Patru tineri au fost trimiși în judecată în vara anului trecut, după ce cu doar două luni înainte, au fost protagoniștii unuia dintre cele mai violente incidente stradale din ultimii ani din Bistrița. Deși procesul a fost înregistrat în luna iulie a anului 2023, abia acum intră în linie dreaptă. Cei patru sunt cercetați pentru tâlhărie calificată.

Anul trecut în mai, o tâlhărie de o violență ieșită în comun îi făcea pe bistrițeni să se întrebe cât de sigure sunt parcurile din municipiu pentru copiii lor. Cinci tineri au fost amenințați cu o armă de tip airsoft, iar doi au fost bătuți și umiliți. Unul dintre tineri a fost împușcat în zona capului cu arma respective. Totul s-a petrecut la ceasul serii, în părculețul din zona BIG, din spatele Școlii Gimnaziale nr. 1.

Cu jaful drept scop principal, agresorii nu s-au lăsat până nu i-au umilit pe cei 5 tineri care le-au căzut victime…Tinerii care au făcut greșeala să refuze să le dea agresorilor banii și bunurile pe care le aveau asupra lor s-au ales cu o bătaie zdravănă, dar au fost și umiliți și filmați, imaginile ajungând în spațiul public.

Agresorii sunt la rândul lor tineri din Viișoara, Bistrița și Dorolea, care, însă, la vârsta la care majoritatea abia se dumiresc ce vor să facă în viață, deja aveau o unică traiectorie: penitenciarul.

„La data de 6 mai, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un grup de 4 persoane, care aveau asupra lor un pistol de tip airsoft și o armă albă, ar fi amenințat 2 tineri pe raza municipiului Bistrița, cu scopul de a obține bunurile și valorile pe care le aveau asupra lor. Întrucât aceștia au refuzat, cele 4 persoane i-ar fi agresat fizic. La scurt timp, polițiștii au fost sesizați din nou cu privire la faptul că un grup de 4 persoane ar fi încercat prin aceeași modalitate să obțină bunuri de la alți 3 tineri aflați în fața unei săli de jocuri de noroc. Întrucât aceștia au refuzat, un membru al grupului ar fi utilizat un pistol de tip airsoft în direcția unuia dintre tineri, provocându-i suferințe fizice”, informa Inspectoratul de Poliție Județean la acea dată.

Cel mai tânăr agresor are doar 14 ani

Deși pare greu de crezut, printre agresori s-a numărat și un minor. Acesta avea doar 14 ani. Adolescentul a fost singurul care nu a fost reținut, acesta asistând doar la atac și filmându-l cu telefonul mobil.

Cei patru aveau vârstele cuprinse între 14 și 20 de ani. Faptele cercetate la acea dată au fost: tentative de tâlhărie calificată și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Infracțiunea cu care a fost înregistrat dosarul la Judecătoria Bistrița în luna iulie a anului trecut este tâlhăria calificată. Deși au trecut 10 luni de la comiterea faptelor, abia acum procesul intră în linie dreaptă, primul termen de judecată având loc la început de 2024.

Potrivit Codului Penal, tâlhăria săvârșită prin folosirea unei arme ori substanțe explosive, narcotice sau paralizante, în timpul nopții se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și tâlhăria care a avut ca urmare vătămarea corporală.

Astfel, cei patru riscă ani buni după gratii, pentru că atacul a avut loc în timpul serii, s-au folosit arme, iar doi dintre tineri au fost umiliți și răniți. Inclusiv atacul cu arma al unuia dintre agresori, care a împușcat în cap una dintre victime cu un pistol cu bile, a fost filmat. Mai mult, unul dintre atacatori i-a cerut unuia dintre tineri să îi facă sex oral.

Cei doi tineri au ajuns la spital după miezul nopții cu răni serioase. Cel împușcat în cap cu pistolul cu bile era un minor de 17 ani. Acesta a fost diagnosticat cu traumatism craniocerebral minor de grad zero, plagă frontală prin împușcare cu pistol cu aer comprimat, corp străin epicranian radioopac nemetalic, care i-a fost extras din țesutul subcutanat în cadrul unei intervenții neurochirurgicale.

Celălalt care s-a ales cu o bătaie zdravănă este un tânăr de 20 de ani din Bistrița.  Potrivit informațiilor oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, acesta s-a ales cu traumatism craniocerebral minor de grad 0 cu risc, hematom epicranian frontal drept și intraorbital stâng, fractură de piramidă nazală, plagă la buza superioară și diferite echimoze. Acesta a primit îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgențe, cu recomandare de tratament în ambulatoriu.

O eroare era să-i lase liberi

Cei implicați, mai puțin minorul de 14 ani, au fost cercetați în arest, iar mai apoi în arest la domiciliu. Până la final de 2023, toate instanțele pe unde au cerut cei trei eliberarea din arest au respins cererea acestora și-au decis ca aceștia să rămână după gratii.  Au fost însă la un pas să scape de gratii, din cauza unei erori.

Dintr-o eroare, Judecătoria Bistrița i-a lăsat liberi pe doi dintre agresori în luna mai, la câteva zile după incident. Tinerii au contestat măsura arestului preventiv, contestarea judecându-se la 5 zile de la arestul lor. Tribunalul Bistrița-Năsăud dă peste nas Judecătoriei Bistrița și desființează decizia dată în 7 mai.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.2 lit. b rap.la art.204 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatorii H. S.-A. și M. D. V. împotriva Încheierii penale nr.35/JDL/06.05.2023 a Judecătoriei Bistriţa, pronunţată în dosarul penal nr.4369/190/2023, pe care o desfiinţează în parte, numai în ceea ce privește dispoziția de arestare preventivă a acestor doi inculpați-contestatori, şi trimite cauza spre rejudecare Judecătoriei Bistrița. Dispune punerea deîndată în libertate a inculpaților H. S.-A. și M. D. V., dacă nu sunt reținuți sau arestați în altă cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierii atacate, care nu contravin prezentei. Potrivit art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în contestaţie rămân în sarcina statului. Onorariul avocatului din oficiu din contestaţie, în sumă de 340 lei, cuvenit av. G. O. A., se avansează de Ministerul Justiţiei şi rămâne în sarcina statului conf. art.275 alin.6 Cod procedură penală. Definitivă”, este hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Astfel, cei doi care au contestat măsura arestului preventiv au fost puși în libertate imediat după decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud. În spatele deciziei Tribunalului Bistrița-Năsăud se află un viciu de procedură. Mai exact, Judecătoria Bistrița n-ar fi pus la dispoziția tâlharilor suficienți avocați.

Procedural, tânărul care și-a recunoscut vina și a optat pentru procedura simplificată de judecată trebuia să aibă un avocat, iar ceilalți doi care nu recunosc cele întâmplate un alt avocat. Explicația ar viza apărarea diferită fiind cazuri și situații diferite.

Cu o presiune mediatică enormă și amenințări cu proteste după punerea în libertate a celor doi, Judecătoria Bistrița s-a mobilizat și într-o zi de sâmbătă i-a somat pe toți cei implicați pentru rejudecarea cauzei. Au găsit încă un avocat din oficiu pe care l-au pus la dispoziție celor doi inculpați și după mai puțin de 24 de ore petrecute în libertate, cei doi s-au reîntors după gratii.

Între timp, unul dintre agresori și-a găsit să facă copii. În luna februarie a acestui an i s-a născut un copil și a cerut voie instanței să se deplaseze la Serviciul Stare Civilă pentru a-l înregistra.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.