisesc sa se ascunda. intra pe comisarul.ro si citeste ce calcule au si cat de bine este pus al punct sistemul mafiot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.