Un bărbat originar din Beclean, care acum are domiciliul în comuna clujeană Florești, dar este plecat, se pare în lumea largă, este judecat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru evaziune fiscală. În acest dosar prejudiciul este de circa 100.000 lei, însă procurorii mai au unul pe țeavă, disjuns din actualul care a ajuns pe rolul instanței. În trecut, bărbatul a mai fost judecat pentru abuz de încredere, dosar de care a scăpat ca prin urechile acului, dar și pentru infracțiuni rutiere, pentru care a fost condamnat cu executare. Numai că omul este de negăsit, astfel că figurează pe lista persoanelor urmărite.

Beniamin Aurel Pop a fost trimis în judecată de procurori, pentru evaziune fiscală în formă continuată, la începutul lunii mai a anului trecut.

“Afaceri” cu firma fantomă

Procurorii spun că o parte din fapte s-au petrecut în perioada martie -mai 2016, când Beniamin Aurel Pop, în calitate de administrator al SC Edil Ben SRL Beclean, a dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a unui număr de 18 facturi fiscale, cu valoarea totală de 242.760 lei din care 40.460 lei este taxa pe valoare adăugată, având ca emitent o firmă fantomă care figura cu sediul în București, care reprezintă achiziţii de paleţi, dar care nu au avut la bază operaţiuni reale.

“Datele obţinute în cauză indică SC XX SRL ca fiind o societate de tip „fantomă”, respectiv fără activitate comercială legală, fără angajaţi, fără sediu sau puncte de lucru funcţionale, fără reprezentanţi legali care să poată fi contactaţi, fără capacitatea de a asigura livrarea produselor (paleţi) care fac obiectul celor 18 facturi fiscale emise către SC Edil Ben SRL.

Astfel, conform informaţiilor din baza de date ORC (…), SC XX SRL nu a avut puncte de lucru declarate, sediul fiind stabilit la adresa unui apartament din ora; București, sector 3, (…). De la înfiinţarea societăţii (anul 2014), calităţile de asociat unic şi administrator i-au revenit lui AA (…).

Din procesul-verbal din data de 08.07.2022 (…), cuprinzând rezultatul verificărilor efectuate de organele de poliţie la sediul XX SRL, reiese că societatea nu a desfăşurat nicio activitate la sediul social.

În urma tuturor verificărilor efectuate în vederea găsirii lui AA (…), acesta nu a putut fi contactat. Astfel, a rezultat că acesta nu locuieşte pe raza loc. Brăhăşeşti (…), sau în loc. Floreşti, jud. Cluj (unde figurează cu domiciliul soţia sa). Mai mult, la adresa de domiciliu din (…), conform datelor obţinute de organele de poliţie, acesta nu a locuit niciodată. S-a stabilit că AA ar fi locuit totuşi (…), la o altă adresă, într –o perioadă când acesta se ocupa cu comerţ ambulant în pieţe şi târguri, însă s-a mutat (…) aproximativ în anul 2012.

Potrivit adresei Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud (…), SC XX SRL nu a avut nici un angajat. În cauză nu au putut fi găsite documentele contabile ale SC XX SRL, dar din informaţiile furnizate de ANAF – Administrația Financiară a Sectorului 3 Bucureşti, reiese că în numele societăţii au fost depuse declaraţii fiscale până la data de 30.06.2016. (…)

Prin procesul-verbal din 11.08.2016 întocmit de AJFP Bistrița-Năsăud (…), s-a reţinut că cele 18 facturi înregistrate în contabilitatea Edil Ben SRL reprezintă livrări de paleţi, însă conform evidenţelor, furnizorii XX SRL nu au recunoscut livrările către această societate, astfel că XX SRL nu putea avea capacitatea de livrare a mărfurilor facturate.

În procesul-verbal din 11.08.2016 s-a arătat că pentru fiecare din cele 18 facturi a fost întocmită câte o chitanţă care indica o plată parţială, în numerar, de câte 5.000 lei, apreciindu-se că prin acest demers s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a operaţiunilor.

Aceste achiziţii de paleți sunt relativ nefireşti şi raportat la obiectul de activitate al celor două societăţi.

Potrivit celor declarate de contabila XX SRL, această societate comercializa preponderent materiale feroase, pe când inculpatul Pop Beniamin Aurel, prin societățile pe care le administra sau controla, era chiar producător de paleți din lemn – fapt care este de natură a susţine caracterul fictiv al operaţiunilor analizate”, se arată în rechizitoriu.

Totodată, în perioada iunie-iulie 2017, bărbatul a mai dispus înregistrarea a altor 12 facturi fiscale, în valoare totală de 280.483 lei din care 44.783 lei este taxa pe valoare adăugată, emise de o altă societate comercială, din București, și aceasta de tip fantomă, care de asemenea reprezintă operaţiuni ce nu s-au desfăşurat în realitate.

“SC CC SRL prezintă, la rândul ei, caracteristicile unei «firme fantomă», fiind o societate fără angajaţi, fără activitate, cu un sediu fictiv, ceea ce indică caracterul nereal al achiziţiilor înregistrate de Edil Ben SRL, presupus realizate de la această societate.

