Social-democraţii bistriţeni s-au hotărât asupra candidaţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi pentru Primăria Bistriţei, pe care ar dori să-i lanseze în lupta electorală de anul viitor.
Deocamdată cei doi vor trebui să treacă prin focul sondajelor de opinie, întrucât conducerea centrală a PSD este dornică să vadă dacă social-democraţii stau mai bine în ochii electoratului decât colegii lor din USL – liberalii. Această hotărâre a aprins spiritele în PSD.

Pentru a-şi desemna candidaţii cu potenţial pentru alegerile din 2012, conducerea Uniunii Social – Liberale (USL) a hotărât să apeleze la sondajele de opinie în rândul electoratului.
Dacă social-democraţii bistriţeni au decis de ceva vreme pe cine să arunce în luptă pentru şefia CJ BN şi Primăria Bistriţa, principalele obiective electorale ale USL, colegii lor liberali s-au decis foarte greu vizavi de persoanele care ar putea lupta în numele partidului şi al alianţei social-liberale.

Dragnea a dat semnalul: încep sondajele

Printr-o adresă trimisă în data de 4 mai, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a comunicat organizaţiilor judeţene că trebuie să facă sondajele locale prin care vor fi stabiliţi candidaţii USL cu un institut de cercetări sociologice decis de conducerea PSD. Pentru judeţul Bistriţa-Năsăud sondajul de opinie va fi realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic – CSCI, care de altfel va realiza sondaje pentru jumătate dintre judeţe, iar pentru cealaltă jumătate va presta CSS Avangarde.
Listele trebuiau înaintate până cel târziu pe data de 9 mai, iar până pe 16 mai fiecare organizaţie judeţeană trebui să achite şi jumătate din preţul contractului pentru realizarea sondajului. Potrivit Evz.ro, la finalul adresei remisă organizaţiilor judeţene, Dragnea a dat şi o atenţionare. „În cazul în care o organizaţie judeţeană a PSD sau a ACD nu va realiza cercetarea sociologică, în cadrul USL se vor accepta numai datele culese de institutele contractate de cealaltă parte”. Cu alte cuvinte, dacă liderii judeţeni ai PSD vor refuza să facă sondajul cu CSCI, respectiv Avangarde, candidaţii vor fi stabiliţi de sondajele liberalilor.
După finalizarea sondajelor, rezultatele vor fi trimise mai întâi conducerii centrale a PSD şi abia mai apoi vor ajunge în teritoriu. Motivul traseului rezultatelor obţinute în sondaje a fost acela de a evita suspiciunile colegilor de alianţă, liberalii.
Odată cu adresa trimisă de Liviu Dragnea, fiecare organizaţie judeţeană a PSD a primit şi contractul tip, dar şi modelul chestionarului care va fi aplicat în judeţe. Potrivit Evz.ro, preţul stabilit pentru a fi plătit de fiecare organizaţie judeţeană social-democrată pentru aceste sondaje era de 13.000 de euro, plus TVA, un preţ exorbitant pentru multe judeţe. Acest aspect i-a nemulţumit destul de mult pe liderii din teritoriu care au început rapid să vocifereze.
Date fiind obiecţiile ulterioare venite din teritoriu, mai ales în legătură cu suma de 13.000 de euro pe care fiecare organizaţie a PSD ar fi trebuit să o scoată din puşculiţă, Dragnea a dat-o la întors. El a dat vina pe secretară care ar fi trimis din greşeală contractul standard în care era menţionat şi preţul de 13.000 de euro şi a spus că preţul contractului va fi negociat de fiecare filială în parte.

Proiectul USL, o alternativă la guvernare

Deputatul Emil Radu Moldovan, liderul PSD BN şi totodată purtătorul de cuvânt al partidului la nivel central, a precizat în conferinţa de presă de săptămâna trecută că sondajul de opinie va fi efectuat în perioada 15 mai – 15 iulie, iar pentru judeţul nostru sondajul va fi realizat de CSCI. Potrivit deputatului, propunerile social-democraţilor vor apărea pe aceeaşi listă în sondaje cu cele ale colegilor liberali, iar în ceea ce priveşte candidaţii finali la şefia Consiliilor judeţene şi a primăriilor de reşedinţe de judeţ din partea USL, decidentul va fi populaţia.
„Proiectul USL nu este obţinerea de funcţii a membrilor celor două partide, ci este o alternativă la guvernare. Vrem să le arătăm oamenilor că se poate şi altfel şi punem în prim plan problemele lor. De asta am luat la nivel central decizia ca desemnarea candidaţilor să nu se facă prin negocieri şi târguri între partidele componente ale USL, ci prin sondaje de opinie şi cetăţenii să fie cei care stabilesc ce tip de candidat, pe cine îşi doresc ei să fie primar, consilier sau preşedinte al Consiliului judeţean”, a declarat Radu Moldovan. Deputatul a precizat şi numele celor doi candidaţi ai PSD BN pentru preşedinţia CJ BN şi Primăria Bistriţa, aceştia fiind Radu Moldovan, respectiv Ovidiu Creţu.

