Într-un recent anunț făcut de la Budapesta, Guvernul a dezvăluit planurile pentru a construi o autostradă ce va conecta, cu sprijinul Guvernului României, orașul Nyíregyháza (situat la frontieră cu România) cu Satu Mare până la sfârșitul anului 2026.

Firma responsabilă de acest proiect a reușit să inițieze construcția primei părți a autostrăzii, de 28 de kilometri. Aceasta se va construi în două faze, de la autostrada M3 spre granița dintre Ungaria și România, printr-o investiție de aproximativ 175 de miliarde de forinți, după cum a relatat ministrul ungar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár.

Construcția următoarei secțiuni, de 17,5 km până la frontiera cu România, va implica o investiție de 150-160 miliarde de forinți. Eliminarea acestui obstacol va facilita cooperarea economică și socială între cele două regiuni – maghiară și română, a adăugat ministrul.

Ungaria intenționează să-și consolideze poziția în regiune. În vara trecută, majoritatea investițiilor au fost suspendate, iar resursele guvernului ungar au fost direcționate către „obiective strategice”. Exploatarea statutului Ungariei de „țară de frontieră” este unul dintre aceste obiective, funcționând ca o „punte” între culturile europene și asiatice, într-o poziție la confluența Estului și Vestului, Nordului și Sudului, a observat Lázár. În acest context, este esențială conexiunea diferitelor regiuni ale Bazinului Carpatic, scrie știripesurse.ro.

Lázár a menționat că cea mai mare investiție în autostrăzi a Ungariei din ultimii ani a fost construcția autostrăzii Košice-Miskolc. Își dorește să continue acest progam prin conectarea orașelor Nyíregyháza și Satu Mare, precum și cu Arad și alte regiuni din zonă.

În ceea ce privește relevanța proiectului, primarul UDMR al municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi, a apreciat importanța construcției acestei autostrăzi. El a menționat că, pe partea română, studiul de fezabilitate pentru secțiunea de 14 km dintre graniță și șoseaua de centură Satu Mare a fost finalizat, săpăturile arheologice sunt terminate, planul tehnic este în curs de elaborare și s-a început și procesul de expropriere.

Întrebat despre traversarea frontierei dintre Ungaria și România, a declarat că guvernul ungar sprijină în mod explicit aderarea României la Schengen și că se va strădui, în perioada președinției Ungariei a UE de anul viitor, să se asigure că acest obiectiv poate fi atins în cel mai scurt timp posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.