Două dintre angajatele APIA Bistriţa-Năsăud au comis o serie de nereguli în ceea ce priveşte instrumentarea dosarelor depuse de fermieri în vederea obţinerii de subvenţii. Este vorba de Livia Vlad, şef serviciu în cadrul APIA Bistriţa-Năsăud (soţia fostului consilier judeţean liberal Anton Vlad, decedat la finele anului 2011), şi Marilena Someşan, funcţionar în cadrul aceleiaşi instituţii.

În urma cercetării efectuate de comisia de disciplină din cadrul APIA BN, Livia Vlad este acum doar funcţionar public de execuţie la un centru local APIA BN, iar Marilena Someşan a fost mutată pe un alt post de execuţie. Totodată Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost sesizat să efectueze cercetări în cazul celor două angajate şi să constate dacă faptele comise pot fi apreciate ca infracţiuni.

În urma unui control efectuat în luna mai 2013 de o echipă a Direcţiei Antifraudă, Control Intern, Supracontrol (DACIS) din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, s-au constatat mai multe nereguli în anumite dosare instrumentate de Livia Vlad – şef serviciu APIA Bistriţa-Năsăud, şi Marilena Someşan, funcţionar în cadrul aceleiaşi instituţii.

Controlul a fost efectuat în urma unui memoriu trimis comisarului european Dacian Cioloş, de către fermierul bistriţean Marius Tomi, acesta fiind nemulţumit de modul în care i-au fost instrumentate nişte dosare depuse la APIA BN în vederea obţinerii de subvenţii pentru păşunat şi creşterea animalelor. Din cauză că dosarele cu pricina au fost aiurea analizate de cele două angajate APIA BN, s-a ajuns în situaţia în care pe anumite suprafeţe de păşune figurau concomitent drept concesionari mai mulţi fermieri. Astfel, Marius Tomi a ajuns în situaţia în care, din 2010 încoace, nu a putu încasa niciun leu din subvenţiile care se acordă pentru păşunat.

Echipa de control trimisă de la Bucureşti a constatat neregulile şi, ca urmare, a făcut mai multe propuneri, printre care şi anchetarea celor două de Comisia de disciplină din cadrul centrului judeţean bistriţean, dar şi de poliţie.

 

Probleme începute în 2010 

Povestea are rădăcini mai vechi, de prin 2010, când Marius Tomi a luat în arendă de la Primăria Nimigea circa 200 de hectare de păşune. Anterior, păşunea fusese preluată în concesiune de Simion Valeriu, din comuna Telciu, căruia în 2010 primarul Mircea Runcan i-a reziliat contractul. În acelaşi an primarul a organizat o nouă licitaţie, care a fost câştigata de Marius Tomi.

Simion Valeriu nu recunoaşte însă rezilierea contractului, astfel că dă în judecată administraţia locală din Nimigea.

La începutul lui 2012, Simion Valeriu a apelat la o ordonanţă preşedinţiala în baza căreia să poată obţine prin executorul judecătoresc accesul pe păşunea concesionată de Primăria Nimigea lui Marius Tomi, motivând că nu are alta posibilitate de a-şi întreţine animalele şi că trebuie să intre acolo cu ele pentru păşunat. Decizia i-a fost favorabilă acestuia, dar în mod ciudat Primăria Nimigea nu atacă în termen (n. r. – cinci zile de la pronunţare) soluţia dată de instanţă. Acesta este momentul în care în toată această poveste intervine Marius Tomi, care depune în instanţă o contestaţie la executare, cerând suspendarea. Instanţa constată că Tomi are dreptate astfel că îi retrage dreptul de folosinţă asupra păşunii lui Simion Valeriu.

 

Livia Vlad s-a autosesizat rapid în favoarea lui Simion

Cu toate că instanţa a decis retragerea dreptului de folosinţă asupra păşunii lui Simion Valeriu, Livia Vlad se „autosesizează” şi îi redă acestuia în folosinţă o parcelă de 70 ha de păşune. Suprafaţa respectivă făcea parte însă dintr-un bloc de păşune ce apărea şi în dosarul de subvenţie al lui Marius Tomi, rezultând astfel supradeclararea terenului în cauză. Mai mult decât, o altă suprafaţă din acelaşi bloc de păşune concesionat lui Tomi apare şi în dosarul de subvenţie al lui Vasile Ani. Echipa de control a APIA central spune însă că nu este în regulă.

„În baza Sentinţei civile nr. 2103/2011 a Ordonanţei preşedinţiale  din data de 20.06.2011, care a dispus pentru fermierul Simion Valeriu «executarea contractului de păşunat nr. 2307/2008 încheiat cu Primăria Comunei Nimigea şi să lase pe reclamant să ducă animalele la păşunat pe terenul închiriat, până la soluţionarea irevocabilă a dosarului de fond nr. 3073/275/2010», prin Autosesizarea întocmită de şeful serviciului MS-IT, doamna Vlad Livia, înregistrată sub nr. 1847/04.07.2011, s-a dispus întocmirea formularului S1 – nr. 1848/04.07.2011, prin care parcela 40a, aparţinând fermierului Simion Valeriu şi care fusese redusă la 0 (zero), a revenit  la suprafaţa de 70,00 ha, rezultând, din nou, supradeclararea blocului fizic 34280-2454”, este precizat în nota de control a DACIS APIA central.

„Echipa de control din cadrul APIA central, a concluzionat că interpretarea şi ducerea la îndeplinire a Sentinţei civile amintite a fost făcută părtinitor, întrucât se referă la o acţiune actuală şi nu la o acţiune trecută, obiectul acesteia  fiind păşunatul până la soluţionarea dosarului de fond şi nu posesia terenului”, se mai arată în acelaşi document.

 

Nu s-au respectat prevederile legale 

În urma verificărilor efectuate de către echipa de control, din cadrul APIA central, s-a constatat faptul că, au fost încălcate prevederile cuprinse în legislaţia naţională şi din manualele de proceduri, astfel că cerinţele de eligibilitate nu au fost îndeplinite, şi asta din cauza celor două funcţionare APIA BN.

„Deoarece în dosarul fermierului Simion Valeriu, funcţionarul Someşan Marilena, cu avizul şefului Serviciului MS-IT, Vlad Livia, a înscris codul A (cerere completă), în loc de B sau C (care fac ca cererea să nu fie eligibilă la plată până la completarea tuturor documentelor), această neregulă a condus, ulterior la gestionarea necorespunzătoare a dosarelor de plată”, este constatarea echipei de control.

Cele menţionate mai sus sunt nereguli din dosarul aferent campaniei din 2010, însă acestea se repetă şi în 2011.

Astfel, în 2011 Marius Tomi, Simion Valeriu şi Iuliu Hontilă figurează drept concesionarii unor suprafeţe din două blocuri de păşune, apărând o nouă supradeclarare, din vina aceloraşi funcţionare.

Ce a mai constatat echipa de control a APIA central şi măsurile cerute de aceasta, citiţi în numărul viitor al Gazetei de Bistriţa.

(Va urma)

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.