Problemele Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud sunt departe de final. Cu datorii de sute de mii de lei şi fără un ajutor concret din partea autorităţilor locale şi judeţene, în condiţiile noului contract cadru care va fi aplicat începând cu 1 iulie, spitalului din Năsăud îi va fi tot mai greu să se menţină pe linia de plutire. Camelia Ilişuan, preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud lasă să se înţeleagă că viitorul spitalului năsăudean nu este deloc roz mai ales în noile condiţii, acuzând în acelaşi timp prostul management. De cealaltă parte, managerul unităţii spitaliceşti din Năsăud spune că va lupta pentru instituţia pe care o conduce.

Anul 2014 a început cum nu se poate mai rău pentru Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud, instituţia având circa 400.000 de lei datorii, din care jumătate erau peste termenul de scadenţă.

 

Ilişuan despre spitalul din Năsăud: Nu au mişcat nimic!

În condiţiile noului contract cadru care va fi semnat până la finele acestei luni şi care va fi aplicat începând cu 1 iulie, conducerea CJAS Bistriţa-Năsăud susţine că spitalului din Năsăud nu îi va fi foarte uşor să se descurce, cu atât mai mult cu cât nu sunt medici specialişti, iar aparatura performantă lipseşte.

„Sincer vă spun am mari îndoieli pentru că nu au mişcat nimic din toate lucrurile pe care le-am discutat cu ei şi pot să vă spun pe anul trecut cum stau ei faţă de celelalte spitale ca indice de complexitate a cazurilor. Este un indice mediu pe întreg anul trecut. La Spitalul Judeţean, acest indice este la 1,0676, la Beclean – 0,8119, la Sanovil – 0,9568 şi Năsăudul – 0,7908. Este cel mai mic indice, sub 0,8. Nu ştiu dacă vor putea să se descurce în noile condiţii. Specialişti nu au, nu vin.

Nu este apanajul nostru să facem management şi organizare acolo. Dânşii sunt sub autoritate locală”, spune Camelia Ilişuan, preşedintele CJAS BN. Ea mai susţine că a purtat discuţii cu primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, şi s-au dat sfaturi încă de la începutul acestui an, însă nu s-a făcut nimic.

 

„Noi am discutat şi cu primarul de acolo, i-am spus ce ar trebui făcut. Am înţeles că abia a fost organizat concursul de manager. Noi le-am dat o grămadă de sfaturi încă din ianuarie. Suntem la jumătatea anului şi nu au mişcat nimic. Noi nu îi putem obliga să facă nimic. Putem contracta serviciile pe care ni le oferă. Ce nu ne oferă, nu au condiţii, nu ne demonstrează că au condiţii să execute serviciile respective, nu le contractăm. Vor primi bani pentru cât oferă”, a precizat Ilişuan.

Preşedintele CJAS BN spune că interesul nu este acela de a închide spitalul din Năsăud, dar acesta ar putea fi transformat într-un centru multifuncţional întrucât nu este nevoi de linii de gardă, care în prezent oricum sunt asigurate prin telefon de medici.

„Interesul nostru nu este să se închidă acolo (n. r. – spitalul din Năsăud), fiindcă reprezintă o zonă pentru care nu avem alte soluţii. În zonă nu avem nimic, nici măcar un centru de permanenţă, nu ave o policlinică, nu avem nimic. Şi este o zonă de 70.000 – 80.000 de oameni, care undeva trebuie să meargă. Ei pot face altceva. Nu e musai să se numească Spitalul Năsăud. Poate fi centru multifuncţional, cabinete medicale. Nu au nevoie acolo de linii de gardă. Ei plătesc acolo medici care de fapt au domiciliul la Dej. Păi, ăia fac ei de gardă? Fac prin telefon. Nu oferă servicii. Nu au terapie intensivă, nu au anestezist, nu au nimic. Ar putea să se transforme într-un centru multifuncţional, ar putea să ofere servicii într-o anumită limită, iar ce nu pot oferi să trimită la Spitalul Judeţean de Urgenţă ceea ce fac şi acum. Ei plătesc acolo nişte oameni care, cică, ar trebui să le rezolve”, a spus Ilişuan.