Astfel, potrivit informaţiilor din baza de date ORC (…), societatea nu a avut puncte de lucru, sediul social fiind stabilit la adresa unui apartament din Bucureşti, sector 6, (…). Din verificările efectuate de organele de poliţie la adresa corespunzătoare sediului (…) a rezultat că societatea nu a desfăşurat vreo activitate în locul respectiv. De la înfiinţarea societăţii (martie 2017), martorul YY a deţinut calităţile de asociat unic şi administrator. La data de 22.11.2017, acesta a întocmit o procură autentificată prin care a împuternicit-o pe EE să administreze societatea. Cele 12 facturi analizate în cauză au fost emise către Edil Ben SRL în perioada iunie – iulie 2017. (…)”, se arată în rechizitoriu

A folosit și firma fratelui

Alte 21 de facturi fiscale, cu valoarea totală de 205.043,19 lei, din care 32.737,99 este taxa pe valoare adăugată, emise de o altă firmă, ce avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcţie și echipamentelor sanitare și care i-a aparținut chiar fratelui lui Pop Beniamin Aurel, dar a fost radiată în 2016. Facturile fiscale fictive au fost înregistrate în evidența contabilă a firmei deținută de Pop Beniamin Aurel, în perioada iunie – septembrie 2017. Procurorii spun că și acestea reprezintă operaţiuni ce nu s-au desfăşurat în realitate.

“Cu privire la cele 21 de facturi (având ca obiect paleţi) emise în perioada iunie – septembrie 2017 de SC EB SRL către SC Edil Ben SRL, martorul PP (…) a declarat că nu are cunoştinţă în ce împrejurări au fost întocmite, menţionând că nu a emis nicio factură către firma fratelui său.

Martorul PP a arătat că începând cu luna august 2017 nu a mai desfăşurat însă activitate prin intermediul SC EB SRL şi a plecat din ţară, deoarece afacerea nu mai era profitabilă, menţionând că fratele său Pop Beniamin Aurel a avut procură de administrare a societăţii şi după plecarea sa, acesta s-a ocupat de societate. Conform înregistrărilor din evidenţele contabile ale SC Edil ben SRL, din valoarea celor 21 de facturi susmenționate, reprezentând achiziţii ale SC Edil ben SRL de la EB SRL, au fost efectuate plăţi către acest furnizor în valoare totală de 58.606,41 lei (…).

În evidenţa contabilă a SC Edil Ben SRL, aceste plăţi au fost evidenţiate ca fiind efectuate în numerar (11 operaţiuni totalizând 31.873, 44 lei) şi prin virament bancar (3 plăţi în sumă de 26.732, 97 lei). Plăţile prin transfer bancar nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a beneficiarului, iar în cauză au fost obţinute date referitoare la transferurile bancare efectuate de Edil Ben SRL în perioada de interes (începând cu luna iunie 2017 şi ulterior), care infirmă efectuarea unor transferuri bancare către EB SRL”, arată procurorii în rechizitoriu, care mai precizează că firma fratelui lui Beniamin se afla în insolvență încă din 20.01.2017.

Prejudiciu de peste 94.000 lei

“Corespunzător facturilor analizate, în contabilitatea SC Edil Ben SRL au fost înregistrate şi plăţi parţiale ale acestora, care au fost avute în vedere la determinarea prejudiciului în cauză. Faptele au fost comise, se arată în rechizitoriu, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, iar prejudiciul total adus bugetului de stat prin săvârşirea acestora se ridică la 94.395 lei, din care suma de 65.281 lei reprezintă impozit pe profit, iar suma de 29.114 lei reprezintă TVA. Din probatoriul administrat în cauză, reţine procurorul, se confirmă caracterul fictiv al achiziţiilor prezentate (şi al plăţilor corespunzătoare) şi faptul că acestea au fost înregistrate în contabilitatea SC Edil Ben SRL în scopul specific infracţiunii de evaziune fiscală”, se arată în încheierea penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud de la finalul camerei preliminare.

Mai are condamnări

În 2019, Pop a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru abuz de încredere. Bărbatul împrumutase de la o firmă un motostivuitor, pe care ulterior l-a împrumutat unui alt SRL în contul unei datorii de aproape 19.000 lei. De acest dosar, Pop a scăpat ca prin urechile acului, fiindcă, până ca instanța să se pronunțe firma reclamantă și-a retras plângerea, intervenind împăcarea părților.

În 2020, bărbatul a fost trimis în judecată, tot la Judecătoria Cluj-Napoca, după ce a fost prins la volan deși nu avea permis de conducere, el fiind condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare. Cum Pop mai avea o condamnare de 6 luni de închisoare cu amânare pentru infracțiuni concurente, pe un termen de încercare, a rezultat o pedeapsă de 10 luni de închisoare, sub supraveghere pe un termen de 2 ani.

Întrucât pe parcursul anului 2021, el nu a respectat obligațiile impuse de instanță pe durata termenului de supraveghere, Serviciul de Probațiune Cluj a cerut anularea suspendării pedepsei, cerere admisă de instanță, astfel că bărbatul ar fi trebuit să ajungă după gratii. Numai că, între timp, acesta s-a evaporat din țară, el plecând în SUA, astfel că acum figurează pe lista urmăriților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.