La câteva luni de la alegerile locale, partidele politice sunt nevoite să se reorganizeze pentru o nouă bătălie electorală. Vorbim de alegerile parlamentare, acţiune ce va genera mandate pentru următorii patru ani în Parlamentul României, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor. Gazeta de Bistriţa a încercat să ia pulsul actualilor parlamentari dar şi a organizaţiilor politice din care aceştia fac parte, pentru a expune procedura de selecţionare a celor ce în toamna acestui an se vor deplasa în teren pentru a obţine votul cetăţenilor.

 

Patru ani în forţă

Deputatul PSD Daniel Suciu se află la finalul primului său mandat de parlamentar. Concluziile exprimate de acesta sunt pozitive, iar intenţia de a mai activa în Parlamentul României pentru încă un mandat există.

Suciu, social-democratul ce a încercat să obţină Primăria Sângeorz-Băi, însă a pierdut în faţa liberalului Traian Ogâgău, are o activitate impresionantă la Bucureşti.

„Dacă ar fi să mă iau după date tehnice mă declar mulţumit. Doar că eu întotdeauna îmi doresc mai mult. Având în vedere că acesta a fost primul meu  mandat în Parlamentul României, aş putea să mă declar mulţumit cu cele peste 70 de iniţiative legislative şi în jur de 10 legi deja promulgate. Iar aici, pot enumera câteva, apropiate sufletului meu, precum faptul că mi-am dorit o reglementare mult mai clară a malpraxis-ului şi din fericire s-au făcut paşi în direcţia aceasta. După aceea, pot să spun că sunt mândru, deşi nu am avut o contribuţie majoră dar am susţinut din tot sufletul modificarea Codului Silvic. Toată lumea cunoaşte ce bătălie a existat în această zonă. Aş mai putea adăuga că la începutul mandatului, noi un grup tânăr de parlamentari din PSD am contribuit la implementarea Legii Voluntariatului, care permite tinerilor să acumuleze experienţă în câmpul muncii efectuând şi voluntariat. A fost iniţiativa PSD-ului de atunci şi a unui grup de deputaţi tineri, printre care şi Mihai Sturzu, el fiind atunci preşedinte al TSD România. Dacă ar fi să mai continui cu exemplele pot spune că am contribuit la modificările legislative  ce îi vizează pe suferinzii de autism, sau modificările legislative ce fac referire la indemnizaţia pentru mame. Chiar pot să mă declar mulţumit că s-au făcut nişte paşi în direcţia aceasta.

Doresc să mai obţin un mandat, dar acest lucru depinde de o decizie ce va fi luată în cadrul structurilor noastre din judeţul Bistriţa-Năsăud. Nu cred că atunci când am venit în faţa oamenilor în 2012, alături de o echipă formată atunci şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldova, dar şi alături de ceilalţi colegi ai mei, nu cred că i-am dezamăgit. Dacă vedem rezultatele acestei  echipe la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, putem continua cu fruntea sus. Eu personal în acest mandat am învăţat foarte multe şi sunt la vârsta la care pot să mai muncesc pentru judeţul meu încă patru ani de zile”, spune Daniel Suciu.

Doina Pana

PSD are o strategie aparte

Surse din interiorul Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud ne-au comunicat faptul că procedurile de selecţie a candidaturilor se vor face diferit faţă de alte formaţiuni politice din zonă. Dacă în mod normal, membrii doritori să candideze la Parlamentul României, ar trebui să îşi depună o cerere în acest sens, iar mai apoi să se facă o selecţie pentru a se stabili listele, la PSD se va sări peste acest pas.

Potrivit surselor, doritorii se vor prezenta la o şedinţă cu uşile închise iar acolo conducerea le va spune care sunt cei ce ar fi potriviţi pentru listele respective, şi doar cei nominalizaţi atunci pot să îşi depună candidatura. Aparent, şi Doina Pană doreşte să îşi continue activitatea parlamentară încă patru ani.

