Prezent la Bistrița, Eugen Teodorovici a afirmat că România este pe primul loc la absorbţia de fonduri europene și că anul trecut au intrat în țară peste 2 miliarde de euro, bani europeni, ceea ce a dus la creșterea PIB cu 2%. Anul acesta au intrat deja 2 miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului se estimează încă 3,4 miliarde de euro.

 

Zilele trecute ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a spus că România începe să aibă succes în atragerea de fonduri europene.

 „Faptul că România a fost anul trecut pe primul loc, în ceea ce înseamnă absorție de fonduri și rambursări de fonduri către  un stat membru de către Comisa Europeană, în acest an 2014, sperăm să fie la cel puțin la același nivel de performanță. Anul trecut au intrat în țară 2,8 miliarde de euro, anul acesta, până în prezent au intrat deja 2 miliarde, asta înseamnă că estimăm ca până la final de 2014, suma aceasta va fi mult mai mare, undeva poate în jur de 3,4 miliarde de euro, față de 2,8 anul trecut. Anul trecut suma de 2,8 a adus o creștere a PIB-ului de peste 2 %. Dacă ce am spus eu acuma 3,4 se adeverește, binențeles această creștere a PIB-ului va fi mult mai mare în acest an. De asemenea anul trecut am trimis facturi către Bruxelles în valoare de 3,5 miliade de euro. Anul acesta sperăm să atingem cel puțin același nivel de facturi trimise către Comisie pentru rambursare. La fel, din 2012, până în prezent au intrat în țară peste 5,5 miliarde. Numai de la înființarea acestui Minister al Fondurilor Europene au intrat în țară, aproximativ 5 miliarde de euro”, a declarat Eugen Teodorovici.

În luna februarie a acestui an, Eugen Teodorovici a afirmat, într-o conferinţă de presă, tot la Bistriţa, că noul mecanism presupune ca ministerul să facă deconturi în 2014 consiliilor judeţene şi primăriilor „care respectă regulile europene” pentru ce au cheltuit de-a lungul anului, că bugetul ar trebui să fie cheltuit în prima parte a perioadei fiindcă doar așa se pot recupera decalajele față de alte state ale Europei.

„Dacă noi, până în prezent, mergeam foarte mult pe depuneri de proiecte şi foarte mult şi, din păcate, foarte greşit, lăsam banii să fie cheltuiţi pe final de perioadă, este foarte important ca bugetul de 43 de miliarde de euro să fie cheltuit în prima parte a perioadei fiindcă aşa vom putea să recuperăm din decalajele faţă de alte state din estul Europei. Ce vreau să propun este un nou mecanism: să venim noi cu bani europeni şi să decontăm ceea ce se face în economie, ceea ce deja este planificat a se face în economie în 2014 de către consilii judeţene, de către primării, astfel încât cei care respectă regulile europene de achiziţii publice, de mediu şi orice alte reguli impuse de partea comunitară să primească deja decontările la ce au cheltuit în acest an. Astfel, România poate avea la finalul acestui an un nivel de absorbţie mai mare decât tot ce a fost în anii trecuţi”, a declarat Teodorovici.

El a spus că aceasta este o soluţie pe care şi comisarul european a agreat-o.

 

Potrivit lui Teodorovici, primăriile interesate de atragerea de altfel de fonduri europene, în vederea înfiinţării de întreprinderi sociale.

 „Am lansat în luna iulie dacă nu mă înșel, acel call pentru economie socială, 200 de milioane de euro, prin care se creau intreprinderi sociale,  unde chiar și primăriile puteau și au aplicat și ele, fie direct, fie prin intermediul unor ONG-uri, pentru a avea o contribuție mai mică proprie. Deci bugetul a fost de 200 de milioane de euro, dar s-au depus proiecte mult mai multe față de bugetul alocat. Aceasta duce la ideea că a fost clar,o cerere foarte mare și automat decizia de a suplimenta și de a relansa o astfel de inițiativă, pentru a creea mici afaceri, de la brutării până la cultivare, creștere de sute de păduri, dau câteva exemple, care se pot dezvolta la nivelul comunităților locale, în special în zona rurală, pentru că intenționăm să sprijinim foarte mult, pentru a face acolo locuri de muncă să nu mai fie nevoiți să plece către orașe. Sunt idei extrem de frumoase și care vor prinde contur cât de curând”, a mai adăugat Teodorovici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.