Radiatiile emise de antenele GSM pe cladiri sunt nocive numai pentru functionarii publici### Acestia se pot bucura de un spor salarial de 10% daca îsi desfasoara activitatea lânga relee sau cuptoare cu microunde, ceilati cetateni nu. ### Pentru ca s-a plâns de efectele distrugatoare ale antenelor o femeie e considerata…deplasata.
Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a sesizat autoritatile publice vizavi de nocivitatea radiatiilor emise de catre antenele GSM.
Potrivit inspectorilor ANPC “antenele de telefonie mobila amplasate pe imobilele de locuinte pun în pericol viata si sanatatea locatarilor”. Ei au solicitat Oficiilor Judetene pentru Protectia Consumatorilor, Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, Autoritatilor Judetene de Sanatate Publica, Comisariatelor Judetene de Mediu, precum si celor patru Institute de Sanatate Publica (Iasi, Bucuresti, Cluj, Timisoara) sa comunice numarul de sesizari privind antenele si releele GSM, pe care institutiile respective le-au primit în perioada 2004-2006”. Paradoxal, desi au fost recunoscute efectele functionarii antenelor de gen în apropierea locuintelor, exista o singura lege care face referire la acest aspect, OG 2/2006, privind drepturile salariale si alte drepturi ale functionarilor publici, care prevede ca la art. 16. ca se acorda un “spor pentru conditii vatamatoare, de pâna la 10% din salariul de baza, functionarilor publici care desfasoara activitate în autoritatile si institutiile publice în care functioneaza instalatii care genereaza câmpuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de înalta frecventa, statii de bruiaj”.
Adica, singurii care sunt recunoscuti oficial si bonificati pentru ghinionul de a munci în zone radiate sunt functionarii publici. În schimb, persoanele care locuiesc în blocuri aflate în apropeirea antenelor, elevii din scolile aflate în zona lor sau altii care îsi desfasoara activitatea în aceleasi conditii nu apar pe listele “posibilelor victime ale radiatiilor”.
Singurii care s-au sesizat-ANPC
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor s-a sesizat vizavi de nocivitatea radiatiilor si a cerut sprijinul celorlate institutii în drept pentru a ameliora situatia. Majoritatea celor implicati, însa, nu au dat curs invitatiei ANPC. De asemenea reprezentantii din teren ai ANPC afirma ca nu au primit nici un comunicat oficial. Inspectorul sef adjunct, Marius Clapa a declarat ca „ au fost facute mai multe reclamatii pe aceasta tema. Noi am sesizat Autoritatea de Sanatate Publica. Raspunsul ASP a fost ca, înca nu s-au facut masuratori, deci situatia nu este înca monitorizata. În acest moment ne ocupam de identificarea factorilor de risc care ar putea afecta populatia”.
Una alt fapt demn de remarcat este ca, pe nici un sediu al vreunei companii de telefonie mobila nu sunt amplasate astfel de antene, probabil fiind cunoscute efectele posibile ale unor asemenea alegeri.
În afara de functionari….celorlalti le e bine asa
Cetatenii din judet s-au plâns tuturor celor în drept sa îi apere de urmarile nocive ale radierii. Camelia Reghini, reprezentanta Avocatului Poporului în Cluj a declarat ca a avut de-a face cu cazuri de gen. La Huedin, locuitorii unui bloc din zona centrala au reclamat ca, de la un timp, sufera de tulburari serioase din cauza antenelor, dureri de cap inexplicabile, o stare generala de slabiciune. Din pacate plângerile oamenilor nu au fost luate în considerare…dimpotriva, cea mai afectata de radiatii, o femeie care locuieste la ultimul etaj si este cea mai expusa radierii a fost considerata, de catre cei care ar trebui sa îi apere drepturile, ca fiind…deplasata. Avocata afirma ca, în aceste cazuri, desi exista contracte încheiate cu firmele de telefonie mobila de mai multi ani, acestea trebuie reziliate daca s-a descoperit ca amplasarea antenelor le poate dauna oamenilor. Din pacate, singura lege care afirma acest lucru este…cea care îi priveste pe functionarii publici. „ Consiliile Locale au fost sesizate de mai multe ori si rugate sa rezolve problemele locuitorilor”. Nu au raspuns, însa, în nici un fel acestor adrese pâna acum, desi cei din Primarie si CL se pot bucura de cei 10% prevazuti de Lege.
Ligia Popa