Situație cel puțin ciudată la Primăria Bistrița, unde secretarul municipiului, Floare Gaftone a ajuns să trimită o adresă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru a întreba dacă să emită un certificat de urbanism, pentru un bloc de locuințe colective mici ce se pregătește pe strada Griviței.

Pe la mijlocul acestei luni, secretarul municipiului, Floare Gaftone, a trimis o adresă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, întrebând instituția dacă să emită un certificat de urbanism sau nu pentru o proiect imobiliar de locuințe colective mici.

„Având în vedere atribuțiile dumneavoastră în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului prevăzute în Legea nr. 350/2001, vă rog să-mi acordați sprijinul dumneavoastră pentru o interpretare corectă și legală cu privire la emiterea unui certificat de urbanism în următoarea situație:

Pe un teren în suprafață de 868 de mp situat pe Strada Griviței nr. 7, în subzona L2 – locuințe individuale, se solicită extinderea unui duplex (locuință cuplată cu două unități locative cu proprietari diferiți), respectiv extinderea uneia dintre locuințe – cu un corp nou, „locuință colectivă mică cu 6 apartamente” și crearea unui nou acces înspre Strada Industriei.

Vă rugăm să ne precizați dacă:

  1. Interpretarea corectă este că se aplică reglementarea generală cu privire la suprafața de teren, respectiv suprafața de 1000 mp necesară pentru locuință colectivă prevăzută la Art I din Cap II 5 din PUG –RLU?
  2. Pentru edificarea acestei construcții (pe o parcelă deja construită) a unei „locuințe colective mici” cu 6 apartamente și crearea unui nou acces necesită întocmirea unui PUD/PUZ anterior eliberării autorizației de construire?”, se arată în adresa trimisă de Floare Gaftone ministerului.

Proiectul adus în discuție de Gaftone, contestat de vecini

Proiectul pe care-l aduce în discuție secretarul municipiului, Floare Gaftone deja a fost contestat prin mai multe reclamații și petiții la Primăria Bistrița de către vecini și nu numai.

Un dezvoltator imobiliar vrea să transforme o casă de pe strada Griviței, situată în fosta zonă industrială a orașului, peste linie, într-un bloc de locuințe colective mici. Se pare că intenția există din 2020, însă până acum nu există autorizațiile necesare demarării construcției.

„Pe strada Griviței nr. 7 se dorește extindere cu modificare regim de înălțime pentru realizarea a șase unități locative, realizare acces nou din strada Industriei și împrejmuire teren. Această documentație este neconformă cu reglementările PUG. Serviciul Urbanism nu își face datoria prin a explica beneficiarului că, această construcție cu casa de scară și 6 unități locative (apartamente conform planșelor) nu se încadrează la locuința individuală, ci se încadrează în locuințe colective și reglementările impuse pentru aceste construcții! Fapt pentru care dânsul nu deține suprafața minimă de 100 de mp, cerută în PUG.(…) V-aș ruga frumos să nu mai interpretați PUG-ul după bunul plac și să se dea autorizații conform ceea ce este explicat negru pe alt în PUG! Această clădire ce se dorește a se edifice este neconformă, neavând 1000 mp teren, nici măcar cei 800 de mp declarați nu sunt ai beneficiarului exclusiv, să nu ai specificăm și alte condiții neconforme cu PUG și legea!” se arată în cererea trimisă de bistrițeni încă acum două luni.

Vecinii dezvoltatorului au luat la puricat PUG și legislația în vigoare

Vecinii dezvoltatorului imobiliar, care se tem că nu vor mai avea intimitate, printre altele, s-au apucat să studieze Planul Urbanistic General, dar și legislația care vizează construcțiile și, cu temele făcute, speră să împiedice construcția.

În petiția trimisă Primăriei Bistrița, oamenii mai spun că dezvoltatorul nu ar avea terenul scos din indiviziune, existând și o ipotecă asupra a 200 de mp din terenul respectiv. Astfel, dezvoltatorul ar avea nevoie de semnătura băncii și a celor 3 familii care sunt trecute ca moștenitor pe clădire.

Oamenii mai aduc în discuție și aleea de acces, care ar avea doar 2,8 m lățime, în condițiile în care, potrivit Planului Urbanistic General în vigoare, minimul este de 3,5 metri.

„Pentru locuințele semicolective cu acces propriu și lot folosit în comun se vor asigura: accese carosabile pentru locatari; accese de serviciu pentru colectarea deșeurilor menajeze și pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor; în cazul unei parcelări pe două rânduri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locală (fundături); cele cu o lungime de maximum 30 de metri – o singură bandă de 3,5 m lățime; cele cu o lungime de 30 de metri până la maximum 100 de metri – minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel puțin pe o latură; supralărgiri pentru manevre de întoarcere la capăt”, prevede Planul Urbanistic General.

Dezvoltatorul imobiliar nu ar putea să asigure nici procentul de 30% spațiu verde și nici n-ar avea unde să amplaseze ghenele de gunoi fără să sacrifice locuri de parcare, condiție de asemenea obligatorie potrivit reglementărilor în vigoare.

„Țineți cont de toate semnăturile vecinilor care nu sunt de acord cu edificarea acestei clădiri, sunt nenumărate cazuri, chiar și apărute în presă, scandaluri și nemulțumiri între locatarii de bloc și cei de casă, tabieturile acestora fiind diferite. Ca și primărie trebuie să aveți în vedere nenumăratele ședințe care le-ați avut pe această temă cu locuințele semi-colective și blocuri între case și să ascultați gura cetățenilor pentru a oferi un mediu de trai armonios pentru toată lumea. Evident, constructorii mai mult iau în calcul scopul propriu de câștig, nu de armonie, de aceea nu există nici la blocurile existente suficiente parcări sau chiar locuri de joacă! Nici chiar dumneavoastră ca instituție publică văd că nu aveți în calcul bunul trai și armonios al cetățeanului, oferirea condițiilor de viață armonioase, obligatorii, prin drept!”, mai spun oamenii.

Deocamdată, municipalitatea nu a emis autorizațiile necesare, iar dezvoltatorul imobiliar s-a adresat instanței, în încercarea de a oblige Primăria Bistrița să dea okey-ul pentru construcție. Dosarul a fost înregistrat în toamna anului trecut, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna mai.

„La Tribunalul Bistrița-Năsăud există pe rol un dosar, având ca obiect «obligare emitere act administrative certificate de urbanism». În anul 2020 și până la data întocmirii prezentei, pentru imobilul în cauză nu s-a emis niciun document de urbanism, document care să fie în termen de valabilitate la această data. Emiterea oricărui act de autoritate al administrației publice locale, certificate de urbanism sau autorizație de construire, se va face numai cu respectarea tuturor prevederilor legale”, notează arhitectul șef al municipiului Bistrița, Monica Pop, într-un răspuns oferit petiționarilor.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.