USL mai asteapta sa preia puterea din mana lui Liviu Rusu in CJ BN
Turc ii spulbera visurile lui Dobra

Dorin Dobra, vicepresedintele PNL viseaza ca, in Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, opozitia sa detina cat mai curand majoritatea. Deocamdata CJ BN este dominat de PDL, e drept cu ajutorul unor consilieri fosti liberali. Drept urmare, desi Dobra este unul dintre cei care au pus umarul la excluderea fostului lider al PNL BN, Ioan Turc, din partid, el a ajuns sa faca apel la acesta pentru a indrepta lucrurile in CJ BN.
Ioan Turc considera insa propunerea „o petarda” care ascunde lipsa de viziune politica.

Dupa alegerile din 2008, majoritatea din Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a fost detinuta de partidele de opozitie, PSD si PNL. Cu timpul insa, roata s-a mai invartit putin prin aprige jocuri de culise.

Filmul tradarilor din 2008, incoace

Primii care au tradat opozitia majoritara din CJ BN au fost Vasile Marc si Vasile Negruseri, social-democrati de marca la acel moment. Dar cum dragostea nu tine de foame, cei doi au considerat ca e mai bine sa dea mana cu democrat-liberalii, rezultatele vazandu-se nu dupa multa vreme. Marc a ajuns inspector general al ISJ BN, iar Negruseri a fost numit administratorul judetului si una din persoanele de incredere a presedintelui Liviu Rusu. Inainte de a obtine insa functiile cu pricina, cei doi fosti social-democrati au fost inlocuiti de functiile de consilieri judeteni, ceea ce a constituit o mica problema pentru Liviu Rusu. Una temporara, fiindca presedintele CJ BN a reusit foarte repede sa convinga trei liberali sa voteze pro intotdeauna proiectele pe care el le promova in consiliu. Cei trei, Luca Peter, Anton Vlad si vicele liberal Mihai Bumbu, prin actiunile lor pro-pedeliste, au inflamat spiritele in sanul liberalilor bistriteni, care au decis in final ca trebuie eliminati din partid si mai apoi din Consiliul Judetean. Insa socotelile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, iar liberalii bistriteni nu au reusit sa scape de pietrele de moara, fiindca Luca Peter si Anton Vlad au actionat decizia de excludere din partid in instanta. In ceea ce il privea pe Bumbu, aici problema era si mai dificila, excluderea sa fiind posibila doar cu girul Delegatiei Permanente Nationale a PNL. Ca sa reuseasca, liberalii s-au chinuit doi ani pentru asta, fara a putea inca sa-l inlocuiasca si in CJ BN.

Vrabia malai viseaza

Acum, dupa decesul lui Anton Vlad, cel care ii va lua locul este liberalul Dan Costin, care va intari oarecum opozitia din Consiliul Judetean, dar nu suficient. In acest moment, scorul este de 16 – 15 in favoarea PDL, democrat-liberalii avandu-i inca alaturi pe Luca Peter si Mihai Bumbu.
Dar cum vrabia malai viseaza si liberalii mai spera ca se va intampla o minune pentru ei. Dorin Dobra, vicepresedintele PNL BN, crede ca minunea se va intampla prin intermediul lui Ioan Turc, fostul lider al PNL BN, dat afara din partid nu in cel mai elegant mod. Dar potrivit lui Dobra, Turc ar avea o mare influenta asupra celor doi mai sus amintiti, si probabil spera ca fostul lider al PNL BN sa duca munca de lamurire cu cei doi pentru a reveni la simtaminte mai umane de sorginte liberala. Si daca nu se reuseste intoarcerea ambilor in barca PNL, e bun si unul cel putin.
„ Intr-adevar majoritatea lui Liviu Rusu este in acest moment de plus un om. Un om revenit in barca PNL in acest moment schimba majoritatea in Consiliul judetean. Astazi vreau sa atrag atentia asupra omului care poate face acest lucru, care e si responsabil de actuala majoritate si caruia de aici ii adresez un semnal in acest sens. Acesti oameni, Luca Peter, Mihai Bumbu si fostul nostru coleg Anton Vlad, sunt, au fost si vor fi oamenii de intimitate ai lui Ioan Turc. Astazi ii cer lui Ioan Turc, ca un ultim gest politic de onestitate, sa schimbe fie prin Mihai Bumbu, fie prin Luca Peter, pentru care poarta responsabilitatea totala, majoritatea in Consiliul Judetean. E vorba de un singur om! Acei oameni sunt oamenii pe care el personal i-a girat, i-a promovat si, in continuare, ii cultiva” , declarat Dorin Dobra in cadrul unei conferinte de presa a PNL.

