În timp ce preşedintele Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, susţine că banii din privatizarea Oltchim, cele 45 de milioane de euro care urmează să vină de la Dan Diaconescu, vor ajunge în combinat, pentru salarii şi reluarea activităţii combinatului, Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, îl contrazice.

Vulpescu a anunţat ieri că, imediat după ce Dan Diaconescu va vira cele aproape 45 de milioane de euro promise pentru acţiunile deţinute de statul român, banii vor ajunge la combinat. De altfel, aceasta a fost şi dorinţa lui Dan Diaconescu, exprimată imediat după ce a fost anunţat câştigător aln licitaţiei, el precizând însă că aceasta nu este o condiţie.

Avocatul Gheorghe Piprerea susţine că la Oltchim va urma foarte rapid o insolvenţă tocmai pentru că statul nu a vândut, la pachet cu acţiunile combinatului, şi creanţele Electrica şi AVAS.

În cazul în care banii încasaţi de stat vor ajunge la combinat, acesta va fi considerat ajutor de stat, iar Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană ar trebui să-şi dea acordul. Vulpescu a spus însă că acordul celor două instituţii va fi cerut în viitor, iar ajutorul va fi “unul temporar care va fi returnat statului”.   

Vulpescu spune că Oltchim are nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro pentru capital de lucru şi pentru plata salariilor restante.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, îl contrazice însă pe Vulpescu şi spune că banii care ar urma să fie viraţi de câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, nu vor ajunge la combinat. El a spus că un ajutor de urgenţă pentru Oltchim, cub o valoarea de 45 de milioane de euro, era deja în pregătire încă de acum două săptămâni, doar că el nu a fost anunţat public.

Mai mult, Chiţoiu a spus că Dan Diaconescu ar putea răspunde penal dacă oferta sa de cumpărare a pachetului majoritar la Oltchim nu este reală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.