 

Cum se poate îmbunătăţi activitatea spitalului

De cealaltă parte, managerul spitalului din Năsăud, dr. Adrian George, susţine că în primul trimestru al acestui an indicele de complexitate a crescut la 0,88, însă situaţia nu este îmbunătăţită.

„La spitalele de categoria a IV-a, aşa cum este şi spitalul din Năsăud – spitale orăşeneşti – indicele maxim este de 0,90. Nu poţi să faci mai mult, numai dacă minţi, aici e problema. Nu ai investigaţiile respective şi aparatura, dacă nu le ai nu ai cum să creşti indicele, eventual numai din diagnostic. Datorii mai avem încă aproximativ 200.00 de lei. Nu ne putem scăpa de datorii numai dacă le-am plăti pe toate odată, aşa datoriile pe care le plătim acum apar din nou fiindcă trebuie să facem noi comenzi pentru medicamente şi materiale sanitare”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Adrian George. 

Cât despre sfaturile date de Camelia Ilişuan, managerul spitalului năsăudean susţine că el personal nu a primit vreunul, dar nici din partea primarului Romocea.

„La mine, ea nu a venit cu niciun sfat. Nu ştiu dacă a vorbit cu primarul, dar el nu a venit să îmi spună ceva”, a spus dr. Adrian George.

 

Acesta mai spune că va fi nevoit să facă nişte mişcări pentru îmbunătăţirea activităţii spitalului, însă deocamdată este împiedicat de faptul că proiectul care vizează reabilitarea şi dotarea ambulatoriului de specialitate (policlinica) înaintează cu greutate din cauza contestaţiilor depuse la licitaţia care vizează asigurarea dotării cu mobilier şi echipamentele medicale.

„La policlinică mai sunt de executat câteva lucrări şi nu este gata licitaţia pentru mobilier şi echipamente medicale. Au fost probleme aici fiindcă din câte ştiu s-a anulat licitaţia fiindcă ar fi fost ceva contestaţii (n. r. – o primă licitaţie în vederea achiziţionării de echipamente medicale şi mobilier a fost organizată în noiembrie 2013, însă din cauza depunerii unor oferte inacceptabile/neconforme, potrivit menţiunii existente pe SEAP, aceasta a fost anulată). Nu ştiu foarte multe despre acest lucru, fiindcă primăria se ocupă. Deocamdată medicii care lucrează în policlinică au cabinetele mutate în incinta spitalului, acolo unde am avut spaţii libere pe secţii, în aşa fel încât să nu deranjeze activitatea din spital. Ne vom descurca, deşi va fi greu fiindcă noi fiind spital de categoria a IV-a vom primi de acum încolo cu 15% mai puţin. ”, a mai spus managerul spitalului năsăudean.

dr. adrian george 1

2 COMENTARII

  1. In spitalul din Nasaud exista linii de garda.Nu inteleg de ce nicio autoritate locala sau judeteana nu este interesata sa ajute acest spital care supravietuieste cu greu.Este foarte usor sa critici, sa arunci cu pietre cand privesti lucrurile din exterior.Cati pacienti ajung prima data aici si sunt rezolvati medical in ciuda tuturor privatiunilor.S-a facut atata reclama in defavoarea spitalului , filmari cu camera ascunsa , care au fost prezentate tendentios , dar de fapt nu au reprezentat nimic ilegal sau anormal.Au existat manifestari ostile la poarta spitaluli in cazul fetitei cu entorsa, cand de fapt spitalul din Nasaud nu a avut nicio legatura concreta cu acest caz.
    Sa nu discutam despre spitalul din Beclean care supravietuieste datorita sectiei de cronici.
    Sa nu discutam de Bistrita care este totusi Spital judetean de Urgenta si care dispune de fonduri imense.Eu propun inchiderea spitalului doar pentru 2 saptamani si atunci se vor vedea urmarile si ma intreb cine va fi atunci raspunzator.
    Cum credeti ca s-ar desfasura activitatea in acest spital daca ar dispune de dotarile si conditiile Spitalului din Bistrita?
    Cum credeti ca vor medicii sa lucreze aici in conditiile in care nu exista respect pentru ei si meseria lor, asta mai ales datorita articolelor defaimatoare la adresa spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.