Un bărbat din Cormaia își așteaptă sentința, după ce în vara anului trecut și-a omorât fratele geamăn. Tragedia s-a petrecut după ce cei doi frați au băut zdravăn, iar mai apoi, dintr-un motiv de nimic, s-au luat la bătaie. Iar unul dintre ei l-a lovit pe celălalt cu atâta sălbătăcie până l-a inconștient. Victima a murit câteva ore mai târziu la spital.

Tragedia s-a petrecut la jumătatea lunii iulie a anului trecut, în curtea casei din Cormaia, un imobil cu două intrări separate, în care locuiau cei doi gemeni – într-o parte a casei Toader împreună cu concubina sa și cei doi copii ai lor, iar în cealaltă parte fratele lui, singur.

De la chef, la bătaie cruntă

În seara zilei de 15 iulie, fratele lui Toader Scurtu se afla în locuința sa și în timp ce consuma bere, a dat muzica la boxe volum mare, aproape de maxim. Cu doi copii minori în casă, Toader s-a dus, în jurul orei 23.00, la locuința fratelui său și i-a cerut să dea muzica mai încet. Numai că, alcoolul a fost mai tentant, așa că a rămas să deguste și el. Aproape de 3 noaptea, s-au gândit să mute locul de consum, în locuința lui Toader. Nu au mai ajuns acolo, fiindcă atunci când au ajuns în curtea casei au început să se certe, fratele lui Toader fiind supărat că acesta i-a consumat berea și țigările. Drept urmare, au început să se îmbrâncească și să-și care pumni și picioare unul altuia. Iar până la tragedie nu a fost decât un pas, Toader lovindu-și, la un moment dat, fratele cu sălbăticie.

“Între victimă şi inculpat, în timp ce se aflau în curtea din faţa locuinţei inculpatului şi fiind sub influenţa alcoolului, a apărut o ceartă, victima reproșându-i inculpatului că i-a consumat din bere şi i-a fumat din ţigările sale şi s-au agresat fizic reciproc, respectiv s-au lovit cu pumnii, picioarele, s-au îmbrâncit şi împins reciproc. De asemenea, au aruncat unul spre celălalt cu scaune şi alte obiecte.

La un moment dat, în jurul orelor 03:15, în timp ce inculpatul se afla aşezat pe un scaun în curtea locuinţei, victima s-a deplasat la acesta şi l-a prins cu mâinile pe inculpat din zona capului sau a gâtului şi l-a împins jos de pe scaun aşezându-se peste inculpat. La puţin timp victima s-a ridicat, iar la inculpat s-a deplasat martora XX pentru a-l ajuta să se ridice de jos.

În timp ce între victimă şi inculpat se afla martora XX, inculpatul s-a ridicat de jos şi s-a deplasat prin spatele martorei şi a lovit-o pe victimă cu pumnul în zona feţei ceea ce a determinat căderea victimei pe placa din beton. Victima a căzut în genunchi şi aplecată în faţă, cu capul sprijinit pe placa din beton. După ce victima a căzut în această poziţie, inculpatul a continuat să lovească victima în mod repetat, cu pumnii în zona coastelor, a capului şi a gâtului (în urma vizionării înregistrărilor audio-video rezultă că inculpatul a lovit victima de cel puţin cinci ori).

În continuare, inculpatul a încetat să mai lovească victima cu pumnii şi s-a îndepărtat de aceasta în timp ce victima a rămas în aceeaşi poziţie, inertă, în stare de inconştienţă.

La puţin timp, câteva secunde, inculpatul s-a îndreptat din nou spre victimă, a ridicat piciorul drept şi a lovit victima cu putere în zona spatelui (zona coloanei), de sus în jos după care a mai lovit o dată victima cu piciorul din lateral, tot în zona spatelui (în şters), după care inculpatul a ridicat un grătar din metal şi l-a trântit de placa din beton, în apropierea victimei. În continuare, inculpatul a urcat scările de la locuinţă după care s-a întors şi s-a deplasat din nou la victimă, care era în aceeaşi poziţie şi cu amândouă mâinile deodată, a lovit victima, de două ori, în zona rinichilor, de o parte şi cealaltă a corpului”, arată procurorii în rechizitoriu.

Moarte violentă

După ce și-a lăsat fratele lat în curtea casei, Toader a intrat în locuință, unde a rămas preț de câteva minute, după care a ieșit din nou. Atunci a observat că fratele său stă nemișcat și și-a dat seama că este inconștient. Concubina lui Toader a sunat la 112, solicitând intervenția unei ambulanțe, însă pe lângă aceasta, la fața locului au ajuns și polițiștii. Drept urmare, victima, care a fost găsită în stop cardio-respirator a ajuns la spital, iar agresorul la poliție, unde a fost reținut și acuzat de vătămare corporală gravă, sub forma violenței în familie.

