Sesizarea Guvernului privind creşterile salariale pentru angajaţii din domeniul Transporturilor, afirmând că sunt discriminatorii a  fost admisă de către CCR.

Potrivit Curţii Constituţionale, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, adoptată de Parlament în 28 iunie, prin care salariile se majorau cu peste 57% de la 1 septembrie, este neconstituţională, fiind discriminatorie faţă de ceilalţi bugetari.

În privinţa acestei legi, Guvernul a obiectat asupra unui amendament ce a fost introdus în actul normativ şi adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, prin care se propune majorarea salariilor de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută, respectiv o majorare salarială de 57,5%, începând cu 1 septembrie 2016.

Judecătorii au respins însă sesizarea Executivului privind neconstituţionalitatea acordarării unor sporuri pentru anumite categorii de bugetari.

Un articol din legea atacată de către Guvern prevedea acordarea către personalul bugetar care posedă titlu ştiinţific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a obţinut titlul ştiinţific respectiv.

Aceeaşi lege prevedea o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din cele aflate în coordonarea prim-ministrului şi cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care, fie sunt structuri nou înfiinţate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.