Sursa foto: Complex Muzeal Arad

În județul Arad, recent au fost descoperiți 599 de denari romani republicani din argint la Sebiș. Această comoară a fost dezvăluită cu ajutorul unui preot pasionat de detectarea metalelor, care a găsit câteva monede din argint pe un câmp de la marginea orașului și a raportat imediat autorităților.

La sfârșitul lunii martie, Dorel Ancuța, un preot ortodox din parohia Susani, care deține autorizație pentru utilizarea unui detector de metale, a descoperit în zona orașului Sebiș mai multe monede din argint. Acesta a anunțat imediat autoritățile competente, iar în urma săpăturilor arheologice efectuate de specialiști, s-a scos la lumină un adevărat tezaur monetar. „În locul unde a fost făcută descoperirea, arheologii de la Complexul Muzeal Arad au excavat o casetă și au constatat că monedele au fost depuse în trei grupuri adiacente, probabil în trei saculeți confecționați din pânză sau piele, materiale care s-au dezintegrat. După documentare, monedele au fost extrase. Analiza preliminară a acestora indică faptul că descoperirea reprezintă un tezaur monetar format din 599 de denari romani republicani din argint, uneori cu cantități variabile de metale inferioare”, conform mesajului publicat de reprezentanții Complexului Muzeal Arad pe rețelele sociale.

Potrivit specialiștilor, monedele, prezentând grade diferite de uzură, au fost emise de-a lungul mai multor decenii, începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea î. Hr., până către ultimul sfert al secolului I î. Hr., când probabil au și fost îngropate. „Cea mai apropiată analogie pentru această descoperire este tezaurul de la Bârsa (județul Arad), scos la iveală în anul 1862.

Mai multe surse contemporane vorbesc de câteva sute, chiar peste o mie de monede din argint, însă din păcate, la acel moment, s-a reușit recuperarea a doar 29 de denari romani republicani; perioada de emitere a acestora și momentul îngropării lor sunt similare cu cele ale tezaurului descoperit recent la Sebiș”, transmite Complexului Muzeal Arad. Descoperirea a fost făcută pe un câmp de la marginea orașului Sebiș, jud. Arad, scrie Digi24.ro.

Citește și: Primarii vor primi cadou de Paște o mărire de salariu consistentă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.