“Inculpatul s-a deplasat la victimă şi constatând că se află în stare de inconştienţă, împreună cu martora XX au încercat să-i acorde primul ajutor, inclusiv prin stropirea cu apă rece.

Deoarece victima nu şi-a revenit, martora XX a apelat serviciul de urgenţă 112 şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul SMURD Sângeorz-Băi care a găsit victima în stop cardio-respirator. Echipajul a efectuat manevre de resuscitare, ulterior persoana vătămată fiind transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud unde a fost internată cu diagnosticul «SCR resuscitat, comă Glasgow 3puncte, TCC sever. Epistaxis, traumatism toraco-abdominal, agresiune».

În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, astfel că în data de 16.07.2023, medicul legist din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud a eliberat concluzii preliminare în urma examinării victimei (…), constatând că: «(…) prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur; leziunile prezintă din punct de vedere medico-legal 40-45 zile de îngrijiri medicale; leziunile întrunesc caracteristicile medico-legale ale punerii in primejdie a vieţii; leziunile pot data din 16.07.2023»”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Numai că, după câteva ore de agonie, fratele lui Toader Scurtu a decedat, iar acuzația de vătămare corporală gravă s-a transformat în cea de omor, astfel că agresorul a ajuns în arest preventiv.

Procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale, în baza căreia s-a constatat că moartea victimei a fost una violentă – loviturile fatale fiind primite de aceasta în cap, ceea ce a dus la hemoragie cerebrală, dar și în abdomen.

“Prin raportul de expertiză medico-legală autopsie nr. 1464/III/254/ 03.11.2023, întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud, reţine în continuare procurorul în cuprinsul rechizitoriului, s-au concluzionat următoarele: moartea numitului (…) este violentă; moartea se datorează unei insuficienţe cardio-respiratorii acute consecutivă unei hemoragii meningo-cerebrale marcate asociată cu contuzii difuze ale nucleilor de la baza creierului, bilateral, contuzii difuze ale trunchiului cerebral şi inundare cu sânge a tuturor ventriculilor cerebrali, la o persoană politraumatizată la care au mai fost puse în evidenţă: hemoperitoneu, contuzie splenică, contuzie pancreatică şi hematom subcapsular hepatic cu minimă dilacereare hepatică; leziunile tanato-generatoare s-au putut produce cel mai probabil prin mecanismul de lovire activă repetată cu corpuri dure (posibil pumni, picioare); între leziunile tanato-generatoare (cele descrise la nivelul extremităţii cefalice) şi deces, există legătură de cauzalitate directă; la autopsie au fost puse în evidenţă şi leziuni traumatice ale membrelor superioare şi inferioare, care s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure şi lovire activă cu un corp tăietor-înţepător (posibil cuţit, briceag, etc) şi care nu au legătură de cauzalitate cu decesul, precum şi leziuni ale organelor interne abdominale (descrise anterior), care au putut contribui la deces ca factori favorizanţi; moartea poate data din data de 16.07.2023, în jurul orelor 18:20, după cum rezultă şi din actele medicale studiate”, se arată în rechizitoriu.

Și-a recunoscut fapta

Potrivit anchetatorilor, fapta a fost comisă de către inculpat cu intenţie indirectă (a prevăzut rezultatul faptei sale şi deşi nu l-a urmărit a acceptat posibilitatea producerii lui).

„ (…) inculpatul nu a urmărit uciderea victimei deoarece nu a agresat victima cu obiecte apte să producă moartea victimei ci a lovit-o doar cu pumnii şi picioarele însă din modul de comitere a faptei rezultă că inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi a acceptat producerea lui. Faptul că inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale rezultă din aceea că deşi în urma primei lovituri aplicată cu pumnul în zona capului victima a căzut inconştientă, inertă, inculpatul nu a renunţat la agresiune şi nu a încercat să acorde victimei primul ajutor ci a continuat să lovească victima cu putere atât cu pumnii cât şi cu piciorul, inclusiv în zone vitale. Victima fiind căzută în stare de inconştienţă, inculpatul a continuat să o agreseze în trei reprize”, au mai precizat procurorii în document.

În fața procurorilor Toader Scurtu și-a recunoscut și regretat fapta, astfel că nu este exclus ca dosarul să fie judecat în procedură simplificată. În luna ianuarie, cauza a trecut de camera preliminară, iar mai apoi a intrat la judecata pe fond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.