Nu controleaza, dar poate! Sau vinde?

Daca este sa luam de buna declaratia lui Dorin Dobra, Ioan Turc are o influenta extraordinara asupra celor doi fosti liberali, drept urmare a fost intrebat de unul dintre jurnalisti de ce liderii partidului, in acest caz, nu incearca sa il readuca inapoi pe Turc in PNL. Raspunsul vicepresedintelui PNL a fost unul scurt, dar a sunat aidoma cu „i-a iesit pasarica pe gura”: „Aceasta este doar optiunea lui exclusiva”. Insa in urmatoarele secunde s-a contrazis singur. „Nu controleaza nimic. Vinde jumatate din Consiliul Judetean (n. r. – initial in CJ BN, PNL a avut sase consilieri, din care au ramas fideli partidului trei). Turc nu trebuie sa mai faca nicio cale intoarsa. Astazi totul mai depinde de un singur om”, a mai spus Dorin Dobra.

Turc a zis pas!

Ioan Turc, fostul lider al PNL BN, considera ca apelul lui Dobra a fost facut doar pentru a masca lipsa de viziune si disperarea liberalilor.
„Este o petarda venita sa acopere lipsa lor de proiect politic, deficientele majore de management politic. In primul, ca sa ceri cuiva un gest de onestitate, trebuie sa fi tu insuti un om onest. In al doilea rand, vicepresedintele Mihai Bumbu si consilierul judetean Luca Peter sunt oameni cu experienta politica, oameni cu personalitate, oameni care isi asuma gesturile politice pe care le fac. Din acest punct de vedere, niciunul din cei doi nu sunt oameni care pot fi manevrati de catre cineva sau altcineva”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Ioan Turc.
In ceea ce priveste vanzarea a jumatate din CJ pe care Turc ar fi comis-o, acesta s-a amuzat copios.
„Daaa, vreau sa invit in acest caz toata presa sa mearga impreuna cu mine intr-o vacanta, la Innsbruck sa zicem, pe banii pe care i-am obtinut din vanzarea oamenilor din CJ. Il invit si pe Dobra. Eu nu sunt comerciant, sunt director la Registrul Comertului. Asta cred ca nu intelege domnul Dobra, confunda lucrurile”, a spus Ioan Turc.

Cine pe cine sustine sau nu

In concluzie, apelul lui Dorin Dobra catre Ioan Turc nu a dus niciun rezultat benefic pentru opozitia din CJ BN si deci Liviu Rusu mai poate trage in piept, deocamdata, cateva guri de oxigen. Asta pana instanta va decide ce si cum in cazul lui Luca Peter, care a contestat decizia de excludere din PNL.
Deocamdata proiectele presedintelui CJ BN de sorginte democrat-liberala (care evident voteaza si el) vor fi sustinute in continuare de colegii sai de partid Luca Iancu Mihai, Ani Dionisie, Adina Arjoca, Daniel Alin Cristea, Alexandru Jauca, Andrei Moldovan, Dorin Neamtu, Emil Miclea, Monica Sasarman, Florin Vasile Somlea, Petru Moldovan, Lucian Vasaies, Andrei Moldovan si Calin Sbarciu, dar si de independentii Luca Peter si Mihai Bumbu. Deci, in total 16 voturi pro PDL.
De cealalta parte, combatantii din opozitie sunt social-democratii Daniel Suciu, Gheorghe Marinescu, Cristian Parasca, Mihai Muresan, Adrian Moldovan, Gheorghe Pop, Alexandru Pugna, Szanto Arpad, Doru Ciocan, Andrei Suciu si Iulia Cupsa Kiselleff, si liberalii Dorel Coc, Dorin Popescu, Ioan Denes si Dan Costin.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here