„Candidaturile la viitorul mandat parlamentar se vor discuta la jumătatea lunii septembrie. În lipsa unei decizii oficiale a PSD Bistriţa-Năsăud, nu putem da mai multe detalii despre membrii de partid ce se vor regăsi pe liste.

E normal pentru că suntem un partid responsabil să avem cinci candidaţi pentru Parlamentul României, plus rezerve. Doi candidaţi vor fi pentru Senat şi trei pentru Camera Deputaţilor. Noi nu facem cum fac alţii să ne anunţăm intenţia de a candida, pentru a evita să intrăm într-o competiţie internă. Se va aduna structura de conducere într-o şedinţă, iar cei care îşi doresc să candideze o vor spune. Apoi, colegii din comitetul executiv vor stabili ierarhic persoanele care se vor regăsi pe listele de la alegerile parlamentare din acest an. Mi se pare normal şi aşa este şi democratic. Am înţeles că şi Doina Pană va dori încă un mandat nou”, afirmă o sursă din interiorul partidului.

ioan turc

Ioan Turc revine în cărţile politice

La liberali apele sunt mai clare. Potrivit acestora, doi parlamentari se retrag fără a mai dori să obţină un mandat, iar în locul acestora răsar nume notorii precum cel al lui Ioan Turc, politican care revine în PNL şi doreşte să obţină un loc în Senatul României.

Întrebat despre realizările sale pe plan politico-administrativ, Turc aminteşte implicarea lui în insolvenţa Proditerm SA şi susţine că aşteaptă să fie agreat de colegii de partid pentru a prinde o poziţie fruntaşă pe listele întocmite la alegerile parlamentare.

„Cu toate că am reintrat în politică după 7-8 ani de zile, cred că atunci când am făcut politică, am reuşit să promovez proiecte importante pentru comunitate. Aici pot vorbi despre Parcul Industrial de la Sărata, proiect ce mi-a aparţinut şi pe care, atunci când am plecat din Parlament, l-am lăsat la stadiul studiului de fezabilitate cu locaţia deja stabilită. Cartierul de locuinţe sociale de la Viişoara, drumul naţional 17 prin intravilanul municipiului Bistriţa, fac parte şi ele din proiectele la care eu am contribuit.

O altă problemă în care m-am implicat era decizia de intrare în insolvenţă a Proditerm SA Bistriţa. Pe scurt, la acel moment, mă refer în anul 2006, Proditerm se afla într-o situaţie foarte grea şi exista varianta unui credit pentru resuscitarea societăţii, care eu l-am considerat destul de riscant pentru că primăria urma să intre ca şi garant pentru acei bani, cu fond imobiliar, aflat în proprietatea ei. Adică trebui să garanteze cu clădiri din centrul oraşului. Cealaltă soluţie era intrarea în insolvenţă a Proditerm SA şi rezolvarea problemei oamenilor cu venituri mici care depindeau de aceasta. Societatea Administrativă Proditerm era proiectată să furnizeze agent termic la 22.000 de apartamente şi la toată zona industrială, iar la nivelul anului 2006, mai erau racordate 1.800 de apartamente şi nici un agent economic. În acele condiţii am solicitat intrarea în insolvenţă a acesteia şi rezolvarea problemei familiilor cu venituri mici. De pe urma acestei propuneri, aproximativ 1.000 de familii au beneficiat de centrală termică proprie, pe apartament, cu montaj inclus.

Am contribuit la lucrările capitale a Căminului de pe strada Şieului, ce au constat în crearea condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţii în acea unitate de învăţământ. Dar nu numai ele. Practic a fost vorba de un întreg proiect de care au beneficiat mai multe unităţii de învăţământ şcolar şi preşcolar.

În urma unui vot care a fost dat în interiorul Partidului Naţional Liberal, de către Biroul Permanent Judeţean eu am devenit prim-vicepreşedinte al filialei judeţene, iar domnul Sigheartău a devenit preşedinte. Legitimitatea mea vine din votul pe care colegii mei l-au acordat, la acel moment, candidaturii mele.