Moldovan:
Cât priveşte preţul vehiculat în presa naţională pe care fiecare organizaţie judeţeană social-democrată ar trebui să îl decarteze institutelor de sondare a opiniei publice – 13.000 de euro, Radu Moldovan nu a negat suma, dar nici nu a afirmat ci tărie că li s-ar fi impus. „Cu 13.000 de euro câştig alegerile, nu fac sondaje. De unde să dau eu 13.000 de euro? E o glumă, dar noi suntem la Bistriţa. Şi ştiţi că nivelul de trai de la Bistriţa este de 20 de ori sub nivelul de trai de la Bucureşti. Preţurile vehiculate de Evenimentul Zilei sunt preţuri de Bucureşti. Deci cum să comparăm judeţul Bistriţa-Năsăud, judeţ de gradul IV ca mărime a suprafeţei cu Clujul, cu Constanţa sau Timiş? Sunt glume! Fiecare organizaţie îşi va plăti sondajul. Eu încă nu am avut o întâlnire cu CSCI să discutăm aspectul ăsta (n. r. – preţul pe care PSD BN va trebui să îl plătească) şi când o să negociez, vă daţi seama că nu o să fie o chestie publică. Dar în orice caz, din ceea ce m-am informat, va fi un preţ cu mult mai mic decât preţul vehiculat. Organizaţia PSD Bistriţa-Năsăud nu îşi permite astfel de luxuri”, a declarat Radu Moldovan.

Liberalii au sondajele lor

Deşi s-a convenit la nivelul conducerii USL că sondajele de opinie vor conţine numele candidaţilor partidelor din alianţă, liberalii nu au încredere în social-democraţi şi au comandat sondaje separat cu alte firme, cel mai probabil de Gallup şi Agenţia de rating, iar costul se va ridica la circa 8.000 de euro pentru fiecare organizaţie judeţeană liberală. Acestea vor fi efectuate în toate judeţele ţării, mai puţin Covasna şi Harghita.
Organizaţia judeţeană a PNL Bistriţa-Năsăud a decis în cele din urmă care sunt membrii pe care îi va arunca în lupta electorală dacă vor trece de furcile caudine ale sondajului de opinie. Cei sunt Ioan Ţintean, pentru şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi Andrei Rusu, pentru Primăria Bistriţa.

Ţintean a gafat cu Feier

Chiar dacă cele două nume făcute publice sunt acum certe, liberalii bistriţeni au dovedit, cel puţin până acum, că stau foarte prost la capitolul resurse umane.
Vizavi de cine va candida pentru Primăria Bistriţa, misterul a fost unul foarte mare, deşi cel mai des nume vehiculat în media bistriţeană a fost cel al lui Andrei Rusu. Motivul incertitudinii a fost dat de faptul că liderul PNL BN, deputatul Ioan Ţintean, a declarat la un moment dat că persoana pe care intenţionează să o desemneze pentru a lupta pentru această funcţie în 2012 va avea şanse de reuşită în proporţie de 70%. Însă nu a făcut şi public numele din motive de „securitate”, dar şi pentru că persoana respectivă nu dorea la acea vreme să fie cunoscută încă de electorat.
Acum două săptămâni însă, Ioan Ţintean a luminat presa bistriţeană, afirmând că este vorba de numele preotului Nicolae Feier.
La două săptămâni după această declaraţie, Ţintean a dat-o la întors, mai ales că părintele Feier a ieşit în media cu un comunicat, contrazicând mai tot ce afirmase deputatul în conferinţa de presă. Nici deputatul nu a recunoscut ceea ce afirmase cu două săptămâni mai devreme, spunând doar că a fost doar o dorinţă a sa o eventuală candidatură a părintelui Feier la Primăria Bistriţa. „Am spus tot timpul că eu cred că un om ca părintele Feier ar câştiga cu un anumit procent. Eu cred că acesta este un om foarte bun. El nu şi-a dat acordul. A spus că nu dezbracă haina preoţească pentru politică. Am crezut că îl voi putea convinge. Nu am spus niciodată că vrea. Am spus că omul nu poate candida”, a afirmat vineri în conferinţa de presă Ioan Ţintean.
În ceea ce priveşte posibila candidatură la şefia CJ BN, Ioan Ţintean a declarat săptămâna trecută că cel mai probabil va renunţa în favoarea deputatului Radu Moldovan, fiindcă „e mai tânăr şi are mulţi primari”.

„Înaltul Bartolomeu i-a spus «Ieşi afară, te rog să-ţi dai demisia»”

„Nu am primit aprobarea. Sper că va fi măcar pe lista de consilieri. Vi-l deconspir astăzi (n. r. – vineri, 29 aprilie 2011) dacă vreţi, dar o să îl aduc aici. Era vorba de preotul Feier. Că să ştiţi din ce domeniu e, fiindcă v-aţi tot răsucit să aflaţi. Deci preotul Feier, dacă faceţi un sondaj o să vedeţi că astăzi, pe lângă faptul că este duhovnic la peste 30% din populaţia Bistriţei, ar obţine multe procente. Eu am fost în audienţă. Înaltul Bartolomeu i-a spus «Ieşi afară, te rog să-ţi dai demisia». Nu v-am spus la acea dată, pentru că este un om de mare omenie. Înaltul Bartolomeu a spus: «Nu accept să se facă politică în interiorul bisericii cât sunt eu». A venit Mitropolitul Andrei Andreicuţ, care are o altă optică şi a spus: «Voi accepta să candideze sau să fie trecut pe liste de consilieri, dar fără dreptul de a se înscrie în partid». Am avut eu cu domnia sa o discuţie şi probabil că va fi de acum încolo aşa cum este în Episcopia Râmnicului, unde în primarul din Râmnicu Sărat este preot dar s-a suspendat, s-a caterisit. (…) Am avut o discuţie cu părintele Feier, a fost încântat de propunerea mea, a spus «nu pot să decid până nu am o discuţie cu Înaltul Bartolomeu». După ce a intrat la Înaltul atunci, a cerut o audienţă pe această problemă, dar a ieşit total dezumflat afară”, a declarat pe 29 aprilie Ioan Ţintean.

 

 Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.