Profesorul bătăuș Vasile Maternik din Rodna, care anul trecut a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și 100 de ore de muncă în folosul comunității, după ce a prins de păr și zgâlțâit o copilă, după care a rupt catalogul lovindu-l repetat de catedră. Fostul dascăl, care nu mai are voie să se apropie de catedră 3 ani, scapă și de munca în folosul comunității, după ce a susținut că are capacitate redusă de muncă.

Profesorul de sport Vasile Maternik a terorizat numeroși elevi de la școala din Rodna în ultimii ani. Unele „aventuri” ale profesorului care își lua adesea la bătaie elevii au ajuns și în fața judecătorilor, însă de fiecare dată a primit pedepse cu suspendare sau chiar amenzi penale.

În martie anul 2019, Maternik a lovit o fată de clasa a V-a. Acesta a ținut ora în clasă pentru a-i învăța pe elevi să joace șah, iar după finalizare orei, profesorul a ieșit din clasă. Copila a rămas în clasă cu alte colege pentru a aduna piesele de șah, ieșind la un moment dat pe hol. Au fost întâmpinate de Maternik, care le-a cerut să intre în clasă.

Acestea s-au conformat, iar Maternik le-a urmat și a prins-o de păr pe o copilă, după care a zgâlțâit-o. A luat mai apoi catalogul, pe care l-a lovit repetat de catedră, până s-a rupt. A spart de asemenea și un ghiveci cu flori.

Închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

Vasile Maternik a fost reclamat atunci atât de părinți, cât și de conducerea școlii, alegându-se cu un dosar penal pentru două fapte de purtare abuzivă și una de distrugere. Profesorul a fost trimis în judecată la mijlocul anului 2019, dosarul judecându-se la Judecătoria Năsăud.

Anul trecut, Judecătoria Năsăud s-a pronunțat în acest caz și l-a condamnat pe Maternik la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, 100 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea, pe perioada de 3 ani de supraveghere, Maternik nu are voie să se apropie  de vreo școală. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a menținut decizia dată de judecătorii de la Năsăud.

Maternik scapă de munca în folosul comunității

Profesorul bătăuș a scăpat și de cele 100 de ore de muncă în folosul comunității, după ce a adus o adeverință de la medic ce spune că este inapt pentru muncă. Cele 100 de ore neremunerate în folosul comunității trebuiau prestate pe raza comunei Rodna.

În data de 14.09.2021 Maternik a depus la dosar adeverința medicală eliberată de un medic specialist în medicina muncii din care rezultă că este inapt de munca în folosul comunității, fără a se depune la dosarul cauzei adeverința. Cum nu exista adeverința cauzei s-a efectuat o expertiză medico legală de către SJML Bistrița-Năsăud.

„Potrivit raportului de expertiză medico-legală din 01.02.2022 emis de SJML Bistrița-Năsăud, intimatul prezenta la data expertizării o incapacitate de muncă de 50%, cu revizuire în contextul necesității unei intervenții chirurgicale cu scop cura pseudoartrozei diafizei distale de humerus stâng. În acest context, instanța a efectuat o adresa la Primăria Rodna pentru a comunica tipul de activități destinate muncii în folosul comunității, cu precizarea dacă sunt activități care să nu presupună efort fizic susținut, potrivite pentru o incapacitate de muncă redusă în proporție de 50%”, precizează judecătorii de la Năsăud, care anul acesta au avut de judecat „iertarea” de la munca în folosul comunității.

Într-o adresa, Primăria Rodna spune că nu există activități de muncă în folosul comunității care să poată fi executate cu o capacitate de muncă redusă la 50%. Așa că, Maternik scapă de munca în folosul comunității.

„Se constată imposibilitatea obiectivă, ca intimatul să presteze efectiv munca în folosul comunității existentă la nivelul unității desemnate, pe fondul condițiilor medicale care nu sunt temporare, ci permanente, acesta fiind necesar a fi supus unor intervenții chirurgicale în viitorul apropiat, context în care văzând și poziția reprezentantului parchetului se apreciază existența imposibilității de a exercuta obligația prevăzută de art 93 alin. 3 Cod Penal sens în care instanța va admite cererea și va dispune modificarea obligației stabilite, în sensul că va înlătura obligația acesteia de a presta 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul instituțiilor din subordinea Primriei comunei Rodna”, mai spun judecătorii.

Incidentele din școli s-au ținut lanț

Acesta nu este singurul scandal în care a fost implicat fostul profesor de sport Vasile Maternik. Profesorul de sport mai are o condamnare pentru purtare abuzivă, de 4 luni de închisoare cu amânare, după ce în lunile februarie și martie din 2017 a lovit doi copii.

Maternik a tras de păr și de urechi o fată din clasa a VIII-a care stătea cu colegii pe unul din coridoarele școlii, pe motiv că l-ar fi înjurat în timpul orei de educație fizică.

Pe un alt băiat căruia i se făcuse rău și a ajuns în dreptul unui tomberon în care a scuipat/vomat, Maternik l-a lovit cu picioarele în partea dorsală, pe motiv că l-ar fi scuipat pe el în mod intenționat.

După mai bine de un an, în octombrie 2018, Maternik a comis-o din nou. L-a luat la palme pe un alt elev, care juca fotbal pe terenul de sport cu alți colegi. Copilul alergase după minge și din greșeală s-a izbit de profesorul de educație fizică. În acel moment, urechile copilului au cunoscut puterea palmelor lui Maternik.

La ultimul proces, în care s-au pronunțat anul trecut, judecătorii s-au arătat destul de severi față de faptele comise de fostul profesor, subliniind faptul că violențele au fost exercitate asupra unor persoane fără apărare, pe care le-a umilit și expus oprobiului public totodată.

„Urmarea imediată este reprezentată de suferințele fizice cauzate victimei prin acțiunea de agresiune asupra corpului, producerea unei leziuni traumatice persoanei vătămate și atingerea prestigiului activității unității în care își desfășoară activitatea autorul, legătura de cauzalitate fiind confirmată de probele administrate în cauză din care reiese faptul că, între acțiunea de agresiune și suferințele fizice produse există un raport cauzal direct, rezultând astfel din maniera în care a acționat inculpatul. În ceea ce privește latura subiectivă, inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe, întrucât acesta a prevăzut rezultatul faptei sale și a urmărit producerea acestuia”, au precizat judecătorii în motivarea sentinței.

Judecătorii mai notează că Maternik și-a pus amprenta în mod negativ asupra elevilor aflați la fața locului, care au fost speriați și l-au perceput ca fiind un profesor foarte agresiv. Faptele comise de Maternik au fost catalogate ca având un grad ridicat de periculozitate socială și constituind o formă de abuz emoțional sever.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.