Desigur, în acest moment am discuţii cu colegii liberali pentru a vedea în ce măsură o candidatură de-a mea este agreată de aceştia. Vreau să vă mărturisesc că sunt mulţumit de reacţia colegilor mei în ceea ce priveşte intenţia mea de candidatură, dar din punct de vedere procedural, în interiorul Biroului Permanent Judeţean, va exista un vot cu privire la toţi cei care şi-au depus intenţia de a candida în Parlamentul României”, declară Ioan Turc.

DOLHA

Dolha preocupat de mişcările de dizolvare

Deputatul Stelian Dolha s-a exprimat recent cu privire la dizolvarea BP municipal al PNL Bistriţa. Potrivit acestuia candidatura lui Ioan Turc este o pierdere şi îl atacă pe acesta cu substrat.

„Dizolvarea biroului municipal al PNL Bistriţa de către noul birou judeţean interimar nu e tocmai cel mai bun exemplu că îţi doreşti un partid unit în alegerile parlamentare .Procedura pune sub semnul întrebării ideea de competiţie, atât de înrădăcinată în cutumele Partidului Naţional Liberal, pentru că nu i-a permis organizaţiei municipale să aibă un punct de vedere sau să-şi aleagă în mod democratic noul preşedinte. În niciun caz însă, nu le impui un conducător(Ioan Turc- n.red.), mai ales unul care n-a activat şi nici n-a avut vreme de 7 ani nicio legătură cu acea organizaţie sau cu Partidul Naţional Liberal.
Scenariul este pe cale să se repete şi în cazul listelor parlamentare. În loc de a adopta un set de criterii, pe baza unor principii, care să-i ofere oricărui membru al PNL Bistriţa-Năsăud posibilitatea de a obţine nominalizarea, noua conducere BPJ a preferat să procedeze exact invers: întâi listele şi apoi mai vedem cum facem criteriile, probabil după oamenii agreaţi.Asemenea abordări nu caracterizează Partidului Naţional Liberal şi până nu e prea târziu, ar trebui să revenim la adevăratele valori liberale care sunt competiţia, spiritul democratic, recunoaşterea valorii şi a activităţii membrilor săi”, afirmă Stelian Dolha.

Ioan Oltean: Cardul naţional de sănătate, un nou instrument de umilire a cetăţeanului român, marca guvernării Ponta Lista nespusă a liberalilor

Spre deosebire de social-democraţii din Bistriţa-Năsăud, liberalii şi-au depus deja intenţiile de a candida la Parlament. Conform surselor, a existat o directivă interioară prin care erau invitaţi toţi cei ce vor o astfel de poziţie şi implicit să candideze.

Însă cu toate că numărul celor ce s-au exprimat nu este foarte mare, va exista o procedură de selecţie bazată pe modalitatea altor filiale.

Aparent, întâlnirea de la Braşov ce va avea loc la sfârşitul lunii august, are ca scop şi definitivarea acestei metode.

doris moldovan

„Luna aceasta şi-au depus candidatura 11 penelişti printre care actualii parlamentari, mai puţin Ioan Oltean şi Cristian Florian. Vineri, 19 august a fost termenul limită pentru depunerea intenţiilor de candidatură la alegerile parlamentare. Stelian Dolha, Diana Morar, Monica Săsărman, Doris Moldovan, Vasile Marc şi Bogdan Rusu sunt pe listele la Camera Deputaţilor. În schimb, la pentru Senat s-au anunţat  Valer Bindea, Mihai Sărămăşan, Dorin Dobra şi Nelu Turc.

Încă nu se ştie care va fi procedura prin care se va stabili ordinea pe listă. Despre acestui lucru se poartă discuţii la sediu. Am înţeles că cei din conducere se vor consulta şi cu alte filiale din ţară. Printre altele, în 25-26 august se va organiza Liga Aleşilor Locali din PNL, la nivel naţional care se va ţine la Braşov. Acolo probabil că se va discuta şi despre parlamentare”, declară o sursă din PNL Bistriţa-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.